Testen

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Voor zijn vierde generatie zet de populaire SUV van Hyundai duidelijk in op een ‘ostentatieve’ stijl om alle blikken naar zich toe te trekken. Heeft dat gewoon te maken met een zin voor bling-bling, of is het een uiterlijk teken van een grondige verandering?
 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 28 januari 2021
 • HYUNDAI
 • 655 weergaven
3,6
VROOM-score
 • 3,5
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 3,5
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Afwerking
 • Functioneel en ruim
 • Originele stijl
 • Volledige en premium uitrusting
 • Aanzienlijke meerprijs
 • Middelmatige rijeigenschappen
 • Nieuwe ergonomie vergt gewenning

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

De Tucson is zonder twijfel een van de ‘locomotieven’ van het aanbod van Hyundai. Sinds de onthulling van het eerste model in 2004 heeft de Koreaanse gigant er wereldwijd meer dan 7 miljoen exemplaren van verkocht, waarvan 1,4 miljoen in Europa. Daarmee is hij dus onmiskenbaar een referentie in zijn segment.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Chiquer

Maar hij mikt niet langer in de eerste plaats op zijn prijs om te verleiden zoals de eerste generatie deed. Voor zijn vierde leven (waarbij we ook rekening houden met de periode toen hij bij ons als ix35 op de markt was) symboliseert de Tucson de indrukwekkende klim naar een hogere positionering van Hyundai in de voorbije jaren. Naast zijn uitgesproken stijl maakt deze Tucson vooral indruk door zijn uitrusting, afwerking en de elektrificatie van zijn aandrijflijnen.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Geometrisch

Iedereen mag van de strakke lijnen en het agressieve radiatorrooster vinden wat hij wil. Gezien de starende blikken die we kregen tijdens onze test lijkt deze geometrische stijl in elk geval indruk te maken. Meer praktisch gezien onthouden we dat de Tucson in grote lijnen hetzelfde formaat heeft als zijn voorganger. Met zijn lengte van 4,50 meter is hij slechts 2 centimeter gegroeid bij zijn vernieuwing. Tegelijk werden zijn schouders 1,5 centimeter breder en ligt zijn dak een halve centimeter dichter bij de grond.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Premium inspiratie

De impact die de nieuwe Tucson heeft op je netvlies gaat verder wanneer je instapt. Je betreedt hier absoluut een zuiver en technologisch premiumuniversum. Het dashboard is opgebouwd rond twee grote schermen van 10,25 duim (een voor de virtuele cockpit en een voor het infotainmentsysteem) met een verzorgde beeldscherpte.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

'Complexe' ergonomie

In de praktijk moeten we echter wel erkennen dat dit uitgepuurde dashboard toch enige gewenning vraagt voor je het onder de knie hebt. Het is lastig om van bij de eerste blik de juiste knop te vinden op de zwartgelakte aanraakzone onder het scherm zonder lang van de straat weg te kijken.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

En dan zijn er nog de vele submenu’s van alle aard (zoals dat waarmee je naar “natuurgeluiden” kan luisteren om je te ontspannen tijdens het rijden) die deze tablet biedt. De meest geconnecteerde bestuurders zullen in elk geval blij zijn met alle functies van de jongste generatie van Hyundai’s Bluelink-systeem, waarmee ze via hun smartphone met hun Tucson kunnen communiceren.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?
Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Hightech uitrusting

Het is onmogelijk om in detail in te gaan op alle veiligheidsuitrusting van deze nieuwe Tucson. We stippen daarom even de dodehoekwaarschuwingen via de virtuele cockpit aan tijdens rijstrookwissels. Of de centrale airbag tussen de voorpassagiers om te vermijden dat ze met het hoofd tegen elkaar knallen bij een botsing.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Gezellig en praktisch

De passagiers op de achterbank genieten van hun kant een vrijgevige binnenruimte. De Tucson gaat niet zo ver dat hij een verschuifbare bank biedt, maar de rugleuning is wel verstelbaar. Je kan ook de voorste passagiersstoel verstellen van op de achterbank als je je benen wat meer wil strekken.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Qua koffer komt de Tucson praktisch uit de hoek. Zijn vormen zijn regelmatig en het volume is afhankelijk van de gekozen motorversie met 33 tot 107 liter gegroeid in vergelijking met de vorige generatie. In vijfzitsopstelling beschik je namelijk over 546 tot 620 liter, wat voldoende is. Bovendien kan je de achterbank neerklappen volgens een 40/20/40-verdeling met behulp van hendels in de wanden van de koffer.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Overtuigend maar niet schitterend

De nieuwe Tucson schittert absoluut door zijn design, zijn afwerking, zijn uitrusting en dergelijke meer, maar zodra je rijdt komt hij minder zelfzeker uit de hoek. Laat ons zeggen dat hij niet het rijplezier weet te evenaren van de referenties in zijn genre (Ford Kuga, Peugeot 3008, Mazda CX-5), maar ook niet het werkingscomfort van de grootste verwenners in zijn segment (Citroën C5 Aircross of DS 7 Crossback, bijvoorbeeld). Toch biedt hij een mooi compromis tussen de twee extremen. Een negatief punt is dat stroomlijngeluiden vrij uitgesproken worden op de snelweg.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Enorm aanbod

Hyundai biedt een enorm breed gamma van aandrijflijnen voor zijn nieuwe Tucson. Manuele versnellingsbak of gerobotiseerd met dubbele koppeling, twee- of vierwielaandrijving, microhybride, hybride of plug-inhybride,… Naast een korte trip met de benzineversie 1.6 T-GDI 150 (een soepele motor) hebben we vooral veel gereden met de microhybride diesel van 48V, de 1.6 CRDi 136 pk met zijn 7-versnellingsbak met dubbele koppeling. Deze combinatie overtuigt in grote lijnen: hij pakt uit bij hernemingen (maar laat zich dan wel iets te sterk horen) en laat je vaak in vrijloop uitrollen met uitgeschakelde verbrandingsmotor dankzij de microhybride functie.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Het is alleen spijtig dat de ijking van zijn robotbak met dubbele koppeling niet zo subtiel is. Wegrijden verloopt soms brutaal (wat leidt tot trekkrachtverlies). En soms houdt hij een versnelling wat te lang aan na een krachtige acceleratie, bijvoorbeeld wanneer je een snelweg oprijdt.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Een ander detail: de mooie knoppen waarmee je kiest tussen D en R reageren niet altijd even snel bij het maneuvreren, als je bijvoorbeeld nog een beetje rolt of op het juiste moment niet meer op het rempedaal duwt. In de praktijk leidt dat soms tot vervelende situaties.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Hoeveel kost hij?

De prijsvork van deze nieuwe Tucson begint net onder de 30.000 euro voor de 1.6 T-GDI 150 Inspire en gaat tot meer dan 50.000 euro voor de duurste plug-inhybride variant Shine (50.099 euro). Doorgaans laat de structuur van het gamma je niet veel keuze. Het is niet mogelijk om de Tucson op maat uit te rusten, want aparte opties zijn er nagenoeg niet.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?
Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Voor een dieselversie 1.6 CRDi 48 volt 136 pk met DCT-versnellingsbak zoals onze testwagen moet je ofwel kiezen voor de lijn Feel aan 38.349 euro, ofwel voor de topversie Shine van 43.349 euro. Gelukkig is de uitrusting ook op niveau. Toch laat de Tucson je duidelijk betalen voor zijn hogere positionering als we kijken naar de tarieven van vergelijkbare SUV’s van massaconstructeurs.

Ons verdict

De Tucson heeft alle kaarten in handen om te verleiden: een persoonlijke stijl, een verzorgde afwerking, een ruim interieur, hightech uitrusting en een breed gamma aan (geëlektrificeerde) motoren. Om het plaatje helemaal perfect te maken hadden we graag een iets fijner dynamisch rijgedrag ervaren en een minder complexe ergonomie van de bestuurderspost – al gaan we ervan uit dat je er door de tijd mee leert leven. Gezien de vrij rigide structuur van het gamma bij Hyundai moet je bovendien diep in de geldbuidel willen tasten om van alle innovaties gebruik te kunnen maken.

Test: Hyundai Tucson, bling-bling?

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Hyundai ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Hyundai zoekertjes nu hier:
Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Alpine A110, technische en technologische update

Alpine A110, technische en technologische update

Alpine vernieuwt het A110-gamma en maakt van de gelegenheid gebruik om wat extra peper toe te voegen aan het recept van zijn sportwagen.

Renault AIR4: de 4L… klaar om te vliegen

Renault AIR4: de 4L… klaar om te vliegen

Deze AIR4 wil tot 700 meter hoogte gaan!

Suzuki S-Cross: assertievere blik

Suzuki S-Cross: assertievere blik

Suzuki onthult de nieuwe generatie van zijn S-Cross. Die wordt voorgesteld als een “echte SUV” met een vernieuwend design. Hij wordt exclusief aangedreven door een 1.4 liter turbobenzine 48 Volt microhybride.

Officieel: Kia Niro, spannender dan ooit!

Officieel: Kia Niro, spannender dan ooit!

De nieuwe generatie van de Niro is enkel enkel verkrijgbaar als hybride, plug-in hybride of puur elektrisch. En ook zijn styling wordt spannender!

Aanbevolen tests voor jou

4,0 /5 Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Hij is agressiever, sportiever en dynamischer, maar toch gedraagt deze GT-versie van de Amerikaanse SUV zich niet zoals de ontembare volbloed die we hadden verwacht…

3,9 /5 Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Terwijl de 1-Reeks een brave voorwieltrekker is geworden heeft BMW voor zijn nieuwe 2-Reeks vastgehouden aan een achterwielaangedreven architectuur. Maar weet die nog steeds de “Freude am Fahren” te bieden die het merk zo dierbaar is?

3,4 /5 Test: Citroën ë-Berlingo, elektrisch met het hele gezin

Test: Citroën ë-Berlingo, elektrisch met het hele gezin

Na de ë-C4 komt Citroën met een puur elektrische variant van zijn meest populaire bestelbreak. Deze volledig uitstootvrije ë-Berlingo is een opsteker voor kroostrijke gezinnen op zoek naar een auto die zowel schoon als praktisch is.

3,4 /5 Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Om hulde te brengen aan het huidige Ranger-gamma en eraan te herinneren dat er nog exemplaren te koop zijn, heeft Ford niet minder dan 4 speciale edities voorgesteld! We gaan op pad met de Wolftrack, Stormtrak, Raptor SE en MS-RT!

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
In Nederland kunnen nu ook niet-Tesla’s gaan Superchargen

In Nederland kunnen nu ook niet-Tesla’s gaan Superchargen

Zoals beloofd stelt Tesla zijn Supercharger-snellaadnetwerk open voor auto’s van andere merken. De Texanen beginnen voorzichtig, met een proefproject in Nederland.

Toekomstig collectors’ item: Lotus 2 Eleven, radicaler wordt het niet

Toekomstig collectors’ item: Lotus 2 Eleven, radicaler wordt het niet

In 2007 stelde Lotus op het salon van Genève een radicaal model voor, bedoeld om asfalt te gaan verslinden op circuits: de Lotus 2 Eleven. Verrassend voor een auto van dit kaliber is dat bepaalde exemplaren – voor een heel redelijke meerprijs – gehomologeerd waren voor de openbare weg.

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

De Japanse merken kunnen, nog maar eens, uitstekende resultaten voorleggen in deze nieuwe betrouwbaarheidsstudie.

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Range Rover Classic, de coolste 4x4

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Range Rover Classic, de coolste 4x4

In zijn 26-jarige carrière heeft de Range Rover Classic de reputatie gekregen dat hij de uitvinder was van het segment van de luxe-SUV. Hij voelt zich net zo goed in zijn sas in de chicste winkelstraat als in de wildernis en kan echt alles, zoals bijvoorbeeld zijn bestuurder een nog coolere uitstraling geven.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Automaat

€ 69.900
2021
56 km

Elektrisch, Automaat

€ 35.990

Benzine, Manueel

€ 17.990
2020

Diesel, Manueel

€ 31.250
2021
70 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 85.900
20.000 km

Elektrisch, Automaat

€ 16.900
575 km

Diesel, Manueel

€ 17.900
99.856 km

Benzine, Automaat

€ 239.900
21.000 km