Testen

Getest: Land Rover Discovery Sport, allemaal hybride

Land Rover geeft de Discovery Sport zijn obligate make-over halverwege zijn carrière. De Britten zijn echter veel verder gegaan dan gewoon wat esthetische en elektronische aanpassingen.
 • Troubleyn Bert Troubleyn Bert
 • 18 september 2019
 • Land Rover
 • 1.432 weergaven
3,6
VROOM-score
 • 3,5
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 4,0
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 4,0
  Prijs-kwaliteit
 • 2,5
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Offroadcapaciteiten
 • Reëel comfort
 • Voelbare kwaliteitsverbetering interieur
 • Hoge co2-uitstoot
 • Niet heel dynamisch rijgedrag
 • Vaag stuurgevoel rond rechtuitstand

De Land Rover Discovery Sport is op de markt sinds begin 2015 en is duidelijk de bestseller van het gamma: op 5 jaar tijd zijn er zo’n 475.000 exemplaren van verkocht. Als minst dure model van Land Rover weet hij duidelijk aan te spreken. Vandaag is hij halverwege zijn carrière en dat verdient een facelift.

Getest: Land Rover Discovery Sport, allemaal hybride

Leds alom

Zoals vandaag gebruikelijk is bij een facelift, ruilt de Discovery Sport zijn halogeen- en xenonlampen in voor een full-ledverlichting. Die laat veel meer vrijheid voor het design van de lichtblokken, waardoor het merk daar zowel voor- als achteraan een nieuwe designhandtekening en ‘vegende’ richtingaanwijzers kon invoeren. Verder zijn de zijschorten verbreed en is de Discovery Sport nu ook verkrijgbaar in een sportief uitrustingsniveau R Dynamic. In het interieur is het multimediasysteem ingeruild voor een veel modernere terminal met een aanraakscherm van 10,25 duim en als optie een ingebouwde SIM-kaart. Zo biedt de Disco Sport voortaan alle connectiviteit die een moderne autokoper van een premiumproduct verwacht. Het instrumentenbord kan als optie worden vervangen door een configureerbaar digitaal scherm. Van zijn kleine broer Evoque neemt de Discovery Sport de op het dak geplaatste tweede achteruitrijcamera over die zijn beelden weergeeft in de binnenspiegel (praktisch bij een tot het dak volgeladen koffer) en het Clearsight, dat met camera’s onder de motorkap laat zien wat zich tussen de voorwielen bevindt. En uiteraard is deze ‘kleine’ Discovery nog steeds als optie verkrijgbaar met zeven zitplaatsen.

Getest: Land Rover Discovery Sport, allemaal hybride

Getest: Land Rover Discovery Sport, allemaal hybride

Nieuw platform?

Land Rover beweert bij hoog en bij laag dat de Disovery Sport op een nieuw platform staat: het PTA2, dat is ingewijd door de Evoque. Aangezien het model uiterlijk slechts subtiel verandert, laat dat vermoeden dat dit platform in feite gewoon een doorontwikkeling is van de bestaande structuur. Toch zijn de evoluties niet te onderschatten: de stijfheid van het geheel is met 10 procent toegenomen – iets wat de mensen van Land Rover graag demonstreren door in een extreme offroadpositie (één wiel in de lucht) een deur te openen en te sluiten, wat enkel mogelijk is omdat het koetswerk niet vervormt ondanks de grote torsiekracht die erop wordt uitgeoefend. Bovendien is deze nieuwe/herwerkte structuur nu aangepast aan de integratie van eventuele batterijen en is desondanks de brandstoftank 10 liter groter geworden.

Getest: Land Rover Discovery Sport, allemaal hybride

In die tank kan diesel als je een van de drie beschikbare 2.0-zelfontbranders bestelt (150, 180 of 240 pk, met voorwielaandrijving en een handbak op de D150 en een automaat en vierwielaandrijving op de andere twee) of benzine voor de P200 en P250 (met respectievelijk 200 en 250 pk, allebei standaard automatisch en vierwielaangedreven). Alle motorversies zijn standaard uitgerust met een mild hybride systeem (MHEV) van 48V, dat remenergie recupereert en hergebruikt om de motor bij grotere belasting te ondersteunen. Later (“vrij snel” is de meest precieze datum die we loskregen) volgt een plug-in hybride versie, die een 1.5-benzinedriecilinder combineert met een krachtige elektromotor en een aan de stekker herlaadbare batterij.

Getest: Land Rover Discovery Sport, allemaal hybride

Meer comfort dan ‘Sport’

Wat onmiddellijk opvalt bij het instappen, is dat in het interieur mooiere materialen zijn gebruikt dan bij de lancering van het model. De rugleuning van de stoelen voelt wat hol aan, maar verder bieden ze voldoende ondersteuning. We krijgen de krachtigste benzinevariant onder onze bips, die heel stil en trillingsarm werkt. Hij weet de Discovery Sport vlot aan te drijven, maar een bom wordt hij daarmee niet: dit blijft een zware knaap van om en bij de twee ton. Onze testwagen staat op de optionele adaptieve schokdempers die een prettige filtering bieden. In bochten gaat deze Land Rover wel nog ouderwets overhangen en het stuurgevoel in rechte lijn is niet bepaald om over naar huis te schrijven, maar wie de ‘Sport’ in zijn naam negeert en gewoon ontspannen rijdt, vindt hier een prettige reisgezel voor lange trips. Daarna mogen we de topdiesel D240 aan de tand voelen met passieve schokdempers en een R Dynamic-kit. Die bleek in vergelijking stugger (maar nooit oncomfortabel) zonder veel extra precisie te brengen. De Ingenium-dieselmotor kreeg aanvankelijk nog veel kritiek om zijn luidruchtige werking, maar dat lijkt Land Rover nu onder controle te hebben. Wel opvallend: na een hele dag rijden aan een stevig tempo in combinatie met heel uitdagend terreinwerk bleken onze twee testauto’s exact even veel verbruikt te hebben: 11,7 l/100 km. Staar je daar niet op blind: in ons platte landje zal dat cijfer veel lager uitvallen. Maar dat de diesel niet zuiniger is dan de benzine, verrast toch.

Getest: Land Rover Discovery Sport, allemaal hybride

Ons verdict

De opgefriste Discovery Sport ondergaat niet alleen de gebruikelijke esthetische retouches en aanpassingen op het vlak van connectiviteit. De kwaliteitsindruk van het interieur is sterk verbeterd, de auto is stiller geworden en de structuur is helemaal klaar voor elektrificatie. Hoewel alle motoren vandaag milde hybrides zijn, blijft de CO2-uitstoot echter wel hoog (140 tot meer dan 180 g/km). Hopelijk kan de toekomstige plug-in hybride variant daar iets aan veranderen zonder veel duurder uit te vallen…

Meer lezen over:

Troubleyn Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Video: de € 135 miljoen van de ‘Uhlenhaut’-verkoop gaat naar het goede doel

Video: de € 135 miljoen van de ‘Uhlenhaut’-verkoop gaat naar het goede doel

Eindelijk is het officieel: de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé werd verkocht om geld te voorzien voor een ‘Mercedes-Benz Fund’, dat gebruikt zal worden om onderzoek naar duurzaamheid te stimuleren.

De BMW M4 CSL doet zijn naam alle eer aan!

De BMW M4 CSL doet zijn naam alle eer aan!

BMW trekt het doek van de M4 met “Competitie, Sport, Lichtheid” in zijn naam. Meer vermogen en een lager gewicht dus! Het is de snelste in serie gebouwde BMW ooit! Dit wordt sowieso een collectors item…

Mercedes Vision AMG: het zware geschut van het ‘elektrische tijdperk’

Mercedes Vision AMG: het zware geschut van het ‘elektrische tijdperk’

Deze Vision AMG concept blikt vooruit naar de elektrische toekomst, vanaf 2025, van het bedrijf uit Affalterbach.

Mercedes wil hogerop en de A-Klasse krijgt geen opvolger

Mercedes wil hogerop en de A-Klasse krijgt geen opvolger

Het Duitse merk gaat voor duurzame groei in de toekomst, met hogere marges en een beperkter gamma dat gericht is op luxe.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

De Duitser strijdt niet met dezelfde wapens als de gezins-SUV van de Amerikaanse elektro-specialist. Maar mag hij toch hopen op een overwinning?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

De twee meest familiale auto’s van de Italiaanse autobouwer krijgen een hybride aandrijving. Blijkt dat we die motorisatie nog niet zo lang geleden al konden ontdekken! Maar biedt hij echt een voordeel onder de motorkap van de Tipo en de 500X?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

België, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden openen ook een aantal van hun Superchargers voor alle elektrische voertuigen!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 19.571

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 13.900
2016
113.244 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km