Testen

Getest: Hyundai i20 1.0 T-GDi 100 7DCT, de rationele keuze

De i20 is Hyundais tweede populairste model. Niet slecht voor een compacte outsider in het competitieve B-segment, maar na vier jaar is het tijd voor een verplichte facelift. Die moet zijn connectiviteit, motoraanbod en design een boost geven.

  • Bervoets Wim
  • 04 september 2018
  • Hyundai
3,6
VROOM-score
  • 3,0
    Prestatie
  • 3,5
    Wegligging
  • 3,5
    Comfort
  • 4,0
    Uitrusting
  • 4,0
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 3,5
    Verbruik
  • 3,5
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Afwerkingskwaliteit
  • Geslaagde interieurruimte
  • Uitgebreide uitrusting
  • Meerwaarde 120 pk-versie?
  • Mist wat rijdynamiek
  • Somber interieur

Bij Hyundai moet de i20 alleen de Tucson laten voorgaan als meest verkochte model uit het gamma, maar in het segment van de compacte stadsauto’s komen de concurrenten de kleine Koreaan om de oren gevlogen: de Renault Clio, Volkswagen Polo en Ford Fiesta, maar ook de Seat Ibiza, Skoda Fabia, Suzuki Swift en Peugeot 208. En dat lijstje gaat wel even door.

En dan worden de messen nog eens extra gescherpt bij de crossovers en SUV’s in het B-segment. Maar daar heeft Hyundai sinds kort de Kona voor, en dat verklaart meteen waarom de avontuurlijk aangeklede i20 Active in het vriesvak wordt gestopt. De driedeurs blijft wel nog in de catalogus, maar de focus in het i20-gamma ligt voortaan wel op deze vijfdeurs.

Waaruit bestaat de facelift?

Uit de klassiekers van de moderne modelfacelift: een kleine update van het design, een herschikt motoraanbod, en een update voor de rijhulp en connectiviteit. De Hyundai-designers namen de voorkant onder handen, en gaven ook de achterkant een opgefrist ontwerp. Je kunt voortaan kiezen uit een contrasterend zwarte dakkleur, een resem nieuwe koetswerkkleuren die het wat anonieme design meer moeten doen opvallen, en nieuwe velgdesigns.

Binnenin kijk je nog steeds uit op een klassiek dashboard met vertrouwde Hyundai-elementen. De teneur is jammer genoeg wat aan de sombere kant, al kun je de boel voortaan wel opvrolijken met rode of blauwe accenten. Dat neemt niet weg dat harde plastics vooral in de deurpanelen overheersen. De assemblagekwaliteit is wel van niveau. Net als het plaatsaanbod: de hoofd- en beenruimte achteraan is ruim voldoende voor volwassenen – al had onze testauto geen panoramisch dak, wat bij het model voor de facelift voor minder hoofdruimte zorgde – en de kofferruimte kan met 326 liter mee met de concurrentie.

Het motoraanbod is herschikt, zei je?

Inderdaad: de diesel is uit het i20-gamma verdwenen. Er was nog nauwelijks vraag naar, en dus houden de Koreanen twee benzinemotoren over. Als instapversie een atmosferische 1.2 met 75 of 84 pk, steeds gekoppeld aan een manuele vijfbak. Dan is er de 1.0 T-GDi turbobenzine met 100 of 120 pk. De 100 pk-versie komt standaard met manuele vijfbak, de 120 pk-versie met zesbak. Maar Hyundai maakt van de gelegenheid gebruik om op de T-GDi zijn zeventraps met dubbele koppeling te introduceren.

Wat geeft dat op de weg?

Wij reden onze testrit met de 1.0 T-GDi van 100 pk, in combinatie met de 7DCT. Die schakelt niet snel maar wel comfortabel en oordeelkundig. De sprankel van de driepitter in combinatie met de manuele bak blijft door de automaat wat achterwege. Maar ondanks wat een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 11,4 seconden doet vermoeden, kan de i20 vlot mee met het verkeer.

Op motorvlak heeft de 120 pk-versie van de T-GDi weinig meerwaarde: hij legt identieke verbruik- en acceleratiecijfers voor, zowel met DCT-versnellingsbak als met de manuele bak. De manuele versie zorgt wel voor een lager toerental en dus meer rijcomfort bij constante snelheden op de snelweg, maar laat op papier vreemd genoeg een iets hoger verbruik optekenen.

De Hyundai-ingenieurs hebben ook aan de rijdynamiek gewerkt. De stuurafstelling werd aangepast, en dat voel je. Reed de i20 voor de facelift nogal afstandelijk, dan stuurt hij nu merkbaar zwaarder en preciezer. Hyundai beklemtoont graag dat de i20 in Europa werd ontwikkeld voor de Europese markt, maar de Europese koplopers qua weggedrag in zijn segment, zoals de Fiesta en de Clio, moet hij toch laten voorgaan. Dat neemt niet weg dat de i20 perfect neutraal, comfortabel en veilig rijdt.

Rijhulp en connectiviteit kregen ook een update?

Absoluut: afhankelijk van het uitrustingsniveau schermt de i20 met een aanrijdingswaarschuwing met noodremhulp, vermoeidheidswaarschuwing, grootlichtassistent en rijstrookhulp. Op het niveau van zijn concurrenten dus. Net als de connectiviteit: het meest uitgebreide infotainmentsysteem heeft een touchscreen van 7 duim en omvat voortaan Apple CarPlay en Android Auto.

Hoeveel kost de gefacelifte i20?

Gemiddeld 300 euro meer dan voordien, zegt Hyundai. De basisversie is de Air, die alleen met de 75 pk-versie van de atmosferische 1.2 te krijgen is. Dan kost de i20 15.099 euro en zijn noodzakelijke items aanwezig, zoals elektrische ruiten vooraan, manuele airco, en een radio met USB-aansluiting.

Maar Hyundai zegt dat het merendeel van de kopers voor een hogere uitvoering kiest. Zoals de Twist, verkrijgbaar met de 84 pk-versie van de 1.2 en met de T-GDi met 100 pk. De prijzen beginnen dan vanaf 16.349 euro. De uitvoering Twist voegt dan mistlichten toe, elektrische ruiten achteraan, een snelheidsregelaar, rijstrookassistentie, parkeersensoren achteraan en een Bluetooth-verbinding.

De hoogste uitvoering, Sky, is de enige uitvoering voor de 120 pk-versie, al blijft de 84 pk-versie dan ook beschikbaar. Die kost dan 19.399 euro en is hypervolledig uitgerust, met led-dagrijlichten, elektrisch inklapbare spiegels, automatische airco, stuur- en zetelverwarming, parkeersensoren vooraan en het volledige rijhulppakket.

De optielijst blijft op zijn Aziatisch beperkt tot metaalkleur, een panoramisch dak en een infotainmentpakket voor de Twist-uitvoering. Zoals steeds biedt Hyundai een garantie van 5 jaar.

Besluit?

De Hyundai i20 krijgt een logische facelift, die zijn succes kracht bij moet zetten. Het dieselaanbod verdwijnt, een versnellingsbak met dubbele koppeling doet zijn intrede. Die maakt van deze i20 nog meer dan ooit een B-segmenter die niet echt in iets uitblinkt, maar op alle vlakken degelijk scoort. Een rationele keuze dus.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

3,5 /5 Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Er wordt minder over gesproken, maar ook de Mercedes B-Klasse kreeg onlangs een facelift. En het is misschien wel het fijnste model van de compacte Mercedes-familie... Zolang die nog bestaat.

3,9 /5 Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

De Audi SQ8 Sportback e-tron is officieel het summum van de elektrische SUV’s van Audi. Maar kan hij de dreiging van de modernere SQ6 e-tron weerstaan?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km