Testen

Getest: Seat Tarraco 2.0 TSI 190 4Drive, Spaanse sand cruiser

Dat de Tarraco, Seats nieuwste aanwinst in het SUV-gamma, bij ons vooral op de snelweg zal worden gereden, staat vast. Maar dat de Spanjaard ook offroad heel wat in zijn mars heeft, wilden de Spanjaarden ons koste wat het kost bewijzen.

 • Bervoets Wim
 • 13 maart 2019
 • Seat
3,8
VROOM-score
 • 4,0
  Prestatie
 • 4,0
  Wegligging
 • 4,0
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,0
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Degelijke standaarduitrusting
 • Efficiënte 4Drive
 • Ruim interieur
 • Geen 'echte' basisversie
 • Krappe derde zitrij
 • Wat anoniem design (vooral in profiel)

Getest: Seat Tarraco 2.0 TSI 190 4Drive, Spaanse sand cruiser

Sinds eind vorig jaar heeft Seat eindelijk ook zijn grote SUV te strikken: de Tarraco. Die is voor het Spaanse gamma wat de Skoda Kodiaq en Volkswagen Tiguan Allspace zijn voor de Tsjechen en Duitsers: een grote gezinsgerichte SUV, die eventueel met 4Drive kan worden besteld om aanhangers te slepen of voor uitstapjes naast de verharde wegen. Dat laatste wilde Seat ons laten zien in de Marokkaanse woestijn.

Wat is dat 4Drive-systeem ook weer?

De Spaanse benaming voor vierwielaandrijving. Omdat de Tarraco zijn basis deelt met de Kodiaq en Tiguan Allspace, maakt hij gebruik van de vierwielaandrijving die je overal in de Volkswagen-groep terugvindt. In de praktijk drijft die de voorwielen aan, tot het systeem doorslippende voorwielen opmerkt of er een specifieke rijmodus geselecteerd wordt. Dan komen de achterwielen meespelen. Tot 50 procent van het vermogen wordt naar de achteras gestuurd, maar als het echt nodig is kan het volledige vermogen zelfs even naar de achterwielen.

Wat levert dat in de praktijk op?

Een Seat Tarraco die uiterlijk niet verschilt van de voorwielaangedreven modellen, op een “4Drive”-opschrift na. De rijprofielen worden wel met twee extra modi uitgebreid: “Snow” en “Offroad”, die onderling van elkaar verschillen door de manier waarop de wielen worden geblokkeerd en het koppel wordt verdeeld, zo verzekert Seat. Alle vierwielaangedreven Tarraco’s zijn ook voorzien van een afdaalhulp.

Getest: Seat Tarraco 2.0 TSI 190 4Drive, Spaanse sand cruiser

En naast de verharde wegen?

Daar zijn we verbaasd van wat de Tarraco allemaal kan. Natuurlijk: we moeten het eerste merk nog tegenkomen dat ons een testroute voorschotelt waar de auto in kwestie niet tegen opgewassen is. Maar als je weet dat de Spanjaarden alleen wat steviger offroadrubber monteerden en de onderkant van de auto’s beschermden tegen eventuele schade, is het resultaat de moeite.

De Tarraco raast over gravel en ploegt door het zand zonder een krimp te geven. Er zijn uiteraard genoeg dingen die hem van een “echte” offroader onderscheiden. De aan- en afrijhoeken zijn bijvoorbeeld beperkter, en de verdeling van koppel en vermogen over de wielen gebeurt volledig automatisch, waardoor de 4Drive in moeilijke situaties wat lichte bedenktijd nodig heeft. Maar dan gaat het om fracties van seconden.

Verder is het verrassend hoeveel van die hachelijke situaties de Spanjaard oplost met een uitgeschakeld esp, oordeelkundige schakelmaneuvers om de motor in het juiste toerental te houden, en het opbouwen van wat momentum. Toegegeven, dat levert geen representatieve rijtest op voor Belgische wegen, maar het toont wel aan dat deze Seat Tarraco tot veel meer in staat is dan zomaar stedelijk en snelwegasfalt vreten.

Getest: Seat Tarraco 2.0 TSI 190 4Drive, Spaanse sand cruiser

Wat zit er onder de motorkap?

Wij reden ons woestijnavontuur met de 2.0 TSI van 190 pk, de twee liter grote benzinetopper die gekoppeld is aan de DSG-versnellingsbak met dubbele koppeling en zeven verzetten. Die komt standaard altijd met 4Drive. De turbobenzine zet met een sprint van 0-100 km/u in 8 seconden en een topsnelheid van 211 km/u correcte prestaties neer, maar overtuigde in het Saharazand vooral door zijn koppel van 320 Nm, dat al vanaf 1.500 tpm wordt vrijgegeven.

Goed om weten: de 4Drive-vierwielaandrijving biedt Seat bij de benzinemotoren niet aan op de 1.5 TSI, maar alleen op deze 2.0 TSI. Op de dieselmotoren, een 2.0 TDI van 150 en een van 190 pk, is 4Drive ofwel optioneel (op de versie van 150 pk), ofwel standaard (op de versie van 190 pk). De Tarraco schakelt in die gevallen altijd met een DSG-versnellingsbak.

Getest: Seat Tarraco 2.0 TSI 190 4Drive, Spaanse sand cruiser

Wat moet ik verder nog weten?

Dat de Seat Tarraco met zijn lengte van 4,74 meter de grootste van het drietal uit de Volkswagen-groep is. En dat hij een zevenzitter is natuurlijk, als je tenminste de twee extra zitjes in de koffer aanstipt op de optielijst. Die zijn weliswaar alleen voorbehouden voor kinderen, wegens beperkte beenruimte en moeilijke instap.

Laat je de derde zitrij achterwege, dan doet de Tarraco met zijn 760 liter aan kofferruimte beter dan de Skoda Kodiaq. Die biedt 720 liter in vijfzitsconfiguratie. De Volkswagen Tiguan Allspace is op dat vlak dan weer de grootste, met 780 liter. In het interieur van de Seat herken je de familiebanden met de Skoda en VW ook meteen, en kiezen de Spanjaarden voor het eerst voor een tabletvorming infotainmentscherm.

Getest: Seat Tarraco 2.0 TSI 190 4Drive, Spaanse sand cruiser

Hoeveel kost hij?

In tegenstelling tot andere Seat-modellen heeft deze Tarraco geen ‘echte’ basisversie, die bij de Spanjaarden ‘Reference’ heet. Elke Tarraco begint daarom meteen in de uitvoering ‘Style’, en dan betaal je minstens € 33.670. De standaarduitrusting is dan gelukkig wel al royaal. In die uitvoering is alleen de 2.0 TDI van 150 pk beschikbaar met 4Drive, voor een prijskaartje van € 40.310. De 2.0 TSI met 190 pk die wij reden is alleen beschikbaar in de uitvoering ‘Xcellence’. Die betaal je € 42.190. Idem voor de 2.0 TDI van 190 pk: die zet een bedrag van € 44.780 onder de streep.

Besluit?

De Seat Tarraco is meer dan zomaar een SUV voor stad en snelweg. Wie in ons land een aanhanger trekt of ’s winters door sneeuw en modder moet, hoeft daar dus geen schrik voor te hebben. Andere klanten krijgen bij de voorwielaangedreven versies evenveel moduleerbare en gezinsgerichte SUV voor hun geld. Alleen is dat door het ontbreken van een echte instapversie al meteen een stevige som geld.

Getest: Seat Tarraco 2.0 TSI 190 4Drive, Spaanse sand cruiser

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,4 /5 Test: Dacia Spring Extreme Electric 65, de (bijna) alleskunner

Test: Dacia Spring Extreme Electric 65, de (bijna) alleskunner

De kleine Dacia Spring trok naar de fitness en zag zijn vermogen daardoor met bijna 50% toenemen, zonder aan rijbereik in te boeten. Maar maken die 20 extra pk’s echt een verschil?

3,9 /5 Test: Lexus NX 450h+, subtiele maar belangrijke revolutie

Test: Lexus NX 450h+, subtiele maar belangrijke revolutie

De NX 450h+ vertegenwoordigt een revolutie bij Lexus, want het is de eerste plug-inhybride van het merk. Maar is het een geslaagde eerste poging van de Japanse constructeur?

3,5 /5 Test: Abarth 500e, schorpioen onder hoogspanning

Test: Abarth 500e, schorpioen onder hoogspanning

Het merk met de schorpioen gaat elektrisch op basis van de Fiat 500e, maar geeft het model wel een extra portie pepers. We proeven van het pittige recept op de weg en op het circuit.

3,6 /5 Test: Volkswagen ID.5, de coupé die geen coupé wilt zijn

Test: Volkswagen ID.5, de coupé die geen coupé wilt zijn

De Volkswagen ID.5 is het gladder gelijnde broertje van de ID.4, maar dat wilt niet zeggen dat je veel moet opofferen op praktisch vlak.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km