Testen

Test: Fiat Panda Cross 4x4 0.9 TwinAir, de compactste SUV

Maar weinig stadsauto’s zijn met vierwielaandrijving verkrijgbaar. En doorgaans hebben ze het dan heel moeilijk om de snelweg op te geraken en hun passagiers een aanvaardbaar comfort te bieden. Slaagt de Fiat Panda Cross 4x4 daar wel in? Het antwoord kregen we na bijna 2.500 kilometer aan het stuur…
 • Sepulchre Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
 • 11 juli 2020
 • Fiat
3,5
VROOM-score
 • 3,0
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 3,0
  Comfort
 • 3,7
  Uitrusting
 • 3,5
  Veiligheid
 • 4,2
  Prijs-kwaliteit
 • 4,2
  Verbruik
 • 3,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Aangename sfeer aan boord
 • Algemene geluiddemping
 • Combinatie van comfort/rijplezier
 • Soepele en zuinige motor
 • Ergonomie multimediasysteem
 • Kwaliteit van sommige kunststofonderdelen

Samen met de Suzuki Swift 4x4 maakt de Fiat Panda Cross 4x4 deel uit van een heel bijzondere niche, die van de stadswagens uitgerust met vierwielaandrijving. Zinloos? Verre van: deze modellen hebben zowel in de stad als op het platteland hun plaats, zeker in heuvelachtig gebied. Vierwielaandrijving voegt namelijk veelzijdigheid en veiligheid toe omdat dit soort auto’s overal geraakt, ook in de winter.

Fiat de pionier

Fiat heeft een lange traditie van Panda’s die de vier wielen aandrijven. De formule zag het daglicht in 1983, in samenwerking met het Oostenrijkse Steyr-Puch dat de transmissie ontwikkelde. De kleine Italiaan was basic maar wel duivels efficiënt, zeker omdat hij 5 centimeter meer bodemvrijheid had en 3 pk sterker was dan de tweewielaangedreven variant. Destijds was deze ‘goedkoopste vierwielaandrijver op de markt’ zeer gegeerd in de bergen, waar hij de reputatie kreeg een echte alleskunner te zijn.

Test: Fiat Panda Cross 4x4 0.9 TwinAir, de compactste SUV

Net geen 40 jaar later biedt de Italiaanse autobouwer de formule nog steeds aan. Vandaag is de Panda 3,69 meter lang en biedt hij zonder probleem plaats aan vier volwassenen, met alles wat je van een hedendaagse wagen mag verwachten: stuurbekrachtiging, stabiliteitscontrole ESC, airco, het zit er allemaal op. Maar in vergelijking met zijn voorvader pakt de nieuwe Panda wel uit met een transmissie van de jongste generatie, waardoor hij zowel een voor- als een vierwielaandrijver kan zijn.

Duivels efficiënt

We voelden deze Cross 4x4 aan de tand op de kleine slingerbaantjes van het noorden van Piëmont (Italië), waar hij zich duivels efficiënt toonde. Met dank aan de elektronica, die reageert op een snelheidsverschil tussen de voor- en de achterwielen door een oliepomp te activeren in een elektromagnetische koppeling om van twee- naar vierwielaandrijving te gaan. Dat gebeurt onmerkbaar en onmiddellijk, waardoor de Panda steile hellingen zonder bokken kan beklimmen. En dankzij de standaard afdaalhulp kan hij die nadien ook in alle veiligheid afrijden zonder dat de bestuurder de pedalen moet aanraken.

Test: Fiat Panda Cross 4x4 0.9 TwinAir, de compactste SUV

Dappere kleine TwinAir

De Panda Cross 4x4 erft het kleine TwinAir-benzineblok, een tweecilinder van 85 pk en 145 Nm. Dat lijkt misschien wat nipt op papier, maar blijkt in de praktijk voldoende voor dagelijks gebruik, ook op de snelweg, temeer omdat de geluiddemping van de Panda zeer verzorgd is. Het 875 cc kleine turbotorretje is gekoppeld aan een manuele zesversnellingsbak en drijft de 1.050 kilo zware Panda Cross met verve aan, zeker wanneer de Eco-stand is uitgeschakeld. Onze testwagen bracht ons van Brussel naar Genua en terug, dus iets meer dan 2.000 kilometer, zonder ooit te verzwakken.

Slim interieur

Test: Fiat Panda Cross 4x4 0.9 TwinAir, de compactste SUV

Fiat weet hoe het een auto moet inrichten. De Panda is geen uitzondering op de regel en is uitgerust met een gezellig interieur dat wordt opgevrolijkt met een paar offroad-details. In vergelijking met de klassieke Panda krijgt de Cross een specifieke stoelbekleding, een nieuwe bekleding voor het dashboard en de deurpanelen en een draaiknop op de middentunnel waarmee je de gewenste aandrijfmodus kan kiezen in functie van het terrein. Ook de voorstoelen krijgen goede punten, want ondanks de grote afstand bezorgden ze ons op geen enkel moment rugpijn, in tegenstelling tot het meubilair van heel wat veel duurdere rivalen.

Ons verdict

De Fiat Panda Cross 4x4 is een fijne verrassing. Hij blijkt veelzijdig, comfortabel en zuinig en vormt zo het perfecte compromis voor wie op zoek is naar een betaalbare vierwielaandrijver. Wie denkt dat de TwinAir wat nipt is, merkt bij het gebruik al snel dat dat best meevalt. De tweecilinder is wat braaf wanneer de motor in zijn Eco-stand staat, maar in Normal is hij nerveus en gewillig. Voegt daar een vierkante koffer van 225 liter aan toe en een benzineverbruik van rond de 6 l/100 km en je hebt hier een reiswagen die zich door niets laat tegenhouden.
Test: Fiat Panda Cross 4x4 0.9 TwinAir, de compactste SUV

Meer lezen over:

Sepulchre Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: FCA.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,6 /5 Test: Volkswagen Arteon Shooting Brake, sexy verhuiswagen

Test: Volkswagen Arteon Shooting Brake, sexy verhuiswagen

6 jaar na zijn lancering lijkt de Volkswagen Arteon geen dag ouder te zijn geworden; zeker als Shooting Brake. Koppel deze sexy lijnen aan een grote koffer en een mooie binnenruimte, en je krijgt een winnende combinatie, toch?

4,1 /5 Test: Tesla Model 3 Highland, hetzelfde maar (nog!) beter

Test: Tesla Model 3 Highland, hetzelfde maar (nog!) beter

De Tesla Model 3 krijgt een grondige facelift. Die gaat als Highland door het leven en voegt talloze belangrijke verbeteringen toe aan de elektrische berline.

3,7 /5 Test: BMW X3 PHEV, de discrete hybride

Test: BMW X3 PHEV, de discrete hybride

Naast de elektrische en de gewone versies, is de X3 ook beschikbaar als plug-inhybride. Hij heeft maar een motorisate en ook iets minder vermogen dan sommige concurrenten, maar dat maakt hij goed in de bochten.

3,7 /5 Test: Peugeot e-308, geen (groot) compromis

Test: Peugeot e-308, geen (groot) compromis

Naast benzine, diesel, mild hybride en plug-inhybride kan je de Peugeot 308 ook volledig elektrisch krijgen. Een variant die misschien wel de meest aantrekkelijke van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km