Testen

Mini Clubman Cooper D: rationele roeping

Hij was resoluut anders met zijn drie zijdeuren en toegang tot de koffer via twee kleine deuren. De Clubman was de origineelste telg van de Mini-familie. Misschien te origineel. Dat kunnen we nu concluderen, want de nieuwe variant kiest voor een eerder conventionele formule.

 • Piette François
 • 11 februari 2016
 • MINI
 • 561 weergaven
2,4
VROOM-score
 • 5,0
  Prestatie
 • 0
  Wegligging
 • 3,0
  Comfort
 • 5,0
  Uitrusting
 • 0
  Veiligheid
 • 2,0
  Prijs-kwaliteit
 • 0
  Verbruik
 • 4,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Nog altijd een leuk weggedrag
 • Pittige en zuinige motor
 • Praktischer
 • Ruimer
 • Uitstekende automaat
 • Beperkte opbergruimtes
 • Minder karakter, 'lompere' stijl
 • Niet meer zo mini
 • Uiteindelijke prijs, opties inbegrepen
 • Zicht naar achteren (deuren)

De naam Clubman blijft bestaan, maar het is duidelijk dat de nieuwe aanzienlijk verschilt van de vorige versie. Deze keer wint hij aan ergonomie wat hij verliest aan originaliteit: het concept met de derde zijdeur die in de omgekeerde richting opent, ruimt plaats voor twee conventionele achterdeuren. Saai, vind je? Het kan erger, want de Clubman behoudt wél zijn twee deuren die toegang bieden tot de kofferruimte. Hij is dus toch nog een beetje origineel. Helaas wordt de stijl in onze ogen minder sierlijk met die grote achterlichten.

Veel groter

27: zoveel centimeters wint het nieuwe model in de lengte. Ja, we blijven het zeggen: de Mini’s worden steeds minder mini. Met een lengte van 4,25 meter heeft de nieuwe Clubman voortaan de allures van een ‘echte’ auto. Jammer voor het speelse aspect. Goed nieuws is dat het vanaf nu ook in de praktijk mogelijk is voor vier personen om in een goed comfort plaats te nemen. De koffer haalt een volume van 360 liter onder de bagageafdekking en kan uitbreiden (tot 1.250 liter) dankzij de achterzetels die neerklappen in een verhouding van 40/20/40.

Plaats voor iedereen?

Het eerste goede nieuws vanbinnen is dat de rijpositie nog altijd eigen is aan het merk. Je zit vrij laag, je hebt een goed zicht op de bolle motorkap en de sfeer is typisch Mini, met grote tellers, overal levendige kleuren en veel chroomaccenten. Het tweede goede nieuws is dat normaal gebouwde volwassenen nu ook achterin kunnen zitten. Die zullen niet verbaasd zijn door de beschikbare ruimte – de achterbank blijft toch wat krap – maar reizen in goede omstandigheden is wel mogelijk voor middellange afstanden.

Ook wat slecht nieuws

Het is uiteraard niet allemaal rozengeur en maneschijn. In het interieur vind je nog altijd weinig opbergruimtes. Laat je ook niet misleiden door de twee achterdeuren: de koffer tovert de Mini (ondanks zijn grotere volume dan vroeger) zeker niet om tot een bestelwagen. De twee deuren hinderen het zicht naar achteren wel. Een speelse sfeer staat nog altijd op het programma, maar de ergonomie vereiste dat bepaalde bedieningsknoppen een nieuwe, logischere plaats kregen. Zo verhuizen de ruitenheffers naar de deuren. Jammer, want ze maakten zeker deel uit van de charme van Mini.

Cooper D vs Cooper D

Onder de motorkap van de Mini hatchback met Cooper D-logo ligt een driecilinder dieselmotor. Onze Mini Clubman Cooper D telde echter vier cilinders onder de kap. Deze tweelitermotor, al bekend uit veel BMW’s, levert hier zo’n 150 pk en een koppel van 330 Nm. Gekoppeld aan de automatische versnellingsbak komt hij perfect voor de dag. Krachtig, soepel en altijd beschikbaar. Hij heeft ook de verdienste dat hij zijn stem niet te veel laat horen. Behalve als hij koud staat, dan klinkt het gekletter uit de uitlaat wat minder aangenaam. De automaat voldoet dan weer helemaal.

Mini-weggedrag

Je mag gerust zijn, achter het stuur is het enthousiasme nog altijd aanwezig. De stuurbekrachtiging voelt vrij kunstmatig aan, maar de Mini schittert nog altijd op bochtige wegen. Wat duikt deze auto graag in de bochten! Op zijn winterbanden vroeg onze testwagen wel wat oplettendheid op het moment dat je terug op het gas gaat, anders blijkt de grip al snel onvoldoende.

Comfortabel?

Jawel, deze Mini rijdt comfortabel. De kwaliteit van de geluiddemping en de zachtere schokdemping dan vroeger maken het mogelijk om langere afstanden af te leggen zonder dat je een abonnement moet nemen bij je favoriete osteopaat. Voor wie houdt van muziek of het snel koud heeft, is er een breed palet van geluidssystemen en werkt de klimaatregeling uitstekend.

Budget

Mini vraagt minstens 23.740 euro voor dit model. Het gaat dan om de nieuwe versie One D met driecilinder turbodiesel, voorgesteld in avant-première op het salon van Brussel. Voor meer punch moet je bij deze Cooper D-variant zijn, die 25.790 euro kost. Om te genieten van de voordelen van de automaat, voeg je 1.990 euro toe. Tot slot – en dat is wellicht het grootste gebrek van dit model – ben je door de beperkte standaarduitrusting verplicht om je toevlucht te zoeken tot de optielijst. En dan wordt de rekening snel gepeperd, zo talrijk en aantrekkelijk zijn de opties. Vaak zijn ze ook nog heel duur.

Qua verbruik stelde onze testwagen zich tevreden met een gemiddelde van 6 l/100 km. Een goed resultaat, al is een BMW 320d met dezelfde motor in staat om nog iets beter te doen.

Conclusie

Om iedereen te plezieren, moet je in de pas lopen. Dat stellen we vast bij de nieuwe Mini Clubman. Zonder twijfel wordt dit een groter succes dan het vorige model: hij is ruimer, comfortabeler en praktischer in gebruik. Je zult de Clubman dus vaker zien. Maar hiervoor moest hij wel een deel van zijn ziel verkopen.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes wil hogerop en de A-Klasse krijgt geen opvolger

Mercedes wil hogerop en de A-Klasse krijgt geen opvolger

Het Duitse merk gaat voor duurzame groei in de toekomst, met hogere marges en een beperkter gamma dat gericht is op luxe.

Mercedes Vision AMG: het zware geschut van het ‘elektrische tijdperk’

Mercedes Vision AMG: het zware geschut van het ‘elektrische tijdperk’

Deze Vision AMG concept blikt vooruit naar de elektrische toekomst, vanaf 2025, van het bedrijf uit Affalterbach.

De BMW M4 CSL doet zijn naam alle eer aan!

De BMW M4 CSL doet zijn naam alle eer aan!

BMW trekt het doek van de M4 met “Competitie, Sport, Lichtheid” in zijn naam. Meer vermogen en een lager gewicht dus! Het is de snelste in serie gebouwde BMW ooit! Dit wordt sowieso een collectors item…

Video: de € 135 miljoen van de ‘Uhlenhaut’-verkoop gaat naar het goede doel

Video: de € 135 miljoen van de ‘Uhlenhaut’-verkoop gaat naar het goede doel

Eindelijk is het officieel: de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé werd verkocht om geld te voorzien voor een ‘Mercedes-Benz Fund’, dat gebruikt zal worden om onderzoek naar duurzaamheid te stimuleren.

Aanbevolen tests voor jou

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

De Duitser strijdt niet met dezelfde wapens als de gezins-SUV van de Amerikaanse elektro-specialist. Maar mag hij toch hopen op een overwinning?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

De twee meest familiale auto’s van de Italiaanse autobouwer krijgen een hybride aandrijving. Blijkt dat we die motorisatie nog niet zo lang geleden al konden ontdekken! Maar biedt hij echt een voordeel onder de motorkap van de Tipo en de 500X?

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

België, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden openen ook een aantal van hun Superchargers voor alle elektrische voertuigen!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 13.900
2016
113.244 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km