Testen

Mercedes GLC 350e Coupé: groen geweten?

Het lijkt vreemd als je kijkt naar de populariteit van SUV’s op de markt, maar deze GLC 350e Coupé is een uniek product in zijn genre. Is het een nicheproduct of een voor het grote publiek?

 • Piette François
 • 12 juli 2017
 • MERCEDES-BENZ
3,7
VROOM-score
 • 4,0
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 3,5
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,5
  Veiligheid
 • 3,0
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Afwerking
 • Beschikbare veiligheidsuitrusting
 • Fiscaal interessant
 • Geluiddemping
 • Hoog comfortniveau
 • Verbruik (bij regelmatig laden)
 • Beperkt volume koffer
 • Beperkte hoofdruimte achterin
 • Extra gewicht
 • Hoge totaalprijs
 • Rijbereik in elektrische modus
 • Verbruik (bij weinig laden)

In het SUV-gamma van Mercedes bevindt de GLC zich in het midden. Hij is gebaseerd op het platform van de C-Klasse, vandaar de verwijzing in zijn naam. De opvolger van de GLK heeft twee koetswerkvormen: een klassieke en een met een aflopende daklijn, die “Coupé” gedoopt werd. Op dit model biedt Mercedes een plug-inhybride aan, de 350e. Nergens anders op de markt vind je een SUV-coupé van middelgroot formaat (4,73 meter lang) als plug-inhybride. Toegegeven, dat zijn heel wat criteria, maar we wachten nog op antwoord van Audi en BMW…

350e, een terechte benaming?

Nog niet zo lang geleden gaf de typebenaming van Mercedes nog de cilinderinhoud weer. Vandaag is dat niet langer het geval: de tweeliter viercilinder turbo dringt zich zowat overal op. Ook hier, maar hier wordt hij ondersteund door een elektromotor. De 350e is standaard voorzien van vierwielaandrijving, maar ruilt de nieuwe negentrapsautomaat in voor het oude exemplaar met zeven verzetten.

Dat geeft 211 pk en 350 Nm van de verbrandingsmotor en 116 pk en 340 Nm van de elektromotor. Samen geeft dat het respectabele vermogen van 320 pk en 560 Nm. Op basis van het vermogen is de benaming dus zeker terecht.

Verschillen met het gewone model

Een groene aandrijflijn betekent geen koetswerkaddenda of opzichtige details. Mercedes houdt het graag discreet en houdt het bij een discreet logo en een klepje onder het rechtse achterlicht om de batterijen op te laden. In het interieur krijg je een aangepaste weergave om de werking van de beide motoren te monitoren, en een nieuwe knop waarmee je de rijmodus kiest.

De kofferruimte

Er is nog een andere wijziging, maar dit keer een negatieve: de batterijen moet je natuurlijk ergens weg kunnen steken. Dat is onder de koffervloer, waardoor het volume afneemt van 500 tot 350 liter. Het maximumvolume met de achterbank neer zakt van 1.400 tot 1.250 liter. Weinig flatterend dus. De ruimte achteraan heeft lichtjes te lijden onder de afkopende daklijn: de hoofdruimte is aan de mindere kant voor grotere passagiers.

Bij het oude

Verder verandert er weinig. De afwerking is uitstekend, de uitrustingsmogelijkheden eindeloos, de rijhouding is vrij van kritiek en het multimediasysteem kan optioneel bijzonder uitgebreid geconnecteerd worden. Het systeem staat qua bediening en mogelijkheden echter niet helemaal op het niveau van de laatste systemen van Audi en BMW.

Opladen

Zoals het een goede plug-inhybride betaamt, geeft de GLC 350e zijn volle potentieel pas vrij met opgeladen batterijen. Dat duurt vier uur aan een gewoon stopcontact of twee uur via de wallbox van Mercedes. Met volle batterijen heb je een theoretisch volledig elektrisch rijbereik van 34 kilometer.

4 modi

De Mercedes beschikt over vier rijmodi: standaard vertrekt de auto in hybridemodus, waarbij de batterijen zoveel mogelijk worden aangesproken om het gebruik en dus het verbruik van de benzinemotor maximaal te beperken. Eens de batterijen leeg zijn of de rechtervoet te zwaar wordt, neemt de verbrandingsmotor over. De “E-Mode” gebruikt alleen de elektromotor, tot 140 km/u. “E-Save” houdt de lading van de batterijen vast en “Charge” laadt de batterijen op met behulp van de verbrandingsmotor. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op het verbruik…

Sportief? Niet echt

Het vermogen en koppel doen een sportieve auto vermoeden. De chrono’s geven je alvast gelijk, met een tijd van 0-100 km/u in 5,9 seconden en een topsnelheid van 235 km/u. Het speciaal afgestelde gaspedaal en het hoge gewicht (een leeggewicht van meer dan 2 ton) smoren elke sportieve ambitie meteen in de kiem: deze GLC Coupé houdt meer van een soepele en comfortabele rijstijl.

Knopdrukken

Rijden met de GLC 350e Coupé wordt dus al snel een kwestie van op de juiste knop te drukken. Het laagste verbruik haal je dus als je de verschillende rijmodi goed kent: elektrisch bij lage snelheden, de verbrandingsmotor op de snelweg, en met de afstand en het rijbereik in elektrische motor in het achterhoofd. Met wat gewenning komt het minder speels over, maar het eindresultaat ligt niet zo laag als we gehoopt hadden.

Elektrisch?

Mercedes geeft een volledig elektrisch theoretisch rijbereik op van 34 kilometer. We hadden gehoopt op een cijfer dichter bij 50 kilometer, temeer omdat je in de praktijk die opgegeven waarde moeilijk haalt. Reken eerder op een twintigtal kilometer en zelfs 25 kilometer als het wat trager gaat. Want in tegenstelling tot een verbrandingsmotor haalt deze aandrijving de beste resultaten tegen lage snelheid. Tel dat op bij de fileassistentie en de hogere rijpositie en je hebt een van de beste auto’s om mee in de file te staan. Temeer omdat de elektromotor ruim voldoende is om de auto in de meeste gevallen voort te bewegen.

Verbruik

Mercedes geeft een gemiddeld verbruik op van 2,5 l/100 km en een CO2-uitstoot van 59 g/km. Dat cijfer is alleen haalbaar als je minder dan 25 kilometer rijdt tussen elke laadbeurt. Wij laadden ongeveer om de 80 kilometer op en reden ontspannen, en haalden een gemiddelde van 7,2 l/100 km. Veel hoger dan het opgegeven verbruik, maar veel realistischer.

Prijzen

De basisprijs van deze GLC 350e Coupé bedraagt € 60.137. Een stevig prijskaartje, en de standaarduitrusting is soms van die aard dat je je toevlucht moet zoeken tot de prijzige optielijst. Reken dus op ongeveer € 10.000 extra voor een goed uitgeruste auto. Gelukkig kan je (vooral in Vlaanderen) op fiscale voordelen rekenen om de prijs te drukken.

Op vlak van veiligheid is zowat alles mogelijk, van verkeersbordherkenning via fileassistentie tot een noodremhulp met voetgangerherkenning. Op vlak van comfort kan je de auto vanop afstand koelen of verwarmen met behulp van je smartphone. Ideaal voor in de zomer.

Besluit

De GLC 350e Coupé is op dit moment een uniek en logisch aanbod op de markt. Maar zijn gulle vermogen heeft weinig sportieve inborst: deze hybride GLC houdt van een comfortabele rijstijl. Net als elke plug-inhybride is hij echter niet voor iedereen weggelegd: je moet zo vaak mogelijk herladen om er het beste uit te halen, want anders komt het verbruik heel wat hoger uit. Goed uitrekenen dus.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla-Superchargernet wordt drie keer zo groot op twee jaar tijd

Tesla-Superchargernet wordt drie keer zo groot op twee jaar tijd

De tarieven voor het opladen zullen ook wijzigen om piekmomenten te vermijden.

Chevrolet brengt monstermotor op de markt

Chevrolet brengt monstermotor op de markt

De ZZ632/1000 heeft een cilinderinhoud van 10,3 liter en ontwikkelt meer dan 1.000 pk… zonder turbo of compressor.

De 5 geheimen van de Lancia Stratos

De 5 geheimen van de Lancia Stratos

De Lancia Stratos, de koning van de rally’s en de salons, is vandaag een legende waar duizelingwekkende bedragen voor worden neergeteld. We kijken even naar 5 feiten over het model die je misschien nog niet kende.

Aanbevolen tests voor jou

3,3 /5 Test: Kia EV6, nieuw genre

Test: Kia EV6, nieuw genre

De EV6 belichaamt de nieuwe generatie elektrische auto’s bij Kia. Met zijn look doet hij de Niro met batterij in één klap verouderen. Eens kijken of hij even spectaculair blijkt als zijn design suggereert.

3,6 /5 Test: Cupra Born, gepeperde ID

Test: Cupra Born, gepeperde ID

Cupra is het sportieve merk van Seat. De nieuwe Born profileert zich als een VW ID.3 met een Spaans sausje en een sterker dynamisch karakter. Dat moeten we eens nagaan…

3,7 /5 Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Test: Lexus NX, comfort aan de stekker

Lexus introduceert de tweede generatie van zijn NX. Zonder een revolutie te ontketenen evolueert hij op nagenoeg elk vlak, en geen klein beetje. Hij biedt zelfs een plug-inhybride versie aan, een grote première voor de Japanse autobouwer.

3,5 /5 Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

Test: MG Marvel R, de strijd gaat voort

De Chinees geworden Britse autobouwer MG lanceert zijn tweede elektrische model na de SUV ZS. Deze keer gaat het om een grotere SUV met futuristische lijnen: de Marvel R. Kan die de Europese markt veroveren?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Waarom is deze Subaru dubbel zoveel waard als 2 nieuwe Ferrari’s?

Waarom is deze Subaru dubbel zoveel waard als 2 nieuwe Ferrari’s?

1993, de Rally van de 1000 meren. Onder de gefascineerde blikken van de locals danst een blauwe en gele Subaru van bocht naar bocht, over bulten springend onder het geroffel van zijn machtige flat-four. Een legende ontstaat. De Subaru Impreza wordt op dat moment een mythe en vervangt de krachtige maar verouderde Legacy. De Impreza Prodrive waar we hier naar kijken is een stukje geschiedenis.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Smart Roadster, speelse cabrio voor minder dan 5.000 euro

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Smart Roadster, speelse cabrio voor minder dan 5.000 euro

Na de opmerkelijke Fortwo stortte Smart zich aan de vooravond van de jaren 2000 op een verrassende niche van de markt: roadsters. Om meteen raak te schieten lanceerde het merk niet één maar twee modellen tegelijk. De roadster en coupé kennen vandaag een grote groep fanatieke volgelingen. Wat mag je ervan verwachten? En welk budget moet je voorzien?

Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Zoveel kost de nieuwe Opel Astra (plug-inhybride)

Opel heeft de bestelboekjes geopend voor zijn nieuwe Astra, zowel met verbrandingsmotoren als in zijn plug-inhybride varianten. Wat kost hij?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Daihatsu Copen, de grappigste onder de roadsters?

Wil je een betrouwbare Japanse roadster, maar wil je je onderscheiden van de vele Mazda MX-5's? Dan is de Daihatsu Copen een mooi alternatief! Dit zijn 5 dingen die je moet weten voor je voor zijn charmes valt!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 32.990
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 86.490
2021

Benzine, Manueel

€ 18.248
2021

Benzine, Manueel

€ 20.998
2021

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 21.450
49.120 km

Benzine, Manueel

€ 14.450
15.600 km

Benzine, Manueel

€ 3.990
2011
103.182 km

Diesel, Automaat

€ 43.500
2016
95.000 km