Testen

Oldtimertest: Peugeot, plezier van de jaren ‘50 tot vandaag

Van de mythische 403 tot de meest recente 508 PSE, we reden met 5 auto’s die de geschiedenis van Peugeot mee vorm gaven.

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 28 oktober 2022
  • Peugeot

Net voordat ze hun wagens op stal zetten voor de winter, mochten we van de Peugeot Club Belgium het stuur nemen van enkele van de paradepaardjes van het merk met de leeuw als logo. En dat moesten ze ons geen twee keer vragen! Het was de ideale gelegenheid om op korte tijd de geschiedenis van het merk te doorlopen, decennium per decennium, door van het ene leuke model in het andere te stappen.

De jaren vijftig met de 403

De populariteit van de in 1955 gelanceerde 403 is onmiskenbaar. Daar zit zijn rol in de detectivereeks Inspector Columbo misschien wel voor iets tussen. Met zijn kleine viercilinder met nog geen 60 pk is deze cabrio zeker geen sportieve auto. Het plezier zit hem elders: in het rustig rondtoeren. En dat is maar goed ook. Ten eerste omdat hij geen veiligheidsgordels heeft, en ten tweede omdat de remmen bijna 70 jaar oud zijn! Het is dus even wennen, net als aan de eerder ongebruikelijke versnellingsbak waarvan de hendel rechtstreeks op de stuurkolom gemonteerd is. Zeer comfortabel geïnstalleerd in iets wat meer op een sofa lijkt dan op een autozetel, luisteren we naar de verhalen van Frank, de eigenaar. Alle oneffenheden in de weg worden gladgestreken door de ongelooflijk zachte ophanging. We hebben een blijvende glimlach om de lippen, net als Frank, die vertelt over zijn avonturen met zijn auto. Die was van zijn vader voordat hij hem erfde en er heel Europa mee door reisde: Italië, Frankrijk, Engeland, ... dit oudje heeft een hele weg afgelegd!


De jaren ‘70 met de 304 

Bijna 15 jaar na de 403 trok Peugeot het doek van de 304. Dezelfde nummers, maar in een andere volgorde. En ook het weggedrag van de twee auto's is gelijkaardig. De zetels van deze cabriolet zijn opnieuw even comfortabel als de zetel in je woonkamer. En de vering, die is waarschijnlijk van hetzelfde materiaal gemaakt als de zetels. Alles is zacht, inclusief de bediening van de vierversnellingsbak waarvan de versnelling mijlenver uit elkaar lijkt te liggen! Zijn viercilinder is amper tien pk krachtiger dan die van de 403. Dit is met andere woorden niet het meest energieke blok. Maar het biedt meer dan genoeg vermogen om de 900 kg van deze machine in beweging te houden. In tegenstelling tot de 403 ziet de 304 er klein uit op de weg. Aan ruimte binnenin is er echter geen gebrek. Ook nu genieten we met de haren in de wind van een mooie rit in de Belgische Ardennen.


De jaren ‘80 met de 505 V6 

Genoeg opgewarmd, want plezier hebben achter het stuur van een Peugeot kan ook met een zekere mate van dynamiek! Nu ja, min of meer... De 505 heeft dan wel een 2,8 liter V6 met 170 pk onder de kap, zijn karakter lijkt meer dat van een GT. Voor sportiviteit moet je eerder gaan voor een GTI... hoewel. Zijn V6 is soepel, levert constant vermogen en neemt zijn tijd om in de toeren te gaan. Maar dat toerental blijft wel klimmen! De automatische versnellingsbak met 4 versnellingen is niet de meest efficiënte. Tegelijkertijd kan je niet verwachten dat hij zo snel door de versnellingen gaat als een moderne versnellingsbak met dubbele koppeling! Maar het past perfect bij de ‘grand touring’-filosofie van deze Française. Achter het stuur krijg je hetzelfde gevoel als in de 304: de 505 is klein vanbuiten, maar groot vanbinnen! Aan ruimte geen gebrek, zelfs niet achterin! Frankrijk doorkruisen aan het stuur van deze auto in perfecte staat? geen enkel bezwaar!

De jaren ‘90: de 405 Mi16 

Met de 405 Mi16 zijn we eindelijk aanbeland in het rijk van de sportiviteit! De niet-bekrachtigde besturing is nauwkeurig en zeer communicatief! De 1,9 liter viercilinder onder de motorkap hoeft maar in toeren te worden gejaagd om zijn 160 pk ter beschikking te stellen van de bestuurder. Daarmee sprint de Franse berline in 9 seconden naar de 100 km/u en piekt hij bij 220 km/u. Hoewel die cijfers misschien bescheiden lijken in vergelijking met de prestaties van de hedendaagse sportwagens, voelt het in een 30 jaar oude berline wel sportief aan! Vooral omdat je moet werken om het vermogen te krijgen: je moet het blok aan het werk zetten en voortdurend roeren in de handgeschakelde vijfbak om zo dicht mogelijk bij de rode zone te blijven. En de beloning is des te mooier en deugddoend! 

Vandaagde 508 PSE 

Met de 508 PSE maken we een sprong van een paar decennia in vergelijking met de 405. En dat voel je! We laten de atmosferische motoren voor wat ze zijn. Hier combineert een hybride aandrijflijn een 2 liter turbo met krachtige elektromotoren voor een totaalvermogen van 360 pk en 520 Nm koppel. Daarmee kan hij in 5,2 seconden de 100 km/u halen en beschikt hij over een top van 250 km/u! Niet slecht voor een model met een gewicht van 1.925 kg. Met zijn batterij met een vermogen van 12,4 kWh kan hij ongeveer 50 kilometer 100% elektrisch rijden. In tegenstelling tot zijn voorlopers, die geen twijfel laten bestaan over waarvoor ze gemaakt zijn, lijkt de PSE-versie niet zeker van wat hij wil. Op snelwegen en zelfs in de stad schittert hij door zijn stilte en de flexibiliteit van zijn aandrijving. Maar zijn 20 duim grote velgen en stevige ophanging doen afbreuk aan zijn comfort. Bij sportief rijden op een bochtig parcours zijn de Michelin-banden en de levendige en precieze besturing indrukwekkend! Anderzijds ontbreekt het zijn motor echt aan karakter... Kortom, het plaatje is niet perfect, maar het plezier is er nog steeds, zoals bij alle Peugeots op onze testdag. We willen de Peugeot Club Belgium dan ook nogmaals bedanken voor deze geweldige gelegenheid.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Peugeot? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Peugeot-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,7 /5 Test: Citroën C5 Aircross, elektriciteit in de lucht

Test: Citroën C5 Aircross, elektriciteit in de lucht

De gezins-SUV van Citroën gaat nog een stapje verder in zijn elektrificatie met de lancering van een mild hybride variant op 48 V, maar ook met een nieuwe instap-plug-inhybride. Laten we zien wat het geeft.

3,8 /5 Test: Fiat Tipo, populair maar stijlvol

Test: Fiat Tipo, populair maar stijlvol

Met de Tipo keert Fiat terug naar zijn roots: een simpele, praktische en (relatief) betaalbare auto, met een snufje Italiaanse stijl.

3,6 /5 Test: Nissan Townstar Combi, praktisch maar niet origineel

Test: Nissan Townstar Combi, praktisch maar niet origineel

Nissan heeft ook een eigen ludospace dankzij Renault. De Townstar is dan ook een kloon van de Kangoo. Laten we zien of deze Japanse versie het hoofd biedt aan zijn Franse neef.

4,0 /5 Test: Lexus RZ 450e, absolute zen

Test: Lexus RZ 450e, absolute zen

De combinatie van het premium universum van Lexus met elektrische mobiliteit heeft een SUV opgeleverd die autorijden tot een zeldzaam zenmoment verheft. Een verslag van een week ontspannen rijden in de Lexus RZ 450e.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km