Testen

Honda CR-V: slimme Japanner

Een nieuwe dieselmotor met 160 pk, een modern multimediasysteem en slimme snufjes zoals een cruise control die het gedrag van andere weggebruikers voorspelt: de CR-V blijft niet ter plaatste trappelen maar start het nieuwe jaar met enkele interessante verbeteringen.

  • Van den Bogaert Robin
  • 27 januari 2015
  • Honda
Voor- en nadelen
  • Aangename manuele versnellingsbak
  • Dynamisch weggedrag
  • Ruimte en comfort
  • Soepele diesel en automaat
  • 160 pk-diesel alleen met 4x4
  • Aankleding interieur blijft triestig
  • Veiligheidsuitrusting afhankelijk van versie

2015 wordt voor Honda een druk jaar in Europa. Op het programma staan een update voor de volledige Civic-reeks (vijfdeurs en break), de komst van de snelle Civic Type R, de nieuwe NSX (jawel, eindelijk klaar voor lancering), de tweede generatie van de kleine SUV HR-V en de Jazz van de derde generatie. Ook voor de CR-V heeft Honda een aantal nieuwigheden gepland, een kleine drie jaar na de start van deze vierde generatie.

Honda geeft je vleugels

Eigenaars van de huidige CR-V merken ongetwijfeld een paar stijlveranderingen op, vooral aan de voorkant. De nieuwe koplampen zijn mooier geïntegreerd en de snoet met hertekende grille werd beter afgesloten om minder windgeluiden op te wekken. Het nieuwe front heeft – dixit Honda – het uitzicht van vleugels, waardoor de CR-V wat breder lijkt dan voorheen. Achteraan  zien we led-achterlichten met een 3D-effect. Ook de velgen van 17 en 18 duim werden hertekend. Is het dat maar? Neen, het belang van deze update moeten we eerder onder de motorkap zoeken.

160 paarden, 9 versnellingen

Wie in de CR-V zuinig wou dieselrijden was tot nu toe aangewezen op voorwielaandrijving in de zogenaamde 1.6 i-DTEC City Runner met 120 pk. Wou je een 4x4, dan moest je sowieso overstappen op de grotere 2.2 dieselmotor. Die ruimt nu echter plaats voor een nieuwe variant van de 1.6 i-DTEC met een kleine en een grote turbolader, een vermogen van 160 pk (10 pk winst) en een koppel van 350 Nm (ex aequo).  Er is keuze tussen een handgeschakelde zesversnellingsbak of een gloednieuwe automaat met negen versnellingen (van ZF, zoals in de Range Rover Evoque of Jeep Cherokee). Voor de volledigheid vermelden we nog dat de tweeliter benzine ook in het gamma blijft voor wie minder kilometers aflegt.

Voorspelt het verkeer

Rijden in de CR-V zou ook weer een stukje veiliger moeten zijn. Honda had op dat vlak een achterstand in te halen en biedt (helaas vooral optioneel en alleen op de duurdere modellen) een hele reeks veiligheidssystemen aan, zoals een automatische noodrem (getest en goedgekeurd), waarschuwing voor het verlaten van de rijbaan, verkeersbordenherkenning, dodehoekdetectie, uitparkeerhulp enzovoort. Maar dat hebben de meeste concurrenten tegenwoordig ook.

Wel uitzonderlijk is de Intelligent Adaptive Cruise Control (i-ACC), die met een camera en radar vooraan bewegingen van andere auto’s voorspelt. Terwijl een gewone adaptieve cruise control de snelheid alleen aanpast aan de auto die voor je rijdt, kan deze i-ACC ook reageren op auto’s die plots voordringen. Honda ontwikkelde een algoritme dat herkent wanneer een auto op de rijstrook naast je wellicht zal uitwijken, bijvoorbeeld wanneer die auto nadert op een tragere vrachtwagen. Slim bedacht.

Honda Connect

Gelukkig heeft Honda ook het voorbijgestreefde multimediasysteem vervangen door een volledig nieuw systeem, Honda Connect, dat draait op het besturingssysteem Android. Je bedient het aanraakscherm zoals een smartphone (pinchen, swipen, …) met verschillende apps die qua bediening wel enige gewenning vragen. Met een wifi-router tover je jouw Honda om tot een rijdende internetverbinding. Honda Connect beschikt bovendien over MirrorLink, wat betekent dat je het scherm van je smartphone kunt spiegelen op het grote scherm om jouw favoriete apps te bedienen. Voor de navigatie gebruikt Honda een geïntegreerde Garmin met vijf jaar gratis kaartenupdates.

Rijden

We kropen achter het stuur van de CR-V 1.6 i-DTEC met manuele zesversnellingsbak en negentrapsautomaat. De eerste laat zich opmerken door zijn vlotte en nauwkeurige bediening (zoals wel vaker bij Honda). Ook de nieuwe automaat scoorde goede punten. Wanneer je fors optrekt, produceert de viercilinder wel een minder aangenaam en rauw motorgeluid. Voorts werkt de 1.6 i-DTEC naar behoren, zonder echt sportieve prestaties neer te zetten. Qua verbruik haalden we 7,1 liter met de handgeschakelde bak en 7,0 l/100 km met de automaat op precies hetzelfde traject. Met een normale rijstijl is het zeker mogelijk om nog ruim een halve liter beter te doen.

Wendbaar en stil

Opvallend is ook dat de CR-V zeer direct instuurt, wat sportievere bestuurders ongetwijfeld zal bevallen. Honda heeft op dat vlak enkele correcties uitgevoerd. Het helpt natuurlijk ook dat de motor en automaat samen 65 kg lichter zijn dan de vroegere 2.2 met vijftrapsautomaat. Aan het uitstekende ruimteaanbod (ook achterin) en de handig neerklapbare achterbank veranderde niets. Extra isolatiemateriaal zorgde er wel voor dat het interieur merkbaar stiller is dan vroeger.   

Prijzen

De nieuwe CR-V 1.6 i-DTEC 4x4 kost 34.190 euro. Heb je de vierwielaandrijving en extra pk’s niet nodig, dan is er nog altijd de variant met voorwielaandrijving en 120 pk voor 27.890 euro. De update heeft de prijs dus verhoogd met 700 euro. De tweewielaangedreven benzineversie met 155 pk is er tot slot nog altijd vanaf 22.990 euro. 

Meer lezen over:

Over de auteur: Van den Bogaert Robin

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
4,0 /5 Test: Lexus ES 300h, chique en discrete Japanse premiumberline

Test: Lexus ES 300h, chique en discrete Japanse premiumberline

De Duitse constructeurs domineren het segment van de grote reisberlines. Maar deze Lexus is een interessant alternatief, met een zuinige ‘zelfladende’ hybride aandrijflijn als lokmiddel.

3,7 /5 Test: Citroën C5 Aircross, elektriciteit in de lucht

Test: Citroën C5 Aircross, elektriciteit in de lucht

De gezins-SUV van Citroën gaat nog een stapje verder in zijn elektrificatie met de lancering van een mild hybride variant op 48 V, maar ook met een nieuwe instap-plug-inhybride. Laten we zien wat het geeft.

3,6 /5 Test: Nissan Townstar Combi, praktisch maar niet origineel

Test: Nissan Townstar Combi, praktisch maar niet origineel

Nissan heeft ook een eigen ludospace dankzij Renault. De Townstar is dan ook een kloon van de Kangoo. Laten we zien of deze Japanse versie het hoofd biedt aan zijn Franse neef.

3,8 /5 Test: Fiat Tipo, populair maar stijlvol

Test: Fiat Tipo, populair maar stijlvol

Met de Tipo keert Fiat terug naar zijn roots: een simpele, praktische en (relatief) betaalbare auto, met een snufje Italiaanse stijl.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km