Testen

Honda Civic Type R vs Renault Mégane RS: de battle van de gevestigde waarden

Generatie na generatie worden de Civic Type R en Mégane RS de referenties van de voorwielaangedreven hot hatches genoemd. Wat geeft dat als we de twee huidige modellen met elkaar vergelijken?

 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 18 september 2018
 • HONDA
HONDA CIVIC
 • Combinatie motor/versnellingsbak
 • Verbluffend comfort
 • Verbluffend efficiënt
 • Veelzijdiger dan vroeger
 • Draaicirkel
 • Niet erg discreet!
 • Weinig melodieuze klank
 • Minder "speels" dan vroeger
RENAULT MEGANE
 • Uitstekend compromis comfort/dynamiek
 • Soepele en krachtige motor
 • Erg levendig
 • Veelzijdig
 • Karakter motor
 • Tractie kan beter
 • Remmen missen bijt
 • Sperdifferentieel in optie
 • EDC-bak verbeterbaar in Sport-modus

De Type R staat op het langere, 37 procent stijvere en 16 kilogram lichtere platform van de tiende generatie Civic. Hij ziet er dus anders uit als zijn voorganger: de Type R is een 4,56 meter lange berline. De Mégane RS blijft met zijn 4,36 meter compact.

De Japanner pakt wel uit met heel wat meer aerodynamische hulpstukken. Geen enkel ervan is overbodig: alles zorgt voor efficiënte neerwaartse druk. Maar je moet wel van het uitzicht houden. De Fransman verkoopt zijn sportiviteit subtieler. Tenzij je voor het oranje van onze testauto kiest, kom je zelfs nog discreet voor de dag. Het geheim van de Mégane RS zit niet zozeer in zijn aerodynamische addenda, maar in zijn chassis. Net als de Civic Type R drijft hij nog steeds alleen de voorwielen aan, maar meesturende achterwielen steken nu een handje toe.

Afwerking en uitrusting: punt voor Renault

De strijd tussen deze twee hot hatches speelt zich vooral af op circuit of bochtige wegen. Hun interieur en optielijst doen er dus minder toe. Toch is de afwerking in beide gevallen verzorgd, de sportieve sfeer al dan niet subtiel aanwezig en de uitrusting royaal. De ergonomie van het Honda-dashboard is wat moeilijker te doorgronden dan het klassieke Renault-dashboard. Op deze generatie biedt Renault optioneel een EDC-versnellingsbak, terwijl Honda trouw blijft aan zijn geweldige manuele bak. Cijferfans: de telemetriefunctie van de RS Monitor in de Mégane RS is bijzonder uitgebreid.

Comfort: punt voor Honda

Beide kemphanen gaan er op vlak van comfort gevoelig op vooruit vergeleken met hun voorgangers. In zijn meest beschaafde rijmodus gedraagt de Renault zich meer dan ooit als een veelzijdige gezinsauto. Met hydraulische druklagers in plaats van gestuurde dempers is de ophanging van de Fransman bij lage snelheden wel wat stevig.

Die gestuurde dempers heeft de Japanner dan weer wel, met een “Comfort”-stand met uitstekende filtering. Maar vooral de ruimte achteraan en zijn grote koffer (420 tegenover 384 liter) die hem doen aanleunen bij een hoger segment, leveren de Type R het punt op.

Motor: punt voor Honda

De Mégane RS deelt zijn nieuwe 1.8 turbo met de Alpine. Hier krijgt hij een handvol extra pk’s: hij beschikt in totaal over 280 pk en 390 Nm. De Civic Type R hergebruikt de 2.0 turbo VTEC van zijn voorganger. Het koppel bedraagt 400 Nm, het vermogen kreeg er 10 pk bij, tot 320 pk.

De Renault moet niet alleen op papier lossen: het Japanse blok laat zich met meer enthousiasme uitwringen. Maar opnieuw voor de cijferliefhebbers: beide auto’s halen 100 km/u vanuit stilstand in 5,8 seconden. De Civic gaat door tot 272 km/u, de Mégane tot 250 km/u.

Weggedrag: gelijkspel

Bredere banden, een breder spoor en een betere gewichtsverdeling (met 3 procent minder gewicht op de vooras) maken de nieuwe generatie van de Type R nog efficiënter dan zijn voorganger. Bij een sportieve rijstijl zorgt dat voor een minder brutaal en beheerster temperament. Zelfs tegen een echt stevig tempo blijft de Honda als op rails rijden. Zelfde vaststelling wanneer je stevig remt: de langere wielbasis en de nieuwe meerarmige achteras geven hem meer stabiliteit. Nog positief: de vooras trekt minder naar opzij wanneer je stevig herneemt, de trekkracht blijft gegarandeerd met het mechanische sperdifferentieel.

Bij de Mégane RS is een sperdifferentieel alleen voorbehouden voor het Cup-pakket, en dat zat niet op onze testauto. De Renault heeft het daardoor lastiger bij het uitrijden van scherpe bochten. Het voordeel van de meesturende achterwielen is dan weer onmiskenbaar. Ze lijken de wielbasis virtueel te verlengen en doen de Mégane bijzonder stabiel snelle bochten nemen. Scherpe bochten vormen ook geen probleem, omdat de achterwielen dan in de tegengestelde richting draaien.

Prijs: punt voor Renault

Met manuele versnellingsbak kost de Mégane RS 34.450 euro. Voor het sperdifferentieel komt daar nog het Cup-pakket van 1.700 euro bij, en dat brengt de rekening op 36.150 euro. Dat valt nog mee vergeleken met de Civic Type R: Honda vraagt 37.850 euro, en zelfs 40.790 euro voor de rijkelijk uitgeruste GT-uitvoering. De grotere cilinderinhoud zorgt bovendien voor een duurdere fiscale factuur.

Besluit: gelijkspel

Beide concurrenten verdelen de punten. De Civic Type R is veelzijdiger dan vroeger dankzij zijn ruimere afmetingen en gestuurde dempers. Dankzij zijn 2.0 VTEC en zijn bedieningsorganen blijft hij de leukste om de sporen te geven. Ook de Mégane RS wordt veelzijdiger. Hij is minder radicaal in gebruik, maar wel duivels snel en efficiënt dankzij zijn meesturende achterwielen. In geen van beide gevallen ga je op je honger blijven zitten.

Meer lezen over:

Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Een Renault 4L als “openluchtkamer”

Een Renault 4L als “openluchtkamer”

Voor de 60ste verjaardag van het model gaf de Franse designer Matthieu Lehanneur een nieuwe invulling aan het icoon, met een mix van auto en architectuur. En dat in een 100 % elektrische concept car.

De MG5 Electric break in 7 cijfers

De MG5 Electric break in 7 cijfers

MG breidt zijn aanbod op de markt van de elektomobiliteit uit met de lancering van de eerste elektrische break. Hij moest betaalbaar blijven, dus start hij zijn carrière met een prijs onder de 30.000 euro.

Tesla-Superchargernet wordt drie keer zo groot op twee jaar tijd

Tesla-Superchargernet wordt drie keer zo groot op twee jaar tijd

De tarieven voor het opladen zullen ook wijzigen om piekmomenten te vermijden.

Chevrolet brengt monstermotor op de markt

Chevrolet brengt monstermotor op de markt

De ZZ632/1000 heeft een cilinderinhoud van 10,3 liter en ontwikkelt meer dan 1.000 pk… zonder turbo of compressor.

Aanbevolen tests voor jou

3,3 /5 Test: Kia EV6, nieuw genre

Test: Kia EV6, nieuw genre

De EV6 belichaamt de nieuwe generatie elektrische auto’s bij Kia. Met zijn look doet hij de Niro met batterij in één klap verouderen. Eens kijken of hij even spectaculair blijkt als zijn design suggereert.

3,6 /5 Test: Cupra Born, gepeperde ID

Test: Cupra Born, gepeperde ID

Cupra is het sportieve merk van Seat. De nieuwe Born profileert zich als een VW ID.3 met een Spaans sausje en een sterker dynamisch karakter. Dat moeten we eens nagaan…

3,7 /5 Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Lexus introduceert de tweede generatie van zijn NX. Zonder een revolutie te ontketenen evolueert hij op nagenoeg elk vlak, en geen klein beetje. Hij biedt zelfs een plug-inhybride versie aan, een grote première voor de Japanse autobouwer.

3,5 /5 Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

De Chinees geworden Britse autobouwer MG lanceert zijn tweede elektrische model na de SUV ZS. Deze keer gaat het om een grotere SUV met futuristische lijnen: de Marvel R. Kan die de Europese markt veroveren?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Waarom is deze Subaru dubbel zoveel waard als 2 nieuwe Ferrari’s?

Waarom is deze Subaru dubbel zoveel waard als 2 nieuwe Ferrari’s?

1993, de Rally van de 1000 meren. Onder de gefascineerde blikken van de locals danst een blauwe en gele Subaru van bocht naar bocht, over bulten springend onder het geroffel van zijn machtige flat-four. Een legende ontstaat. De Subaru Impreza wordt op dat moment een mythe en vervangt de krachtige maar verouderde Legacy. De Impreza Prodrive waar we hier naar kijken is een stukje geschiedenis.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Smart Roadster, speelse cabrio voor minder dan 5.000 euro

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Smart Roadster, speelse cabrio voor minder dan 5.000 euro

Na de opmerkelijke Fortwo stortte Smart zich aan de vooravond van de jaren 2000 op een verrassende niche van de markt: roadsters. Om meteen raak te schieten lanceerde het merk niet één maar twee modellen tegelijk. De roadster en coupé kennen vandaag een grote groep fanatieke volgelingen. Wat mag je ervan verwachten? En welk budget moet je voorzien?

Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Opel heeft de bestelboekjes geopend voor zijn nieuwe Astra, zowel met verbrandingsmotoren als in zijn plug-inhybride varianten. Wat kost hij?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

Wil je een betrouwbare Japanse roadster, maar wil je je onderscheiden van de vele Mazda MX-5's? Dan is de Daihatsu Copen een mooi alternatief! Dit zijn 5 dingen die je moet weten voor je voor zijn charmes valt!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 19.589

Benzine, Automaat

€ 29.999
2021
10 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 61.250

Diesel, Manueel

€ 28.839

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 14.990
2019
76.100 km

Benzine, Manueel

€ 2.995
2021
145.000 km

Benzine, Manueel

€ 3.495
2008
80.000 km

Diesel, Automaat

€ 22.999
2017
85.700 km