Testen

Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming

Mercedes heeft beslist om van zijn compacte SUV een echte vriend van kroostrijke gezinnen te maken. Volstaan eenvolumertroeven en 7 optionele zitplaatsen om hem boven het maaiveld te doen uitsteken?
  • VROOM  Team VROOM Team
  • 27 november 2019
  • Mercedes-Benz
3,6
VROOM-score
  • 3,0
    Prestatie
  • 3,5
    Wegligging
  • 3,5
    Comfort
  • 4,5
    Uitrusting
  • 4,5
    Veiligheid
  • 3,0
    Prijs-kwaliteit
  • 3,0
    Verbruik
  • 3,5
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Comfort
  • Erg polyvalent
  • Ruimte en moduleerbaarheid
  • 3de rij enkel voor kleine kinderen
  • Enkele afwerkingsdetails
  • Hogere prijs

Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming

De expansie van het compacte gamma van Mercedes gaat verder met de toevoeging van een SUV. jawel, nog maar een… Maar de vraag is zo groot dat Stuttgart ze niet kon negeren. De mensen van Daimler hebben echter wel een iets andere aanpak gekozen dan hun rechtstreekse rivalen. In plaats van alles in te zetten op de stijl en fake-terreinpretenties (die in de praktijk zelden worden waargemaakt) richt Mercedes zich meer op gezinnen.

Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming

De grootste van de kleintjes

Om plaats te creëren voor je kleine legertje heeft Mercedes beslist om het voorwielaangedreven platform van de A-Klasse maximaal uit te rekken om een grote wielbasis van 2.829 millimeter vrij te maken. Met zijn 4,6 meter is de GLB zo de grootste van de kleine Mercedessen.

Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming

Offroadlook

Qua look lijkt deze GLB met zijn hoekige vormen en grote, platte vlakken meer op de legendarische G-Klasse dan de andere SUV’s van het Mercedes-gamma. Vooraan zien we een vrij verticale neus met daarop een groot radiatorrooster met ster. Op de flanken verstoort enkel een kleine golving rond de achterdeuren de Duitse rechtlijnigheid van het geheel. De achterkant herneemt dan weer de stijlcanons van de familie, in die mate dat je deze compacte SUV bijna zou kunnen verwarren met zijn (heel) grote broer GLS.

Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming
Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming

5 tot 7

Uiteraard komt alle ruimte die deze lange wielbasis vrijmaakt de passagiers ten goede. En zo geeft de GLB zijn eenvolumergeest bloot. Achterin zit (als optie) een verschuifbare achterbank die in drie delen neerklapbaar is. Op die manier kan de koffer worden vergroot van 560 naar 739 liter. Nog beter: als je de juiste optie aankruist (907,50 euro), verschijnt in de koffer een derde zitrij. Al moet je daar nu ook niet te veel van verwachten, want deze twee extra zitjes zijn volgens Mercedes enkel bruikbaar voor mensen kleiner dan 1,68 meter. Hoewel ze dus eerder noodzitjes zijn, vormen ze wel een zeldzame troef in het segment van de compacte premium-SUV’s.

Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming
Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming

Niet onbekend

Als je bekend bent met de nieuwe compacte familie van Mercedes zal het dashboard van de GLB je zeker niet verwarren. Aan passagierskant is het lichtjes hertekend, maar al de rest komt recht uit de A-Klasse, de B-Klasse, de CLA enzovoort. Deze GLB mag dus ook uitpakken met al de technologie van het merk, van de navigatie met augmented reality over de adaptieve snelheidsregelaar tot de spraaksturing “Hey Mercedes”.

Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming

Comfortklasse

Op de weg bewijst de GLB zijn homogeniteit. Qua ruimteaanbod is hij bedacht op gezinnen, maar hetzelfde geldt voor het rolcomfort. De goede schokdemping van deze mini/grote SUV blinkt uit op snelwegen en lange gewestwegen. Slingerbaantjes zijn niet zijn voorkeursterrein en daar is ook niets mis mee: zijn doel is om ouders en hun kinderen in het grootste comfort te vervoeren over de openbare weg… of elders. Voor dat laatste is hij uiteraard als optie met vierwielaandrijving verkrijgbaar.

Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming

Pragmatisch of sportief?

Onder de motorkap van Mercedes’ jongste telg liggen dezelfde motoren als in de andere modellen op dit platform. Logisch. Zo is er één dieselblok in drie vermogensversies: 116, 150 of 190 pk. Voor de loodvrijstokers staat de kleine 1,33-liter met 163 pk naast de tweeliter van 224 pk. Er is ook een AMG-versie met een 2.0 van 306 pk, maar de zogezegd sportieve aard van die laatste gaat een beetje in tegen de gezinsroeping van de GLB…

Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming

Ons verdict

Mercedes heeft (nog maar) een niche gevonden in de SUV-markt door de eerste compacte premium-SUV met zeven zitplaatsen te bedenken. Een geslaagde auto voor gezinnen met jonge kinderen of niet al te grote pubers. De binnenruimte en het comfort zullen de koters blij maken. Maar het premium prijskaartje (vanaf 38.115 euro) slaat een stevige deuk in de portefeuille van de ouders…

Getest: Mercedes GLB, eenvolumer met SUV-vermomming

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km