Testen

Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief

De combinatie van een TDI en een S-logo hoeft bij de grote Audi-SUV’s niet meer te verrassen. Een diesel in de sportieve S6 en S7 doet dat wel. Wat geeft dat in de praktijk?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 29 mei 2019
  • Audi
3,9
VROOM-score
  • 4,0
    Prestatie
  • 4,0
    Wegligging
  • 4,0
    Comfort
  • 4,0
    Uitrusting
  • 4,0
    Veiligheid
  • 3,5
    Prijs-kwaliteit
  • 4,0
    Verbruik
  • 4,0
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Onberispelijke afwerking
  • Ruime optionele uitrusting
  • Soepele en krachtige motor
  • Verhouding prestaties/verbruik
  • Beheer van de versnellingsbak
  • Hoge totaalprijs

Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief

Sportieve Audi’s lijken tegenwoordig allemaal gebeten door de TDI-plaag. Na de SQ5 maken ook de nieuwe S6, S6 Avant en S7 gebruik van de 3.0 V6 TDI. De motor zal overigens ook zijn weg vinden naar de nieuwe S4 en S5.

Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief

Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief
Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief

2 pk

Zoals we bij de SQ5 al ontdekten, is de V6 TDI een milde hybride met 48-voltcircuit en elektrocompressor. Die moet de uitstoot beperken en de prestaties een boost geven. De motor van de S6 en S7 is identiek aan die van de SQ5, S4 en S5, maar hij produceert 2 pk extra: 349 tegenover 347 pk. Het koppel blijft hetzelfde: een genereuze 700 Nm tussen 2.500 en 3.100 tpm. Het lichte verschil in vermogen laat zich volgens Audi verklaren door de iets vrijere luchtinstroom via het rooster van de S6 en S7.

Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief

Quattro

Dat vermogen gaat natuurlijk standaard naar de vier wielen. Het centrale sperdifferentieel verdeelt het koppel tussen de assen via een 40:60-verdeling. Bij tractieverlies gaat het grootste deel van het koppel in een oogwenk naar de as met de meeste tractie. In extreme gevallen kan 70 procent van het koppel naar de voorwielen en 85 procent naar de achterwielen.

Veeleisende chauffeurs kunnen de vierwielaandrijving aanvullen met een sportdifferentieel op de achteras dat het koppel vectorieel verdeelt tussen het linker- en rechterwiel. De vierwielaandrijving blijkt in de praktijk efficiënt te werken. Bij een sportieve rijstijl kun je er uitgebreid gebruik van maken in de bochten zonder gripverlies, zo bleek bij onze eerste test op vochtig wegdek.

Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief

Soepel

Wie twijfelt aan de legitimiteit van een dieselmotor in een S6 en S7 moet zich maar aan boord zetten. Zelfs op een bochtig wegdek zijn deze Duitsers duivels efficiënt. De elektrocompressor doet de V6 TDI gretig aanpikken onderin de toeren, waardoor je er op een soepele manier een hoog tempo op kunt nahouden zonder dat de naald de toerenteller geselt zoals bij een benzinemotor.

Rij je heel sportief, dan kun je beter in manuele modus rijden en met de schakelpeddels aan de slag voor een betere respons. Ondanks hun afmetingen zijn de S6 en S7 nog verrassend wendbaar. Alleen wanneer je stevig remt word je het hoge gewicht gewaar (al zijn er keramische remschijven als optie). Hun wendbaarheid in de bochten maken er echte grand tourers van.

Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief
Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief

Redelijk verbruik

Deze Audi’s zijn dus ideaal om lange afstanden af te leggen zonder te vaak aan de pomp te moeten stoppen. Op het meest veeleisende stuk van ons testparcours flirtte het gemiddelde verbruik op de boordcomputer wel met 15 l/100 km, maar een benzinemotor zou daar nog eens een flinke schep bovenop doen. Op een gemengd parcours blijf je makkelijk onder 10 l/100 km. Wie graag in Duitsland rijdt: de achttrapsautomaat laat deze TDI aan 2.500 tpm draaien… als je 200 km/u rijdt op de autobahn…

Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief

Rijcomfort bewaard

Het goede nieuws is dat dit sportieve karakter geen afbreuk doet aan het rijcomfort. De standaard adaptieve ophanging doet wonderen. De filtering lijkt ons zelfs beter dan die van de optionele luchtvering. Die laatste heeft wel een invloed op de rijhoogte, en dat komt van pas om de luchtweerstand op de snelweg te verlagen of de auto op te krikken als je een moeilijke drempel over moet.

Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief

Naar keuze

Technisch zijn de S6 en S6 Avant enerzijds en de S7 Sportback anderzijds nauw verwant. De S7 Sportback met zijn standaarddempers leek ons iets dynamischer dan de S6 met luchtvering. Maar de keuze tussen de twee zal vooral bepaald worden door praktische of esthetische criteria. Of financiële: de S6 kost minstens € 78.000, de S6 Avant € 80.300. Om de S7 Sportback in je garage te parkeren moet je minstens € 85.920 veil hebben.

Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief
Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief

Besluit

De filosofie van het huwelijk tussen een TDI en een S-logo zorgt voor scepsis, maar in de praktijk blijkt een geëlektrificeerde V6 TDI onder de motorkap van de S6 en S7 te werken. De prestaties zijn explosief, de soepelheid van zijn rijgedrag vanzelfsprekend. Gezien de prestaties valt het verbruik zelfs nog relatief mee…

Getest: Audi S6 en S7, comfortabel sportief

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km