Testen

Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist

Al meer dan 20 jaar probeert de Lexus RX zich van andere SUV’s te onderscheiden door de U van Utility in te ruilen voor de L van Luxury. Doe daar nog de H van Hybrid bij en je krijgt een genietbaar buitenbeentje dat net opgefrist is om er weer drie jaar tegenaan te gaan.
  • VROOM  Team VROOM Team
  • 28 oktober 2019
  • Lexus
3,9
VROOM-score
  • 3,5
    Prestatie
  • 3,5
    Wegligging
  • 4,0
    Comfort
  • 4,0
    Uitrusting
  • 4,0
    Veiligheid
  • 4,5
    Prijs-kwaliteit
  • 3,5
    Verbruik
  • 4,0
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Aangenaam interieur
  • Opvallend design
  • Werkingscomfort
  • Geen zuinigheidskampioen
  • Luxury mist gevoel
  • Meerprijs F Sport

Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist

De eerste Lexus RX kwam in 1997 op de markt en positioneerde zich van meet af aan als een SLV oftewel Sports Luxury Vehicle. Nummer twee deed daar in 2003 een schepje bovenop door als eerste crossover een zelfopladende hybride te gebruiken. Sindsdien zijn er al 1,6 miljoen RX’en van de band gerold, voornamelijk voor de Amerikaanse markt waar de ruime vijfzitter (die ook met zeven stoelen te hebben is) erg in trek blijkt. Bij ons levert Lexus de RX altijd met een benzinehybride af, maar wel in twee smaken: als comfortabele Luxury of gefocustere F-Sport. Beide versies hebben net een verjongingskuur ondergaan, ook al zie je dat de ‘nieuwe’ RX 450h niet meteen aan.

Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist

Is dit een klassiek gevalletje van ‘het zit vanbinnen’?

Maak daar ‘onderhuids’ van en je slaat de nagel op de kop. Op de nieuwe bumpers en lichtblokken na vallen er immers weinig stijlverschillen op te tekenen. Kijk evenwel wat dieper en je vindt snel sporen van een gedegen update. Zo is het koetswerk op tal van punten versterkt om stijver voor de dag te komen, terwijl de rijhulpsystemen eveneens op de laatste stand van zaken zijn gebracht. Denk daarbij aan voetganger- en fietsdetectie die ook ’s nachts werkt, alsook een actieve rijstrookassistent en slimme koplampen die andere weggebruikers zelfs ’s nachts niet verblinden met grootlicht.

Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist
Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist

En hoe zit het dan letterlijk vanbinnen, in het interieur?

Nog altijd even comfortabel als weleer. En ruim natuurlijk ook, gezien de RX bijna vijf meter lang is en ongeveer 2.200 kilo op de weegschaal zet. Aan de inrichting werd dan ook niet geraakt, wel aan het infotainmentsysteem dat voortaan een aanraakscherm krijgt naast het gekende Lexus-trackpad. Integratie met de smartphone kan nu zowel voor Apple als voor Android, waardoor het systeem de spraakcommando’s van Siri en Google’s Assistant overneemt. Verder is het business (class) as usual in de cabine van de RX, die een knap design met duidelijke bedieningselementen combineert. De hogere versies hebben overigens recht op met leder overtrokken panelen die het interieur extra cachet geven.

Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist
Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist

Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist

Vallen er ook mechanische wijzigingen op te tekenen bij deze update?

Naast de verstevigingen aan de carrosserie springen vooral de nieuwe dempers in het oog (die kleine oneffenheden beter filteren) en de bochtenassistent (die slippartijen in de kiem moet smoren). Geen wereldschokkend nieuws dus, maar verfijningen die het rijcomfort van de RX nog verder verhogen. Belangrijker is de hybridesetup van de vierde generatie, die een 3,5 liter grote V6-benzine aan wel drie kleine elektromotoren koppelt om zo zuinig mogelijk onderweg te zijn. Met de nadruk op ‘zo zuinig mogelijk’, vermits het gewicht fors blijft en de 3,5 liter grote V6 aan het systeemvermogen van 313 pk bijdraagt. Eigenschappen die fluks een praktijkverbruik van 10 l/100 km en meer op de boordcomputer toveren. Kijk evenwel naar de cijfers van de eerste generatie uit 1997 en je merkt dat het verbruik met 50% is gedaald, voor een wagen die stukken luxueuzer én ruimer is dan het origineel.

Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist
Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist

Krijg je voor die gezonde dorst ook wat rijplezier in de plaats?

Dat ligt eraan hoe je rijplezier definieert. De Luxury-versie schotet vooral een gezapig rijgedrag voor, om de bestuurder niet teveel bij de actie betrekken. Criticasters zouden die versie allicht een bompa-auto noemen, maar dan in de goede zin van het woord. Een rustige cruiser dus, die rijden zo licht en zo makkelijk mogelijk maakt – helemaal op maat van de Amerikanen. Voor de Europeanen staat er een F Sport-versie paraat, die inniger aandoet en de bestuurder meer controle over de vooruitgang geeft. Het comfort lijdt trouwens niet noemenswaardig onder de directere afstelling, terwijl de besturing en de respons een stuk logischer én pittiger zijn. Nadeel is dat de leukere variant (hou je vast) 16.000 meer kost dan de basisversie van, maar er ook een stuk spannender uitziet en veel beter uitgerust is.

Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist
Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist

Conclusie?

Verkooprecords gaat Lexus met de facelift van de vierde generatie RX niet breken, al heeft dat meer met de Europese markt te maken dan met het product an sich. Dat ziet er immers gewaagd uit, is prima in mekaar gevezen en getuigt van een gedegen ontwikkeling – zowel wat het comfort als de rij-eigenschappen (van de F-Sport) betreft. Anderzijds kan je niet ontkennen dat de RX al een maatje te groot is voor het kleine Europa, terwijl er in Amerika nog twee forsere modellen bovenuit torenen in de brochure. Een plug-in versie van de RX zou voor onze contreien dan ook een makkelijkere oplossing zijn, maar daar is Toyota-Lexus zoals bekend geen voorstander van. En dat maakt van de RX 450h wederom een buitenbeentje in België, maar gelukkig wel een genietbaar.

Getest: Lexus RX 450h, SUV met een twist

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

3,5 /5 Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Er wordt minder over gesproken, maar ook de Mercedes B-Klasse kreeg onlangs een facelift. En het is misschien wel het fijnste model van de compacte Mercedes-familie... Zolang die nog bestaat.

3,9 /5 Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

De Audi SQ8 Sportback e-tron is officieel het summum van de elektrische SUV’s van Audi. Maar kan hij de dreiging van de modernere SQ6 e-tron weerstaan?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km