Testen

Rijtest: Toyota Prius Plug-in, aan de stekker

In zijn vierde generatie geeft de Prius toe aan de lokroep van de stekker. Maar heeft de oer-hybride genoeg aan een stekker, of zijn er ook andere wijzigingen nodig?

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 19 maart 2018
  • Toyota
3,7
VROOM-score
  • 2,5
    Prestatie
  • 2,5
    Wegligging
  • 4,0
    Comfort
  • 4,0
    Uitrusting
  • 4,0
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 5,0
    Verbruik
  • 3,5
    Globaal
Voor- en nadelen
  • 50 km elektrische autonomie
  • Echt opmerkelijk verbruik
  • Verhouding prijs/prestaties/uitrusting
  • Afwerking
  • Beperkt volume koffer
  • Hoog totaalgewicht
  • Stevige meerprijs

De Japanners van Toyota sprongen als een van de eersten op de kar van de hybridetechnologie. Toch leken ze wat afkerig tegenover plug-inhybrides. Bij Lexus kan je geen enkel model in het stopcontact steken, en bij Toyota is de keuze op dat vlak niet veel ruimer. Alleen de Prius leent zich al twee generaties tot deze oefening. En dat is alles. Voorlopig toch…

Tegenzin

In tegenstelling tot de vorige generatie Prius, die met tegenzin een plug-inversie leek aan te bieden, laat generatie vier meer wijzigingen toe. Zijn voorganger kostte € 7.000 meer dan de gewone Prius, maar had een elektrisch rijbereik van amper 20 kilometer en een elektrische topsnelheid van 85 km/u. Nu is het al meteen duidelijk: de nieuwe generatie doet het volledig anders.

Zonnedak

Deze keer zie je meteen dat de Prius een plug-in is. De wijzigingen blijven niet beperkt tot een extra klepje voor de stekker: de Prius krijgt een eigen persoonlijkheid. Je houdt ervan of niet, maar de kleine led-koplampen vooraan en de achterruit uit twee delen geven hem charisma. Je kunt zelfs kiezen voor een dak met fotovoltaïsche cellen, die hem bij mooi weer tussen 3 en 5 kilometer extra rijbereik opleveren.

63 kilometer

Officieel bedraagt het elektrische rijbereik van de Prius Plug-in 63 kilometer. Dat heeft hij te danken aan een batterij die voortaan 8,8 kWh opslaat. Daardoor stijgt zijn rijbereik maar liefst met… 100% tegenover de vorige Prius Plug-in. De afmetingen van de batterijen namen met 66% toe, het gewicht met 50%. In de praktijk beschik je over een elektrisch rijbereik van een vijftigtal kilometer.

Dankzij de geïntegreerde warmtepomp rij je zelfs in de winter elektrisch zonder dat de verbrandingsmotor moet worden ingeschakeld om het interieur te verwarmen. Dat is vaak wel het geval bij plug-inhybrides van de concurrentie.

Ingenieursingreep

Nog meer goed nieuws: je hoeft je niet langer in te houden bij de hernemingen of onder de 85 km/u te blijven als je elektrisch rijdt. Niet alleen werd het rijbereik uitgebreid, maar de tweede generatie Prius Plug-in kreeg ook meer vermogen in zijn elektrische modus. Hoe? Dankzij een ingenieursingreep.

Concreet kan de oplaadbare Prius een beroep doen op de elektromotor van de klassieke Prius en op de generator die voor de “zero emission”-modus dient. Daardoor krijg je 68 kW (92 pk) onder de rechtervoet in elektrische modus, tegenover 53 kW (72 pk) in de klassieke Prius.

1 l/100 km

De topsnelheid in elektrische modus bedraagt daardoor 135 km/u, en je kunt in het verkeer steviger accelereren zonder de benzinemotor wakker te maken. Dat is nog steeds de 1.8 uit de klassieke Prius, die 92 pk sterk is. Het gecombineerde vermogen bedraagt ook hier 122 pk. De prestaties zijn iets minder dan die van de 180 kilogram lichtere, klassieke Prius, maar blijven eerbaar voor een auto die officieel amper 1 l/100 km verbruikt: 0-100 km/u duurt 11,2 seconden, de topsnelheid bedraagt 162 km/u.

Toegevingen

Dat sterkere elektrische gedeelte heeft natuurlijk gevolgen. Ondanks een stevigere achteroverhang (+10,5 centimeter) ziet de Prius Plug-in zijn koffervolume afnemen. Onder het (wat goedkope) afdekzeil is er nog maar plaats voor 360 liter bagage. Andere toegeving: de Prius is als plug-inhybride een strikte vierzitter. De centrale plaats op de achterbank is om homologatieredenen verdwenen ten voordele van een weinig ergonomische (want laag opgestelde) armsteun. Het totaalgewicht van de Prius passeert in deze herlaadbare versie nu 1.500 kilogram. Het merendeel van dat extra gewicht bevindt zich op de achteras, waardoor het weggedrag van de Prius IV (nochtans een verbetering tegenover de vorige generaties) minder dynamisch is in deze plug-inhybride, die bovendien op 15-duimsvelgen met grote flanken staat.

Gunstig verbruik

Die kleine details vergeet je echter makkelijk aan de pomp. Plug-inhybrides tekenen meestal een interessant minimumverbruik op, maar dat wordt nog interessanter als je kijkt naar een plug-inhybride die al van in het begin werd ontworpen voor een laag verbruik. Een reëel verbruik van minder dan… 3 l/100 km is dus niet onrealistisch. Tenminste: als je oplaadt. Twee uur aan een laadpunt of iets meer dan drie uur aan een gewoon stopcontact.

Meer dan € 40.000

Al die technologie zorgt er helaas niet voor dat de Prius Plug-in de meest betaalbare plug-inhybride op de markt is. Toyota biedt hem aan vanaf € 41.980 in de versie Solar, en vanaf € 42.970 in de versie Business. In beide gevallen is de standaarduitrusting wel bijzonder uitgebreid. Ter vergelijking: technisch gelijkaardige concurrenten als de Golf GTE en de Kia Niro PHEV kosten respectievelijk € 40.060 en € 37.190 (de Niro PHEV kost € 40.390 in de Sense-uitvoering). Een CO2-uitstoot van amper 22 g/km blijft natuurlijk fiscaal interessant.

Besluit

In zijn plug-inhybrideversie verliest de Prius wat van de aangename rijdynamiek waar het nieuwe platform voor zorgde. Tegelijk doe je enkele praktische toegevingen: een kleinere koffer en een zitplaats minder op de achterbank. Hij is wel zuiniger en comfortabeler in de stad: je rijdt meer dan ooit in stilte en uitstootvrij. Blijft alleen nog de vraag of je te vinden bent voor zijn looks en zijn interieur. Maar dat bepaal je natuurlijk zelf.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km