Testen

Rijtest: Jaguar XF Sportbrake 30d, moet het nog meer zijn?

Met een SUV zit je hoger, met een Duits logo krijg je toegang tot meer technologie en met een hybride stoot je nog minder CO2 uit. En toch… werkt de combinatie break/V6 diesel/Jaguar verrassend goed.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 28 mei 2018
  • Jaguar
4,0
VROOM-score
  • 4,5
    Prestatie
  • 4,5
    Wegligging
  • 4,0
    Comfort
  • 3,5
    Uitrusting
  • 4,0
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 3,5
    Verbruik
  • 4,0
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Binnenruimte en koffervolume
  • Snedige voortrein en weggedrag
  • Soepele en krachtige motor
  • Afwerkingsdetails
  • Bepaalde uitrusting niet beschikbaar
  • V6 diesel niet met vierwielaandrijving

Eerst twijfelden de Britten nog. Dan beslisten ze toch om geen definitief einde te maken aan de carrière van de XF Sportbrake. Net als zijn voorganger is de tweede generatie van de XF er dus ook als charmante break. Die is 4,95 meter lang (6 millimeter minder lang dan zijn voorganger), maar staat wel op een 5 centimeter langere wielbasis: in totaal 2,96 meter lang.

De grootste hebben?

Die lange wielbasis zorgt voor een degelijk plaatsaanbod. Maar als je over een break spreekt, gaat het vooral om de koffer. Open je de kofferklep, dan kijk je op 565 liter aan laadruimte. Geen referentie: een Mercedes E-Klasse Break doet daar 100 liter bij. Toch kan de Jaguar mee met de nieuwe Audi A6 Avant (565 liter) en BMW 5-Reeks Touring (570 liter). Bovendien is de beschikbare ruimte voldoende voor dagelijks gebruik en praktisch: een lage laaddrempel, rechthoekige vormen, fixatierails op de koffervloer en een elektrisch wegschuifbaar afdekzeil.

Automatische niveauregeling

Grotere voorwerpen vervoeren? Vanuit de koffer kan je de rugleuning van de achterbank makkelijk neerklappen in een 40/20/40-verhouding en zo een gigantische laadruimte vrijmaken: tot 1.700 liter. De luchtvering achteraan zorgt voor een automatische niveauregeling. Rijden in een break die achteraan doorhangt: het zou er niet als een Jaguar uit zien.

Snedig

Praktisch ontgoochelt de Jaguar-break dus niet. Maar vooral de sensaties laten een indruk na: net als de berline is de XF Sportbrake een van de aangenaamst rijdende auto’s op de markt. Zijn bediening voelt natuurlijk aan, zijn reacties zijn voorspelbaar en zijn balans onberispelijk (de gewichtsverdeling tussen de assen bedraagt 50/50). Je kunt je moeilijk voorstellen bij een 5 meter lange break dat je hem met de vingertoppen kunt besturen. Duw je helemaal door, dan blijven de voorwielen van de XF Sportbrake stevig bijten. De schokdemping wordt dan wel stevig, maar nog niet oncomfortabel, zeker niet met de optionele adaptieve dempers.

“Voldoende” koppel

Onze testversie had de 3.0 V6 met 300 pk onder de kap, de topdiesel. Die beschikt over 700 Nm aan koppel, en dat vergroot natuurlijk het dynamische plezier van deze grote Jaguar. Hij ronkt tevreden bij een rustige rijstijl en gaat dan vlekkeloos samen met de achttrapsautomaat van ZF. Op vraag reageert hij met explosieve hernemingen, dankzij twee sequentiële turbo’s. Op lange afstanden  verbruik je iets meer dan 7 l/100 km, bij een enthousiaste rijstijl kom je in de buurt van 10 l/100 km.

Volledige uitrusting, niets meer

De XF Sportbrake kan niet wedijveren met de technologiewedloop waar de drie Duitse breaks aan bezig zijn. Ook hun afwerkingsniveau blijft net buiten bereik. Maar is dat erg als je het noodzakelijke al aan boord hebt en het interieur elegant is afgewerkt? De “interessantste” elektronische rijhulp is in elk geval op de afspraak en de topversie van het infotainmentsysteem (Touch Pro, met 10-duimsscherm) is prima geschikt voor chauffeurs die geboren zijn voor de smartphonegeneratie.

Besluit

Met zijn koppelrijke 3.0 V6 diesel bedraagt het prijskaartje van de XF Sportbrake € 68.090. Een hoge prijs, maar competitief gezien de uitrusting en de prijzen van de concurrentie: € 64.050 voor een 265 pk sterke BMW 530d Touring, € 72.500 voor een 320 pk sterke BMW 540d xDrive Touring). Wie in de steeds meer technologische Duitsers het overzicht kwijt geraakt, vindt in deze praktische en leuk rijdende break plezier in “simpele” dingen. En is dat niet de essentie?

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,5 /5 Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Er wordt minder over gesproken, maar ook de Mercedes B-Klasse kreeg onlangs een facelift. En het is misschien wel het fijnste model van de compacte Mercedes-familie... Zolang die nog bestaat.

3,7 /5 Test: Maserati MC20, de supercar voor elke dag

Test: Maserati MC20, de supercar voor elke dag

De MC20 markeert de comeback van een supercar in het Maserati-gamma! Herinneren de Italianen zich nog hoe ze het hart van autoliefhebbers sneller kunnen doen slaan?

3,9 /5 Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

De Audi SQ8 Sportback e-tron is officieel het summum van de elektrische SUV’s van Audi. Maar kan hij de dreiging van de modernere SQ6 e-tron weerstaan?

3,8 /5 Test: Porsche Taycan Turbo GT, meer dan 1.000 pk zonder schrik!

Test: Porsche Taycan Turbo GT, meer dan 1.000 pk zonder schrik!

Met de facelift wordt het Taycan-gamma verrijkt met een demonische Turbo GT van meer dan 1.000 pk. Eens kijken of we die kunnen temmen zonder angstzweet op een... nat circuit!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km