Testen

Getest: Toyota GR Supra, de grote terugkeer

Voor het eerst sinds 2002 staat hij opnieuw in de catalogus: de Supra. Toyota’s sportcoupé knoopt met zijn naam aan bij het verleden, maar wijzigt van karakter. Tijd voor een eerste kennismaking.

 • Bervoets Wim
 • 27 mei 2019
 • Toyota
3,8
VROOM-score
 • 4,0
  Prestatie
 • 4,0
  Wegligging
 • 4,0
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 3,5
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 4,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Efficiënt weggedrag
 • Soepele en krachtige motor
 • Volledige uitrusting
 • Interieur mist persoonlijkheid
 • Lineaire motor
 • Wat zakelijke rijbeleving

Getest: Toyota GR Supra, de grote terugkeer

Toyota heeft iets met samenwerkingen. Het is alweer zeven jaar geleden dat de Japanners hun GT86 voorstelden, de achterwielaangedreven 2+2-sportcoupé met atmosferische boxermotor die ze samen met Subaru ontwikkelden en die in de Subaru BRZ een quasi identieke tweelingbroer kent. Vandaag, zeventien jaar nadat zijn voorganger uit de catalogus verdween, achtten de bazen bij Toyota de tijd rijp voor een nieuwe Supra. Om de astronomische ontwikkelingskost van een dergelijk nichemodel te beperken, keken de Japanners in de richting van BMW, en meer bepaald de Z4.

Getest: Toyota GR Supra, de grote terugkeer
Getest: Toyota GR Supra, de grote terugkeer

Wat deelt deze Toyota Supra dan met de BMW Z4?

Meer dan je denkt, want BMW zocht ook een partner om de kosten voor zijn nieuwe Z4 te drukken. Het gemeenschappelijke vertrekpunt is dus BMW’s achterwielaangedreven CLAR-platform. De motor zit dus voorin, en is in beide gevallen een zes-in-lijn van BMW-makelij. De versnellingsbak, een achttrapsautomaat, is ook een Duitse bekende, en zo komt voor de rest nog wel meer hardware uit Beieren. De afstelling en de software zijn dan weer op-en-top Japans.

De gedeelde fundamenten komen nog het meest tot uiting in het interieur: stap in de Toyota GR Supra (net als wel meer recent sportief gerief van Toyota vaart deze Supra onder de vlag van ‘Gazoo Racing’) en je belandt in een BMW. Dashboard, stuurwiel, keuzehendel voor de automaat en infotainmentsysteem inclusief draaiknop zijn made in Bavaria. Het scheelt natuurlijk een flinke slok op de borrel om Toyota geen eigen interieur te laten ontwikkelen, maar jammer dat de Japanners zich hebben beperkt tot een ander logo op het stuur, enkele flinke lappen rood leder en een eigen layout voor het digitale instrumentenpaneel. Al is dat laatste wel een flinke verbetering tegenover de moderne digitale displays bij BMW.

Getest: Toyota GR Supra, de grote terugkeer

De buitenkant ziet er toch resoluut anders uit?

Absoluut, en maar goed ook. In Japan weten ze hoe ze een sportwagen moeten tekenen, en ook deze nieuwe GR Supra ligt aardig op het netvlies. De snoet is laag en breed, de motorkap lang en glooiend en de achterkant kort, gespierd en breed. De Supra is natuurlijk bekleed met het nodige spoiler- en diffusorwerk, al is het jammer dat heel wat koelopeningen louter visueel zijn en niet functioneel.

En Toyota zou natuurlijk Toyota niet zijn als zijn ingenieurs hun stempel niet drukten op de basis. De verhouding tussen de wielbasis en de spoorbreedte heeft volgens de Japanners de perfecte verhouding tussen stabiliteit en dynamiek. Het zwaartepunt ligt lager dan dat van de GT86, de gewichtsverdeling behaalt een ideale 50/50-verdeling.

Getest: Toyota GR Supra, de grote terugkeer

Vertel eens wat meer over die krachtbron?

Die sluit aan bij het verleden: de vorige Supra’s deden ook een beroep op een zes-in-lijn. Nu komt hij van BMW: de 3.0 doet een beroep op een enkele turbo om 340 pk en 500 Nm te produceren. Over de sprint vanuit stilstand naar 100 km/u doet hij 4,3 seconden, de topsnelheid bedraagt 250 km/u. Een achttrapsautomaat brengt het vermogen naar de achterwielen, waar het door actief sperdifferentieel in goede banen geleid wordt. Er zijn twee rijmodi: Normal en Sport, die elk hun invloed hebben op gasrespons, schakeltijden, de standaard adaptieve dempers en stuurgewicht.

Getest: Toyota GR Supra, de grote terugkeer

Is de Supra dan een driftmonster in spe?

Nee, zo bleek bij onze eerste kennismaking in het heuvelige hinterland van Madrid. De Toyota zet geen brede bandensporen neer, maar houdt het op een evenwichtig en efficiënt weggedrag. We zouden het bijna zakelijker durven noemen dan dat van de GT86, die speciaal daarvoor op dunnere banden staat. Maar de Supra geeft geen krimp: hij luistert gedwee en energiek naar je stuurcommando’s, en de achterwielen blijven in het spoor. Provoceren kun je de Supra zeker, zo bleek op circuit, maar zelfs dan reageert hij transparant. De ophanging houdt het koetswerk strak in het gareel, maar houdt tegelijk zijn blik ook strak op het rijcomfort gericht. Deze Supra is duidelijk veelzijdig bruikbaar.

De zescilinder en achttrapsautomaat doen hun werk voortreffelijk, maar zonder veel drama. Het blok is romig en soepel en geeft zijn vermogen lineair vrij, waardoor je in de praktijk vaak op koppel rijdt en vroeger opschakelt. Auditief blijft het binnenin braaf, voor de voorbijgangers mogen de decibels iets meer de hoogte in.

Getest: Toyota GR Supra, de grote terugkeer

Hoeveel vraagt Toyota voor deze nieuwe Supra?

Aan de nieuwe Toyota GR Supra hangt een prijskaartje van € 65.500. Naast metaalkleur voorzien de Japanners één optie: een pakket met leder, een uitgebreide geluidsinstallatie, een inductielader voor je smartphone en een head-updisplay. Een pakket van € 2.300 dat door zowat alle klanten wordt genomen, zegt de Belgische importeur.

Voor de concurrentiestrijd kijkt Toyota richting BMW Z4. Diens prijs ligt in het verlengde, met € 65.050. Een minder krachtige Alpine A110 kost met € 56.100 flink minder. Net als de Audi TT S Coupé (€ 56.850), maar daar moet je dan nog opties bijrekenen . De Porsche Cayman S kost met € 69.671,80 iets meer.

Getest: Toyota GR Supra, de grote terugkeer

Wat moet ik verder nog weten?

Dat deze Toyota GR Supra niet zomaar een coupékopie is van de BMW Z4. Om te illustreren: Toyota heeft op een bepaald moment in de ontwikkeling de motor naar Japan laten verschepen, daar uit elkaar gehaald en elke vijs tegen het licht gehouden. In München kregen ze een tijdje later een gedetailleerde lijst vijzen die Toyota graag vervangen had gezien door stevigere exemplaren.

En ten slotte dat de achttrapsautomaat nog een tijdje de enige versnellingsbak zal blijven. Gevraagd naar een manuele bak antwoordden de Japanse productspecialisten dat die mogelijkheid “onderzocht wordt, maar dat er momenteel geen concrete plannen zijn”. Lees: geen manuele bak, maar zeg nooit nooit.

Besluit?

De Toyota Supra is terug, maar is niet meer de Porsche 911-concurrent van weleer. Deze generatie mikt op de BMW Z4, waar hij heel wat mee gemeen heeft, de Porsche 718 Cayman S en de Audi TT S. Ook de Alpine A110, hoewel minder duur, is een niet te duchten concurrent. De GR Supra, zoals hij nu heet, staat hoger in de hiërarchie dan de GT86, maar vergt minder toegevingen en is veelzijdiger. En dagelijks beter bruikbaar.

Getest: Toyota GR Supra, de grote terugkeer

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,8 /5 Test: Skoda Karoq, de stille kracht

Test: Skoda Karoq, de stille kracht

De Karoq is niet meer de jongste SUV van Skoda, noch het meest trendy model van het Tsjechische merk. Maar soms heeft een stille kracht ook zijn voordelen...

3,9 /5 Test: Volkswagen Tiguan, sterke allrounder

Test: Volkswagen Tiguan, sterke allrounder

Na 8 jaar komt de Volkswagen Tiguan terug met een rondere vorm, een verbeterde technologie aan boord en een meervoud aan hybride motorisaties.

3,5 /5 Test: KGM Tivoli, nieuwe neus

Test: KGM Tivoli, nieuwe neus

SsangYong wordt KGM. Voor dit nieuwe begin krijgt de Tivoli een frisse look. Is deze nieuwe neus genoeg om dit ‘uitgebluste’ model weer op gang te trekken?

3,8 /5 Test: Mini Countryman JCW ALL4, dynamische SUV voor het hele gezin

Test: Mini Countryman JCW ALL4, dynamische SUV voor het hele gezin

Biedt de JCW-versie van de nieuwe Countryman nog evenveel fun, ondanks het toegenomen formaat van de derde generatie ‘compacte’ SUV van Mini?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 53.990
2019
105.433 km

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km