Testen

Test: Ford Puma, in goede vorm

De Amerikaanse reus haalt de naam Puma van onder het stof voor een compacte cross-over op basis van de Fiesta. Volstaan zijn binnenruimte, functionaliteit en dynamiek om hem de nodige aandacht te bezorgen op de markt?
 • VROOM Team VROOM Team
 • 29 januari 2020
 • Ford
 • 2.634 weergaven
3,6
VROOM-score
 • 3,5
  Prestatie
 • 4,0
  Wegligging
 • 3,0
  Comfort
 • 3,5
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Levendige motoren
 • Ruime koffer
 • Veel praktische snufjes
 • Comfort in ST-Line
 • Geen verschuifbare achterbank
 • Hoge basisprijs

Test: Ford Puma, in goede vorm

Net voor het jaar 2000 was de Ford Puma een kleine coupé op het onderstel van de Fiesta. Maar dat was een andere tijd. Vandaag zijn SUV’s en cross-overs koning. Daarom is het logisch dat een nieuw model met deze naam die populaire vorm aanneemt. De Ford Puma keert dus terug als softroader. Maar een deel van het oorspronkelijke recept is nog van toepassing: zijn basis komt nog steeds van de Fiesta.

Test: Ford Puma, in goede vorm

Verbreding

De wielbasis groeit wel met 95 millimeter in vergelijking met de Fiesta, terwijl de sporen 58 millimeter breder zijn. In zijn geheel is de cross-over 146 millimeter langer en 54 millimeter hoger dan zijn kleine broer. Maar dat is niet alles: onder zijn kleedje verbergt de Puma nieuwe armen voor de voorwielophanging en achteraan staat hij op een 50 procent stijvere torsiestang. Uiteraard is ook de ijking van heel het onderstel herzien.

Test: Ford Puma, in goede vorm

Bolronde katachtige

Over deze verbeterde basis drapeert de Puma een bolrond kleedje dat wat breekt met de geldende stijlcodes van Ford. Het zeshoekige radiatorrooster van de Focus en de Fiesta is echter wel van de partij. Afhankelijk van het gekozen uitrustingsniveau verandert ook het uiterlijk. In de Titanium-versie komen chroomdetails contrasteren met de wielkasten in naakte kunststof. Die laatste zijn in de ST-Line gelakt in koetswerkkleur om het geheel een sportieve look te geven. Uiteraard is bovenaan de kofferklep ook een spoilertje te vinden en is onderaan een nep-diffuser gemonteerd.

Test: Ford Puma, in goede vorm
Test: Ford Puma, in goede vorm

In de eerste plaats praktisch

In tegenstelling tot het atypische koetswerk lijkt het interieur ongewijzigd overgenomen van een Fiesta. We zien een zeer vergelijkbaar dashboard met een tabletachtig aanraakscherm voor het infotainment. Zelfs de stoelen zijn identiek, al kunnen de overtrekken hier worden verwijderd en gewassen. Praktisch. Verder zit de Puma vol kleine slimmigheden. In zijn grote koffer van 456 liter zit een hoedenplank die aan de kofferklep is verbonden en die kan worden aangepast aan de hoogte van de lading. Onder de verstelbare laadvloer introduceert Ford een nieuwe innovatie: de ‘Mega Box’. Deze 80 liter grote ruimte neemt de plaats in van het reservewiel en verhoogt de laadruimte met zo’n 30 centimeter zodat hoge voorwerpen zoals een plant eenvoudig kunnen worden vervoerd. Nog beter is dat dit ‘geheime’ en met rubber beklede bergvak een afvoer heeft zodat het met water kan worden uitgewassen.

Test: Ford Puma, in goede vorm

Test: Ford Puma, in goede vorm

Duwtje in de rug

Voorlopig is de Puma met slechts één motor verkrijgbaar. Deze kleine EcoBoost-driecilinder van 1,0 liter biedt echter wel twee vermogensniveaus: 125 en 155 pk. Om de uitstoot te drukken is een milde hybridisering ingevoerd. Zijn alternator-starter van 11,3 kW geeft bij hernemingen 50 Nm extra koppel om het verbruik met zo’n 15 procent te drukken. Daardoor kan de 125 pk-versie een gehomologeerde CO2-uitstoot naar voren schuiven van 96 g/km voor een verbruik van 4,2 l/100 km. Dat is 7 gram en 0,3 liter beter dan de basisversie zonder microhybridisering. In de loop van het jaar worden verder nog een dieselmotor en een versnellingsbak met dubbele koppeling geïntroduceerd.

Test: Ford Puma, in goede vorm

Homogeen

Hoewel dit nieuwe beestje uitpakt met zijn binnenruimte en softroadlook is hij vooral nog steeds een jager. Op de weg komt de Puma onder alle omstandigheden heel homogeen voor de dag. Zo is hij comfortabel en soepel in de stad en op de snelweg, maar zijn dynamische kant toont hij zodra het asfalt gaat slingeren. De wieltreinen komen dan levendig voor de dag en in opeenvolgende bochten gaat hij zelfs met zijn staartje kwispelen. Eentje voor de liefhebbers. Zoals elke zichzelf respecterende Ford is deze Puma dus fijn om mee te rijden. Het enige minpuntje is dat de filtering van de ophanging matig is, of toch in onze ST-Line-testwagen met 19-duimvelgen.

Test: Ford Puma, in goede vorm

Geen echte basisversie

Ondanks de Fiesta-basis kost de Puma minstens 23.200 euro. De reden voor deze hoge instapprijs is dat er geen basisversie is. De Puma is namelijk enkel verkrijgbaar met de uitrustingsniveaus Titanium (X) en ST-Line (X en Vignale). Dat zijn dus enkel topmodellen. Volgens diezelfde logica is de standaarduitrusting daarom relatief uitgebreid. Zo vinden we onder meer de radio SYNC3 met 8-duims aanraakscherm, draadloos gsm-laden, parkeerhulp achteraan, stoelen met massagefunctie, automatische koplampen enzovoort. Qua veiligheidssystemen zijn een spoorassistent, automatische noodrem en verkeersbordherkenning eveneens standaard.

Test: Ford Puma, in goede vorm

Ons verdict

Met zijn sympathieke smoeltje en dynamische onderstel zal de Ford Puma zeker de aandacht weten te trekken. Nochtans zal hij vooral volk naar de showroom lokken door zijn functionaliteit, comfort en binnenruimte en zo een trouwe metgezel van gezinnen worden.

Test: Ford Puma, in goede vorm

Meer lezen over:

VROOM Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Lamborghini Urus S, krachtige motor maar ‘volgzame’ look…

Lamborghini Urus S, krachtige motor maar ‘volgzame’ look…

Naast de ‘Performante’ uitvoering krijgt de SUV van het merk met de stier in zijn logo nu ook een nieuwe ‘S’ versie.

De Bentley Bentayga S en Azure voortaan ook als hybride

De Bentley Bentayga S en Azure voortaan ook als hybride

Beiden krijgen ze een herwerkte aandrijflijn die een vermogen van 462 pk biedt en een 100% elektrisch rijbereik van zo’n 45 km.

Scoop: Volkswagen stoomt een facelift van de Golf klaar

Scoop: Volkswagen stoomt een facelift van de Golf klaar

Te beginnen met het interieur, dat een groter infotainmentscherm krijgt.

Vergeten model: Mitsubishi Lancer 2000 Turbo, de grootvader van de Lancer EVO

Vergeten model: Mitsubishi Lancer 2000 Turbo, de grootvader van de Lancer EVO

Deze Mitsubishi Lancer 2000 Turbo heeft heel wat troeven om verzamelaars te overtuigen: het is een homologatieversie die in beperkte oplage gebouwd werd, hij heeft een hevig temperament, enz. Maar voorlopig blijft de interesse van die verzamelaars beperkt... Waarom?

Aanbevolen tests voor jou

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

3,5 /5 Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

De SUV met de ster op de neus is één van de weinige elektrische modellen die tot 7 passagiers kan vervoeren! Maar volstaat dat om zijn eerder stevige tarief te rechtvaardigen?

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Het aantal laadpalen van het Amerikaanse merk dat voor iedereen toegankelijk is, is bijna even hoog als dat van het aantal installaties van Ionity of Fastned!

Zoveel kost de BMW M3 Touring

Zoveel kost de BMW M3 Touring

BMW vraagt net geen 100.000 euro voor de basisuitvoering, maar dan kan je ook nog in de optielijst duiken...

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

De Toyota Celica MK4, die in 1990 wereldkampioenschap rally won in de handen van Carlos Sainz, heeft zijn intrede gedaan in de wereld van de verzamelaars, nu alle geproduceerde exemplaren minstens 30 jaar oud zijn. Maar wat moet je weten voor je overweegt om er één te kopen?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km