Testen

Getest: Seat Leon Cupra R, begin van een nieuw hoofdstuk

De huidige Leon Cupra is de laatste in de Seat-catalogus. Het volgende model verschijnt namelijk met een Cupra-logo. Om de laatste Seat Leon Cupra uit te zwaaien, kreeg hij nog een speciale R-reeks.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 18 juni 2018
  • Seat
3,9
VROOM-score
  • 4,5
    Prestatie
  • 4,0
    Wegligging
  • 4,0
    Comfort
  • 4,0
    Uitrusting
  • 3,5
    Veiligheid
  • 3,5
    Prijs-kwaliteit
  • 3,5
    Verbruik
  • 4,0
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Dagelijks bruikbare sportieveling
  • Exclusiviteit (beperkte productie)
  • Motor is een grote stap voorwaarts
  • Verbluffend doeltreffend weggedrag (performance)
  • Al volledig uitverkocht
  • Bedenkelijke bronzen details
  • Braaf weggedrag

Sinds Seat terug winst maakt en de verkoop terug aantrekt, onder meer dankzij SUV’s, heeft het merk vleugels gekregen. Nu is er zowaar zelfs een beperkte reeks van de Leon Cupra, de Leon Cupra R, die werd voorgesteld op het salon van Frankfurt. Wij gingen voor een testrit in exemplaar “004 of 799”.

Vitaminekuur

Van die 799 exemplaren die Seat van de Leon Cupra R bouwt, krijgen 300 stuks de DSG-automaat met dubbele koppeling en 499 exemplaren een manuele versnellingsbak met zes verzetten. In die exemplaren met drie pedalen stijgt het vermogen van de 2.0 TSI uit de “gewone” Leon Cupra van 300 naar 310 pk. Daardoor zijn die 499 stuks “de krachtigste Seats ooit”.

Gestuurd sperdifferentieel

Alle 799 exemplaren krijgen dan weer een gestuurd sperdifferentieel om het vermogen van de 2.0 TSI efficiënter aan de grond te krijgen. Ze krijgen ook grotere Brembo-remmen (340x30 op de Cupra, 370x32 op de Cupra R). Op de radicalere versie verschijnen er standaard ook 19-duimsvelgen, die optioneel van plakkerig rubber kunnen worden voorzien: Michelin Pilot Sport Cup 2. Het spoor vooraan wordt 32 millimeter breder, achteraan 33 millimeter, het negatieve camber neemt toe van 1,3 naar 2 graden. Vergroten die subtiele wijzigingen het dynamische weggedrag van de Leon Cupra?

Bronzen details

Voor we dat verifiëren kijken we nog eens naar onze Cupra R. De speciale reeks heeft namelijk een specifieke koetswerkkit, met bredere vleugels en dakspoiler uit koolstofvezel. Dan zijn er nog de bronzen details, waar je voor bent of totaal niet van houdt. De wijzingen zijn trouwens niet louter visueel: Seat zegt dat het de Cupra R qua aerodynamica 12,5 procent efficiënter maakt.

Radicaal maar goed opgevoed

De rijhouding aan boord is uitstekend: de kuipzetels zitten goed. De bronzen details duiken ook in het interieur op. Gelukkig is er nog een achterbank aanwezig. Geen extra verstevigingsbalk in de koffer: de radicale, beperkte R-reeks is even veelzijdig in gebruik als de gewone Leon Cupra. Dat merken we ook onderweg: in de “Comfort”-modus is de R bedeesd voor een radicale sportversie. Dankzij de gestuurde dempers is het wegcontact keurig. De motor blijft beheerst klinken, de bedieningsorganen zijn stevig maar niet oncomfortabel.

Uithoudingsvermogen

Een versnelling hoger dan maar? We schakelen naar “Sport” en de Cupra R laat de andere kant van zijn karakter zien: de nieuwe uitlaat knalt en ploft. Een perfect stuk verlaten asfalt voor ons is de ideale gelegenheid om naar de radicale “Cupra”-stand te schakelen. De Seat wordt meteen scherper en responsiever. Wat een uithoudingsvermogen! De 10 extra pk in de 2.0 TSI leggen het bereik van het maximumvermogen 300 tpm hoger: van 5.500- 6.200 tpm tot 5.800-6.500 tpm. Op papier lijkt 10 pk en 300 tpm niet veel, in de praktijk geeft het een totaal andere indruk.

Snedige voortrein

De Leon Cupra R blaakt dus van gezondheid, en samen met de Michelin Pilot Sport Cup 2-banden en het sperdifferentieel tussen de voorwielen toont de Spanjaard zich duivels efficiënt. In de radicale Cupra-rijmodus duikt de neus daardoor naar de apex terwijl je al terug op het gas kunt, en rijg je de bochten naadloos aan elkaar.

Besluit

De wijzigingen die deze beperkte R-versie toevoegt aan de Leon Cupra maken er geen karikatuur van. De explosieve Spanjaard wordt efficiënter en snediger, maar blijft zijn subtiliteit bewaren. Tegelijk verliest hij niets van zijn veelzijdigheid. Jammer dat ze allemaal uitverkocht zijn, en dat er maar vier exemplaren naar Belgische eigenaars gaan. Als het een troost mag zijn: de breakversie, de ST, krijgt eind dit jaar ook een Cupra R.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

3,9 /5 Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

De Audi SQ8 Sportback e-tron is officieel het summum van de elektrische SUV’s van Audi. Maar kan hij de dreiging van de modernere SQ6 e-tron weerstaan?

3,5 /5 Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Er wordt minder over gesproken, maar ook de Mercedes B-Klasse kreeg onlangs een facelift. En het is misschien wel het fijnste model van de compacte Mercedes-familie... Zolang die nog bestaat.

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km