Testen

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Het was een van de verrassingen op het jongste salon van Brussel: de terugkeer van het merk MG, dat vandaag Chinees is, met de SUV ZS EV. Wat gaf onze eerste kennismaking met een elektrische SUV uit China?
 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 20 februari 2020
 • MG
 • 3.360 weergaven
3,7
VROOM-score
 • 3,5
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 3,5
  Comfort
 • 3,5
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 4,0
  Prijs-kwaliteit
 • 4,0
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • 5 jaar garantie (8 jaar voor de batterij)
 • Afwerking en uitrusting van goed niveau
 • Overtuigende prestaties op de weg
 • Verhouding prijs-binnenruimte-koffer
 • Banale stijl binnen- en buitenkant
 • Enkel manuele airco (en geen voorverwarming)
 • Merkimago moet nog worden (her)opgebouwd

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Talrijke Chinese merken beloven nu al een hele tijd naar onze markt te komen met elektrische auto’s, vaak met min of meer ongeloofwaardige eigenschappen. Uiteindelijk is de groep SAIC de eerste die van wal steekt met een merk dat ooit heel gekend was in Europa: MG.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

“Ernstige” groep

De SAIC-groep mag hier dan weinig gekend zijn, het is verre van een kleine nicheconstructeur. SAIC Motor heeft namelijk 15 fabrieken en bouwt meer dan 7 miljoen auto’s per jaar. De groep tekent trouwens voor een indrukwekkend marktaandeel van 24 procent op de gigantische Chinese markt. Vandaag wil het zijn aanwezigheid ook elders in de wereld versterken. De groep heeft in 2019 buiten China 277.000 auto’s verkocht, wat er 60 procent meer waren dan in 2017. En dat is nog maar het begin…

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Drie elektrische modellen

Deze internationale expansie van SAIC Motors wordt bij ons concreet met de lancering van de SUV MG ZS in zijn elektrische versie EV. Deze SUV bestaat op andere markten (vooral dan in het VK) ook met verbrandingsmotor, maar de Belgische groep Alcomotive, die MG bij ons gaat verdelen, heeft beslist zich enkel op de elektrische versie te concentreren. We weten bovendien reeds dat de middelgrote SUV bij ons snel het gezelschap zal krijgen van twee andere elektrische MG-modellen: een eind 2020 en een tweede eind 2021.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

7 verkooppunten

Om dit nieuwe merk bij ons te verdelen heeft Alcomotive ‘brandstores’ ingericht. Daar zijn er 7 van in België en één in Luxemburg. Naast die verkooppunten zal de groep ook een paar verdelers uit zijn portefeuille aanspreken zodat er in totaal zo’n 20 onderhoudspunten zijn, waardoor klanten niet al te ver moeten rijden voor een onderhoud.

Helder en beschikbaar

Je moet trouwens geen weken of zelfs maanden wachten zoals op sommige elektrische modellen van de concurrentie als je een MG ZS EV bestelt. In de Europese basis van MG (in Nederland) staan 4.000 exemplaren ter beschikking. Om logistieke redenen is het gamma zeer eenvoudig: er is maar één accupakket (44,5 kWh), twee versies en vijf kleuren (metaalglanslak is trouwens de enige beschikbare optie). In België kost de MG ZS EV Comfort 30.985 euro, de Luxury Edition 32.985 euro.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie
Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Genereuze uitrusting

Voor die prijs is de basisversie van de ZS EV al heel genereus (navigatie met een aanraakscherm van 8 duim, adaptieve snelheidsregelaar, lichtmetalen 16-duimvelgen enzovoort), met flink wat moderne veiligheidssystemen. De MG ZS EV heeft trouwens de maximumscore van 5 sterren gekregen van EuroNCAP. De 2.000 euro extra voor de Luxury-versie voegen nog een groot panoramadak toe, naast een interieur in similileder met stoelverwarming, dodehoekwaarschuwing enzovoort. Kortom, de uitrusting is volledig, al is er geen automatische airco, enkel een manueel in te stellen klimaatregeling. Daardoor is voorverwarmen van het interieur, wat nochtans belangrijk is voor een elektrische auto, onmogelijk.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Interessante verhouding prijs-binnenruimte-koffer

Een snelle wandeling rond de auto maakt duidelijk dat de MG ZS EV (4,31 meter) een knappe verhouding prijs-binnenruimte-koffer biedt. Er is veel ruimte achterin voor de passagiers en de koffer slikt 448 liter. Dat is ruim voldoende voor klassiek gebruik door een gezin. Ter vergelijking: de Hyundai Kona EV (4,18 meter) is krapper voor zijn passagiers achterin en heeft een koffer van ‘slechts’ 332 liter. De SUV Peugeot e-2008 werpt zich met zijn 4,30 meter op als zijn belangrijkste rivaal, vergelijkbare interieur en koffer van 456 liter. Qua prijs pakt MG uit met een starttarief van 30.985 euro, tegenover 32.758 euro voor de Peugeot en 37.499 euro voor de Hyundai Kona (telkens de prijs van een basisversie met tijdelijke commerciële acties).

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

7 of 85 kW

De batterij (van leverancier CATL) van 44,5 kWh geeft de ZS EV een rijbereik van 263 kilometer. De auto heeft een interne lader van 7 kW (ongeveer 7,5 uur voor een volledige laadbeurt) en kan ook snelladen aan tot 85 kW (ongeveer 40 minuten van 0 naar 80 procent). Dat zijn mooie waarden in vergelijking met zijn rivalen, maar uitzonderlijk zijn ze in dit segment ook niet. In noodgevallen kan je ook herladen aan een gewone thuisstekker. De auto wordt voor die scenario’s geleverd met een mobiele connector en met een Type 2-kabel.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Op zijn Duits

Allemaal heel mooi, maar wat geeft dat in de praktijk op de weg? Onze eerste indruk is oprecht heel positief. De afwerking is verzorgd, het rijgedrag overtuigend. De typische vooroordelen over een Chinese auto, zoals een rommelige assemblage, goedkope materialen of het rijgedrag van een klomp boter veegt hij van tafel. Deze MG moet zich niet schamen naast de standaarden van deze kant van de wereld en vertoont een efficiënte koetswerkondersteuning (met een vrij stug maar niet oncomfortabel wegcontact). Het enige minpuntje is dat de knop (met KERS-opschrift) voor het regelen van de regeneratiefunctie (in drie stappen) naast de versnellingspook minder praktisch is dan hendels aan het stuur.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Minstens 220 kilometer rijbereik

De elektromotor ontwikkelt 105 kW (ongeveer 143 pk) en 353 Nm aan koppel. Dat volstaat ruimschoots voor ‘dynamische’ hernemingen als dat nodig zou zijn. Optrekken van 0 naar 50 km/u duurt 3,1 seconden, 100 km/u staat na 8,2 tellen op de meter. De topsnelheid is begrensd op 140 km/u. Bij onze kennismaking in de heuvelachtige omgeving van Pepinster verbruikten wij gemiddeld 20 kWh/100 km zonder ons in te houden (niet op dynamisch vlak noch qua comfortsystemen). Dat volstaat voor een bereik van minstens 220 kilometer. Maar je kan uiteraard eenvoudig veel minder verbruiken op een minder veeleisend parcours.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Ons verdict

De MG ZS EV richt zich vooral op professionele klanten (naar verwachting 80 procent van de omzet) dankzij een interessante fiscale aftrekbaarheid, een laag VAA en een sterke prijs. Maar hij heeft ook alle kaarten in de hand om particulieren te verleiden op zoek naar een veelzijdig elektrisch model met een aantrekkelijke verhouding tussen de prijs en wat hij te bieden heeft.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Meer lezen over:

Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes Vision AMG: het zware geschut van het ‘elektrische tijdperk’

Mercedes Vision AMG: het zware geschut van het ‘elektrische tijdperk’

Deze Vision AMG concept blikt vooruit naar de elektrische toekomst, vanaf 2025, van het bedrijf uit Affalterbach.

De BMW M4 CSL doet zijn naam alle eer aan!

De BMW M4 CSL doet zijn naam alle eer aan!

BMW trekt het doek van de M4 met “Competitie, Sport, Lichtheid” in zijn naam. Meer vermogen en een lager gewicht dus! Het is de snelste in serie gebouwde BMW ooit! Dit wordt sowieso een collectors item…

Video: de € 135 miljoen van de ‘Uhlenhaut’-verkoop gaat naar het goede doel

Video: de € 135 miljoen van de ‘Uhlenhaut’-verkoop gaat naar het goede doel

Eindelijk is het officieel: de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé werd verkocht om geld te voorzien voor een ‘Mercedes-Benz Fund’, dat gebruikt zal worden om onderzoek naar duurzaamheid te stimuleren.

Mercedes wil hogerop en de A-Klasse krijgt geen opvolger

Mercedes wil hogerop en de A-Klasse krijgt geen opvolger

Het Duitse merk gaat voor duurzame groei in de toekomst, met hogere marges en een beperkter gamma dat gericht is op luxe.

Aanbevolen tests voor jou

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

De twee meest familiale auto’s van de Italiaanse autobouwer krijgen een hybride aandrijving. Blijkt dat we die motorisatie nog niet zo lang geleden al konden ontdekken! Maar biedt hij echt een voordeel onder de motorkap van de Tipo en de 500X?

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

De Duitser strijdt niet met dezelfde wapens als de gezins-SUV van de Amerikaanse elektro-specialist. Maar mag hij toch hopen op een overwinning?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

België, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden openen ook een aantal van hun Superchargers voor alle elektrische voertuigen!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Benzine, Manueel

€ 19.571

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Diesel, Manueel

€ 13.900
2016
113.244 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km