Testen

Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf

Het Beierse instapmodel, dat vandaag aan zijn derde generatie toe is, laat misschien wel zijn meest unieke kenmerk achterwege. De nieuwe 1 ruilt zijn achterwielaandrijving immers in voor voorwielaandrijving. Benieuwd wat dat oplevert in deze eerste kennismaking.

  • Bervoets Wim
  • 29 augustus 2019
  • BMW
3,8
VROOM-score
  • 4,0
    Prestatie
  • 4,0
    Wegligging
  • 3,5
    Comfort
  • 3,5
    Uitrusting
  • 5,0
    Veiligheid
  • 3,5
    Prijs-kwaliteit
  • 3,5
    Verbruik
  • 3,5
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Beschikbare technologie en veiligheidsuitrusting
  • Efficiënt rijgedrag
  • Uitstekende basismotoren
  • Boet in aan karakter
  • Nerveuze ophanging (M Sport)
  • Totaalprijs met opties
  • inclusief opties

Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf

“Een nieuw tijdperk is aangebroken”, zo kopt het persbericht van de nieuwe BMW 1-Reeks. Merkpuristen houden hun hart wellicht vast, want BMW heeft de laatste jaren wel meer heilige huisjes tegen de grond gewerkt. Monovolumes, driecilinders, dieselmodellen met M-logo,… Gelukkig was er nog die wat vreemd ogende hatchback met achterwielaandrijving, die je in zijn M140i-uitvoeringv zelfs nog met een heuse zescilinder-in-lijn kon bestellen.

Ook aan dat verhaal komt vandaag een einde. Ondanks zijn status als succesmodel, en bij ons een bloeiende carrière op de fleetmarkt, moest BMW een stevige investering doen wilde het een vervolg breien aan zijn 1-Reeks. Een bestaand platform was dan de meest voor de hand liggende keuze – zeker voor de boekhouders. Het resultaat: de derde generatie 1-Reeks rijdt rond op het UKL-platform dat ook dienst doet onder de BMW X1 en X2, 2-Reeks Active Tourer, en onder heel wat Mini’s.

Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf

Hoe ziet deze nieuwe BMW 1-Reeks eruit?

Deze nieuwe 1 is meteen herkenbaar als moderne BMW. Dat betekent een groot niervormig radiatorrooster natuurlijk, maar ook hoekige dagrijlichten en strakgetrokken achterlichten. De gordellijn loopt steil op, en de beroemde Hofmeisterknik in de C-stijl volgt het voorbeeld van de nieuwe 3-Reeks en 3-Reeks Touring. Volgens sommigen wordt het design vooral achteraan iets anoniemer, anderen zien er dan weer een niet-SUV-versie van de X2 in.

Wij onthouden vooral dat de nieuwe BMW 1-Reeks in de lengte niet gegroeid is: hij is nog steeds 4,32 meter lang. De breedte nam toe tot 1,80 meter en de hoogte tot 1,43 meter. De wielbasis werd zelfs korter: met 2 centimeter, tot 2,67 meter in totaal. Maar dat is geen slecht nieuws voor de binnenruimte, integendeel: door de overstap naar voorwielaandrijving en overlangs geplaatste motoren hebben de passagiers achteraan meer ruimte.

Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf
Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf

Werd het interieur ingrijpend gewijzigd?

Dat volgt voortaan ook netjes de designtaal van de nieuwe BMW-modellen. Je herkent op het dashboard en de middentunnel dus heel wat van de barokke elementen uit onder meer de 3-Reeks, met wat minder intuïtieve bediening voor de klimaatregeling maar nog steeds glasheldere bediening van het infotainmentsysteem. Het digitale instrumentenpaneel is niet standaard: in de basisversie krijg je nog steeds twee analoge klokken met een digitaal display ertussen.

Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf

De afwerkingskwaliteit hangt af van de uitvoering die je kiest. In de basisversie is het premiumgevoel wat verder weg, met zetels waarbij het even zoeken is naar een optimale rijhouding en materialen die we in een BMW beter verwachten. Een kwestie van je portefeuille te openen en bij te betalen in de optielijst, of te kiezen voor een duurdere uitvoering.

De kofferruimte is 20 liter groter dan voordien: 380 liter. Klap je de achterbank neer, dan maak je 1.200 liter vrij. Daarmee doet deze nieuwe BMW 1-Reeks beter dan de Mercedes A-Klasse (370 liter) en houdt hij gelijke tred met de uitgaande Audi A3 Sportback. De bagageruimte werd bijna 7 centimeter breder; de kofferklep is voor het eerst optioneel elektrisch bedienbaar.

Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf

Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf
Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf

Uit welke motoren kan ik kiezen?

Het benzineaanbod is momenteel relatief beperkt: BMW biedt een 118i aan, een 1.5 liter grote driecilinder met 140 pk; en een M135i. Die laatste heeft in tegenstelling tot zijn voorganger, de M140i, geen zescilinder meer onder de kap, maar een 2.0 viercilinder met 306 pk. Het dieselaanbod is iets uitgebreider: het begint met de 116d, eveneens een 1.5 grote driecilinder, die 116 pk produceert. De 1-Reeks is er ook als 118d, met 2.0 viercilinder van 150 pk, en als 120d, met 2.0 viercilinder van 190 pk.

De M135i en 120d hebben xDrive-vierwielaandrijving, de andere modellen voorwielaandrijving. De 116d, 118d en 118i komen standaard met een manuele versnellingsbak en hebben een automatisch schakelende versnellingsbak als optie. Een met dubbele koppeling in de 116d en 118i, en een klassieke automaat in de 118d. De 120d en M135i komen standaard met een achttrapsautomaat.

Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf

Hoe rijdt de nieuwe BMW 1-Reeks?

Wij reden tijdens onze eerste kennismaking met de 116d, 118i en M135i. De basisdiesel en -benzine zullen volgens BMW het gros van de verkoop uitmaken op onze markt, en vervullen hun rol van instapmotor uitstekend. Ze lopen natuurlijk niet over van vermogen, maar weten hun koppel (270 Nm in de 116d, 220 Nm in de 118i) wel strategisch aan te wenden zodat je te allen tijde vlot meekunt met het verkeer. Bovendien zijn beide driecilinders uitstekend gedempt, en verraden ze hun ware driecilinderaard pas wanneer je ze echt aanspreekt. De M135i is natuurlijk een ander paar mouwen: hij reageert steeds alert en loopt met 450 Nm over van koppel. Alleen jammer van zijn kunstmatige geluid.

Bij de ophanging is het opletten geblazen voor de M Sport-uitvoering: die maakte onze 118i nodeloos hard en nerveus. Het contrast met de basis-116d, met passieve dempers, werd daardoor behoorlijk groot. De M135i rijdt natuurlijk ook stug, maar doet dat uiteraard om dynamische redenen. Over rijdynamiek gesproken: ook met voorwielaandrijving rijdt deze 1-Reeks voorbeeldig efficiënt, met amper onderstuur, een precieze besturing en vlot schakelende bak. Het deed ons – niet toevallig – wat denken aan een Mini, maar dan iets meer geïsoleerd en volwassener. Maar het echt onderscheidende verschil met andere voorwielaangedreven hatchbacks schemert niet meer door.

Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf

Hoeveel kost de 1-Reeks?

BMW vraagt minstens € 26.950 voor zijn nieuwe 1-Reeks. Daarvoor rij je dan de showroom uit met de 118i. Voor de instap-116d betaal je € 1.000 meer: € 27.950. De sportieve M135i kost natuurlijk een flinke brok extra: hij heeft een prijskaartje van € 49.200. Reken nog wel wat extra budget voor de optielijst. Het nieuwe platform maakt immers weer heel wat rijhulp en technologie mogelijk, zoals gebarenbediening voor het infotainmentsysteem, een head-updisplay, uitgebreide parkeerhulp, virtuele assistent die je aanspreekt met “Hey BMW” enzovoort.

Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf

Besluit?

De nieuwe BMW 1-Reeks verandert radicaal van karakter. Maar dat maakt hem er geen slechtere auto op, integendeel: de nieuwe 1 rijdt dynamisch en efficiënt, beschikt over uiterst capabele basismotoren en heel wat nieuwe technologie. Alleen steekt hij zijn kop niet zo hoog meer boven het maaiveld uit als weleer.

Getest: BMW 1-Reeks, strakker keurslijf

BMW

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,5 /5 Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Er wordt minder over gesproken, maar ook de Mercedes B-Klasse kreeg onlangs een facelift. En het is misschien wel het fijnste model van de compacte Mercedes-familie... Zolang die nog bestaat.

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

3,9 /5 Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

De Audi SQ8 Sportback e-tron is officieel het summum van de elektrische SUV’s van Audi. Maar kan hij de dreiging van de modernere SQ6 e-tron weerstaan?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km