Testen

Kia Stinger GT 3.3T: de revelatie (+ video)

Wanneer Kia met de grote jongens wil meespelen, levert het geen half werk. Het plukt zelfs een ingenieur weg bij BMW M: Albert Biermann. Op papier klinkt de Stinger dus veelbelovend. En in de realiteit?

  • Piette François
  • 15 februari 2018
  • Kia
3,7
VROOM-score
  • 4,0
    Prestatie
  • 4,5
    Wegligging
  • 3,5
    Comfort
  • 4,0
    Uitrusting
  • 3,5
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 2,0
    Verbruik
  • 4,0
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Comfortabele demping
  • Dynamisch en geruststellend weggedrag
  • Ecologische prestaties
  • Ernstige afwerking
  • Hoofdruimte (met open dak)
  • Toegang en ruimte achterin
  • Verbruik en rijbereik V6
  • Verouderd instrumentenpaneel

De Stinger is eerst en vooral een geweldig ontwerp van Peter Schreyer. Vooraan ziet hij er dreigend, bijna agressief uit, met brede koplampen en (valse) luchthappers op de motorkap. In profiel strekt hij zich mooi uit, achteraan ziet hij er elegant en origineel uit, met lichten die doorlopen tot op de vleugels. Een opvallende verschijning in het straatbeeld dus. Het Kia-logo wekt nog meer nieuwsgierigheid. Een imagobouwer voor Kia? Een goede zet.

Premium maar krap

De 4,83 meter lange Stinger eindigt in een elektrische kofferklep die als vijfde deur dient. Met zulke afmetingen verwacht je een ruime auto en dito koffer, maar dat is niet helemaal het geval: de hoofdruimte vooraan en achteraan is aan de krappe kant, de instap achteraan is niet van de ruimste en de koffer is weliswaar diep, maar niet hoog genoeg. De beschikbare ruimte? 406 liter.

De Stinger is natuurlijk niet gemaakt voor tripjes naar Zweedse meubelwinkels. Hij zet liever in op andere zaken, zoals een interieur met een premiumgevoel. De metalen inzetstukken verhogen de algemene sfeer aan boord. Jammer dat Kia niet meer aandacht besteedde aan het instrumentenpaneel, en kiest voor tellers met verouderde resoluties…

Onder de motorkap

De kers op de taart bevindt zich in het vooronder: een 3,3 liter grote V6 biturbo. Die is gekoppeld aan een achttrapsautomaat en stuurt 370 pk en 510 Nm naar de vier wielen. Kia vergeet onze markt niet, en biedt ook rationelere viercilinders op benzine en diesel aan, die respectievelijk 255 en 200 pk produceren. Standaard sturen die hun vermogen naar… de achterwielen. Hallo BMW?

Ook het chassis deelt in de feestvreugde, met een gestuurde ophanging, Brembo-remmen met vier grote geventileerde schijven en een meerarmige achteras. Zulke specificaties klinken veelbelovend voor het rijplezier…

Outsider?

Dat rijplezier is op de afspraak. De Stinger vertoont een opmerkelijk evenwichtig weggedrag, ook al lijdt de vooras wat onder het extra gewicht van de V6. De stijve en precieze Kia luistert aandachtig naar de bevelen van het stuur en geeft de chauffeur meteen veel vertrouwen. Je stuurt de neus dus met plezier de bocht in en komt er levendig terug uit, geholpen door de boost van de V6 biturbo en de vlekkeloze aandrijving. De Audi A5 Sportback en BMW 4-Reeks Gran Coupé mogen zich vragen beginnen te stellen…

Krachtig maar zielloos

En de motor? De V6 levert de kracht en het koppel dat het chassis verdient. De 370 paarden zijn allemaal op de afspraak, net als de acceleraties. De sprint naar 100 km/u duurt ongeveer 5 seconden, de topsnelheid bedraagt maar liefst 270 km/u. Toch blijven we wat op onze honger zitten. Krachtig en soepel is hij genoeg, maar we hadden meer emotie verwacht. Hij klinkt te gedempt en trilt iets meer dan verwacht boven 4.000 tpm. De automaat is dan weer perfect: snel, intelligent en zacht wanneer nodig.

Opmerkelijk comfort

Wat ons uiteindelijk nog het meest verraste, is het comfortniveau dat Kia haalt met deze Stinger. De gestuurde ophanging filtert de oneffenheden perfect, en de wind- en mechanische geluiden worden goed tegengehouden. In tegenstelling tot Audi en BMW doet Kia nog geen beroep op frameloze ruiten.

Prijzen

De Stinger begint vanaf € 45.700 voor de tweeliter turbobenzine. De 2.2 CRDi kost € 46.000, de 3.3T € 54.000. Dat is maar net minder dan de BMW 440i Gran Coupé, maar de uitrusting is dan ook ultravolledig: verwarmde achteruitkijkspiegels, led-koplampen, nappaleder, elektrische verwarmde en gekoelde zetels, een verwarmd stuur, aluminium pedalen, handenvrij starten, een head-updisplay, dodehoekwaarschuwing, parkeersensoren vooraan en achteraan, verkeersbordherkenning, een 360-gradencamera, klimaatregeling met twee zones, een adaptieve snelheidsregelaar, een navigatiesysteem met scherm van 8 duim,… Voeg al die zaken toe aan een Duitse concurrent, en de totaalprijs ligt een flink stuk hoger.

Aan de pomp lust de V6 anders wel een stevige borrel. De Koreanen kunnen even zuinige motoren bouwen als de Europeanen, bij grote blokken is er nog wat werk aan de winkel. Reken niet op minder dan 10,5 l/100 km bij een rustige rijstijl. Het gemiddelde ligt eerder in de buurt van 12 l/100 km…

Besluit

Dit is de eerste Kia die echt overtuigt met zijn rijgedrag en rijplezier biedt waar sommige Europeanen nog wat van kunnen leren. De Stinger zal echter geen grote verkoopvolumes halen, maar daar rekent het merk ook niet op. Hij moet het merkimago van Kia een boost geven, maar in tegenstelling tot andere producten met een gelijkaardige taak is dit resultaat echt geslaagd. Nu hopen dat sommige aficionado’s van andere merken dat ook zien…

Kia

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,9 /5 Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

Test: Audi SQ8 Sportback e-tron, kroon in gevaar?

De Audi SQ8 Sportback e-tron is officieel het summum van de elektrische SUV’s van Audi. Maar kan hij de dreiging van de modernere SQ6 e-tron weerstaan?

3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

3,5 /5 Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Test: Mercedes B-Klasse, ondergewaardeerde alleskunner

Er wordt minder over gesproken, maar ook de Mercedes B-Klasse kreeg onlangs een facelift. En het is misschien wel het fijnste model van de compacte Mercedes-familie... Zolang die nog bestaat.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km