Profiteer ervan nu het nog kan: de 1-Reeks is op dit moment de laatste auto in zijn segment die nog een zes-in-lijn combineert met achterwielaandrijving, en daardoor volgens puristen een 100% echte BMW is. Nu de volgende 1-Reeks voorwielaandrijving krijgt, is deze M140i misschien wel de last man standing.
Francois Piette
04/01/2018
3,4
VROOM score
4,5
3,5
3
3
2,5
4
3,5
3,5

Voor- en nadelen

  • Discreet model
  • Efficiënte versnellingsbak
  • Fascinerende motor
  • Geen zelfsper
  • Gevoelloze besturing
  • Weggedrag bij dynamische rijstijl

Een zescilinder, het blijft toch wat anders. Vooral een zes-in-lijn in combinatie met het BMW-logo blijft een gouden combinatie. Maar let op voor de badge: er zit geen vierliter onder de kap, maar wel een drieliter. Dankzij twee turbo’s produceert hij wel het vermogen van een atmosferische vierliter: 340 pk bij 5.500 tpm, 20 pk meer dan in zijn voorganger, de M135i. Het koppel stijgt van 450 tot 500 Nm.

Discretie verzekerd

Wellicht zullen kenners alleen het verschil opmerken met een banale 114i. Naast de logo’s en de dubbele uitlaat moet je al kijken naar de velgen, remschijven en bumpers voor de verschillen. Bescheidenheid troef dus, een zeldzame kwaliteit bij hot hatches. Zelfs bij het starten toont de M140i weinig geldingsdrang: de zescilinder ronkt en suggereert heel wat vermogen, maar doet daar niet flamboyant over.

Wat een motor!

Het is uiteindelijk de motor die de rijervaring domineert. De zes-in-lijn is bijzonder evenwichtig: hij is in de eerste plaats zacht en trillingvrij. Daardoor waan je je in een limousine, temeer omdat het zware stemtimbre gedempt blijft. Laat de (perfecte) automaat zelf het werk doen en je laveert overal door op een dotje gas. Bij minder dan 2.000 tpm hoor je de motor nauwelijks, maar biedt hij toch genoeg vermogen.

Gedonder

Duw het gaspedaal dieper in, en de jacht op de rode zone gaat er heel wat wilder aan toe (0-100 km/u in 4,6 seconden). In tegenstelling tot de atmosferische motoren van BMW van weleer komt het vermogen niet bruusk bovenin de toeren. Integendeel: hij is opmerkelijk lineair, duwt onvermoeibaar door en laat een van de beste muziekstukken horen zonder te storen in het interieur. Volgens sommigen mocht dat misschien wat meer.

ADHD?

Maar laat je niet teveel meeslepen door het enthousiasme van de motor en verwar deze M140i niet met een M2. Het chassis lijkt niet helemaal aangepast te zijn: de demping is voor verbetering vatbaar, het stuur voelt te kunstmatig aan en de grip lijdt onder de afwezigheid van een sperdifferentieel.

Tijdens onze testweek lagen de wegen er nat bij en gaf de thermometer minder dan 5 graden aan. “Onze” M140i stond op M+S-banden en kon zijn volle potentieel niet tonen. Het ESP-verklikkerlichtje brandde onophoudelijk, inclusief op snelwegen tegen legale snelheden, met het gaspedaal 50% ingedrukt. De M140i krijgt het motorvermogen dus moeilijk verteerd, het binnenste wiel spint door en hij heeft dus de grootste moeite met een nat wegdek. De efficiëntie en het rijplezier verdwijnen dus snel. Ook minder: de “slagen” in de automaat wanneer je in manuele modus van verzet wisselt.

Soepele rijstijl

De M140i rij je dus niet met het mes tussen de tanden. Hij doet het liever rustiger, om je van het motorkoppel te laten profiteren en door direct en verfijnd te antwoorden. In die omstandigheden biedt deze BMW een comfort dat weinig rivalen hem kunnen nadoen. Vergeet niet dat het een 1-Reeks blijft, met alles wat daar aan (beperkte) interieurruimte en (weinig praktische) koffer bijhoort.

Prijzen

Een vijfdeurs M140i is er vanaf € 43.150. Dat aanbod is aantrekkelijk en kent maar weinig concurrenten. Of ken je nog achterwielaangedreven hatchbacks met een zescilinder? De mini-GT vraagt € 3.050 extra voor de xDrive-vierwielaandrijving en € 2.270 voor de achttrapsautomaat. Ons model was een vijfdeurs met automaat en telde voor € 10.000 aan opties, waaronder metaallak, open dak, lederen interieur, uitgebreid infotainmentsysteem,… De totaalprijs lag daardoor boven de € 55.000.

Aan de pomp toonde de zescilinder zich verrassend zuinig. Het helpt natuurlijk dat we vooral op koppel hebben gereden, wat gunstiger is voor het verbruik. We registreerden een gemiddelde van 10 l/100 km, op snelwegen lag dat eerder rond 7,8 l/100 km. Niet slecht! Een zware rechtervoet zorgt uiteraard voor gemiddeldes van 14 l/100 km. BMW geeft ten slotte een CO2-uitstoot op van 163 g/km.

Besluit

De badge suggereert misschien een scherpe en radicale sportwagen, maar eigenlijk is het meer een mini-GT. Die laat zich het best genieten door zijn verfijnde en romige motor die steeds paraat staat. Dat juweeltje zien we wellicht niet meer terug in de volgende 1-Reeks. Jammer dat het chassis van deze M140i niet helemaal aangepast is aan de motor, waardoor we de xDrive-vierwielaandrijving zouden aanraden. Opmerkelijk, aangezien we op de redactie nochtans liefhebbers zijn van achterwielaandrijving…

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.