Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Het was een van de verrassingen op het jongste salon van Brussel: de terugkeer van het merk MG, dat vandaag Chinees is, met de SUV ZS EV. Wat gaf onze eerste kennismaking met een elektrische SUV uit China?
 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 20 februari 2020
 • MG
 • 1.014 weergaven
3,7
VROOM-score
 • 3,5
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 3,5
  Comfort
 • 3,5
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 4,0
  Prijs-kwaliteit
 • 4,0
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • 5 jaar garantie (8 jaar voor de batterij)
 • Afwerking en uitrusting van goed niveau
 • Overtuigende prestaties op de weg
 • Verhouding prijs-binnenruimte-koffer
 • Banale stijl binnen- en buitenkant
 • Enkel manuele airco (en geen voorverwarming)
 • Merkimago moet nog worden (her)opgebouwd

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Talrijke Chinese merken beloven nu al een hele tijd naar onze markt te komen met elektrische auto’s, vaak met min of meer ongeloofwaardige eigenschappen. Uiteindelijk is de groep SAIC de eerste die van wal steekt met een merk dat ooit heel gekend was in Europa: MG.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

“Ernstige” groep

De SAIC-groep mag hier dan weinig gekend zijn, het is verre van een kleine nicheconstructeur. SAIC Motor heeft namelijk 15 fabrieken en bouwt meer dan 7 miljoen auto’s per jaar. De groep tekent trouwens voor een indrukwekkend marktaandeel van 24 procent op de gigantische Chinese markt. Vandaag wil het zijn aanwezigheid ook elders in de wereld versterken. De groep heeft in 2019 buiten China 277.000 auto’s verkocht, wat er 60 procent meer waren dan in 2017. En dat is nog maar het begin…

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Drie elektrische modellen

Deze internationale expansie van SAIC Motors wordt bij ons concreet met de lancering van de SUV MG ZS in zijn elektrische versie EV. Deze SUV bestaat op andere markten (vooral dan in het VK) ook met verbrandingsmotor, maar de Belgische groep Alcomotive, die MG bij ons gaat verdelen, heeft beslist zich enkel op de elektrische versie te concentreren. We weten bovendien reeds dat de middelgrote SUV bij ons snel het gezelschap zal krijgen van twee andere elektrische MG-modellen: een eind 2020 en een tweede eind 2021.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

7 verkooppunten

Om dit nieuwe merk bij ons te verdelen heeft Alcomotive ‘brandstores’ ingericht. Daar zijn er 7 van in België en één in Luxemburg. Naast die verkooppunten zal de groep ook een paar verdelers uit zijn portefeuille aanspreken zodat er in totaal zo’n 20 onderhoudspunten zijn, waardoor klanten niet al te ver moeten rijden voor een onderhoud.

Helder en beschikbaar

Je moet trouwens geen weken of zelfs maanden wachten zoals op sommige elektrische modellen van de concurrentie als je een MG ZS EV bestelt. In de Europese basis van MG (in Nederland) staan 4.000 exemplaren ter beschikking. Om logistieke redenen is het gamma zeer eenvoudig: er is maar één accupakket (44,5 kWh), twee versies en vijf kleuren (metaalglanslak is trouwens de enige beschikbare optie). In België kost de MG ZS EV Comfort 30.985 euro, de Luxury Edition 32.985 euro.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie
Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Genereuze uitrusting

Voor die prijs is de basisversie van de ZS EV al heel genereus (navigatie met een aanraakscherm van 8 duim, adaptieve snelheidsregelaar, lichtmetalen 16-duimvelgen enzovoort), met flink wat moderne veiligheidssystemen. De MG ZS EV heeft trouwens de maximumscore van 5 sterren gekregen van EuroNCAP. De 2.000 euro extra voor de Luxury-versie voegen nog een groot panoramadak toe, naast een interieur in similileder met stoelverwarming, dodehoekwaarschuwing enzovoort. Kortom, de uitrusting is volledig, al is er geen automatische airco, enkel een manueel in te stellen klimaatregeling. Daardoor is voorverwarmen van het interieur, wat nochtans belangrijk is voor een elektrische auto, onmogelijk.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Interessante verhouding prijs-binnenruimte-koffer

Een snelle wandeling rond de auto maakt duidelijk dat de MG ZS EV (4,31 meter) een knappe verhouding prijs-binnenruimte-koffer biedt. Er is veel ruimte achterin voor de passagiers en de koffer slikt 448 liter. Dat is ruim voldoende voor klassiek gebruik door een gezin. Ter vergelijking: de Hyundai Kona EV (4,18 meter) is krapper voor zijn passagiers achterin en heeft een koffer van ‘slechts’ 332 liter. De SUV Peugeot e-2008 werpt zich met zijn 4,30 meter op als zijn belangrijkste rivaal, vergelijkbare interieur en koffer van 456 liter. Qua prijs pakt MG uit met een starttarief van 30.985 euro, tegenover 32.758 euro voor de Peugeot en 37.499 euro voor de Hyundai Kona (telkens de prijs van een basisversie met tijdelijke commerciële acties).

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

7 of 85 kW

De batterij (van leverancier CATL) van 44,5 kWh geeft de ZS EV een rijbereik van 263 kilometer. De auto heeft een interne lader van 7 kW (ongeveer 7,5 uur voor een volledige laadbeurt) en kan ook snelladen aan tot 85 kW (ongeveer 40 minuten van 0 naar 80 procent). Dat zijn mooie waarden in vergelijking met zijn rivalen, maar uitzonderlijk zijn ze in dit segment ook niet. In noodgevallen kan je ook herladen aan een gewone thuisstekker. De auto wordt voor die scenario’s geleverd met een mobiele connector en met een Type 2-kabel.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Op zijn Duits

Allemaal heel mooi, maar wat geeft dat in de praktijk op de weg? Onze eerste indruk is oprecht heel positief. De afwerking is verzorgd, het rijgedrag overtuigend. De typische vooroordelen over een Chinese auto, zoals een rommelige assemblage, goedkope materialen of het rijgedrag van een klomp boter veegt hij van tafel. Deze MG moet zich niet schamen naast de standaarden van deze kant van de wereld en vertoont een efficiënte koetswerkondersteuning (met een vrij stug maar niet oncomfortabel wegcontact). Het enige minpuntje is dat de knop (met KERS-opschrift) voor het regelen van de regeneratiefunctie (in drie stappen) naast de versnellingspook minder praktisch is dan hendels aan het stuur.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Minstens 220 kilometer rijbereik

De elektromotor ontwikkelt 105 kW (ongeveer 143 pk) en 353 Nm aan koppel. Dat volstaat ruimschoots voor ‘dynamische’ hernemingen als dat nodig zou zijn. Optrekken van 0 naar 50 km/u duurt 3,1 seconden, 100 km/u staat na 8,2 tellen op de meter. De topsnelheid is begrensd op 140 km/u. Bij onze kennismaking in de heuvelachtige omgeving van Pepinster verbruikten wij gemiddeld 20 kWh/100 km zonder ons in te houden (niet op dynamisch vlak noch qua comfortsystemen). Dat volstaat voor een bereik van minstens 220 kilometer. Maar je kan uiteraard eenvoudig veel minder verbruiken op een minder veeleisend parcours.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Ons verdict

De MG ZS EV richt zich vooral op professionele klanten (naar verwachting 80 procent van de omzet) dankzij een interessante fiscale aftrekbaarheid, een laag VAA en een sterke prijs. Maar hij heeft ook alle kaarten in de hand om particulieren te verleiden op zoek naar een veelzijdig elektrisch model met een aantrekkelijke verhouding tussen de prijs en wat hij te bieden heeft.

Test MG ZS EV: overtuigende demonstratie

Meer lezen over:

Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volvo zal zijn gigantische batterijfabriek niet in België bouwen

Volvo zal zijn gigantische batterijfabriek niet in België bouwen

Jan Jambon is er niet in geslaagd om de Zweden te overtuigen.

Toyota Corolla Cross komt naar Europa

Toyota Corolla Cross komt naar Europa

Toyota voegt nog een SUV-model toe aan zijn Europese catalogus. Bovendien mag deze Corolla Cross een nieuwe generatie inwijden van de hybride aandrijflijn van de Japanse specialist.

Toyota GR Yaris op waterstof om de verbrandingsmotor te redden

Toyota GR Yaris op waterstof om de verbrandingsmotor te redden

Toyota zet de ontwikkeling verder van verbrandingsmotoren die waterstof kunnen verbranden. Deze sportieve Yaris geeft puristen hoop.

Polestar 3: toekomstige ‘sportieve’ Volvo XC90 wordt concreter

Polestar 3: toekomstige ‘sportieve’ Volvo XC90 wordt concreter

Polestar heeft een eerste afbeelding onthuld van zijn toekomstige SUV. Deze Polestar 3 wordt in de VS gebouwd naast de volgende Volvo XC90 en wordt in 2022 op de markt verwacht.

Aanbevolen tests voor jou

4,0 /5 Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Test: Ford Mustang Mach-E GT, elektrisch Zwitsers zakmes

Hij is agressiever, sportiever en dynamischer, maar toch gedraagt deze GT-versie van de Amerikaanse SUV zich niet zoals de ontembare volbloed die we hadden verwacht…

3,4 /5 Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Test: Ford Ranger, 4 speciale edities van de nummer één

Om hulde te brengen aan het huidige Ranger-gamma en eraan te herinneren dat er nog exemplaren te koop zijn, heeft Ford niet minder dan 4 speciale edities voorgesteld! We gaan op pad met de Wolftrack, Stormtrak, Raptor SE en MS-RT!

Renault Kangoo vs VW Caddy: grote gezinsvrienden

Renault Kangoo vs VW Caddy: grote gezinsvrienden

Bij hun generatiewissel zijn de Renault Kangoo en Volkswagen Caddy onbetwistbaar hogerop geklommen. Zodanig zelfs dat ze hun oorsprong als werkpaard doen vergeten en een steeds ruimer en meer moduleerbaar interieur bieden. Maar wat moet dat dan kosten?

3,9 /5 Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Test: BMW M240i xDrive, plezier in het vizier

Terwijl de 1-Reeks een brave voorwieltrekker is geworden heeft BMW voor zijn nieuwe 2-Reeks vastgehouden aan een achterwielaangedreven architectuur. Maar weet die nog steeds de “Freude am Fahren” te bieden die het merk zo dierbaar is?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Een van de drie Bugatti's EB 112 is te koop!

Een van de drie Bugatti's EB 112 is te koop!

De Duitse specialist Schaltkulisse heeft zijn aanbod net uitgebreid met een bijzonder zeldzame EB 112. Amper 3 exemplaren werden van deze vierdeurs Bugatti gebouwd!

Toekomstig collectors’ item: Lotus 2 Eleven, radicaler wordt het niet

Toekomstig collectors’ item: Lotus 2 Eleven, radicaler wordt het niet

In 2007 stelde Lotus op het salon van Genève een radicaal model voor, bedoeld om asfalt te gaan verslinden op circuits: de Lotus 2 Eleven. Verrassend voor een auto van dit kaliber is dat bepaalde exemplaren – voor een heel redelijke meerprijs – gehomologeerd waren voor de openbare weg.

Zoveel betaal je voor een Dacia Jogger, de betaalbare zevenzitter

Zoveel betaal je voor een Dacia Jogger, de betaalbare zevenzitter

De nieuwe Jogger wordt bij ons op 24 december op de markt gebracht en staat vanaf maart 2022 bij de dealers. Maar hoeveel kost deze nieuwe gezinsgerichte cross-over van Dacia?

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

Top 10 van de meest betrouwbare automerken in 2021

De Japanse merken kunnen, nog maar eens, uitstekende resultaten voorleggen in deze nieuwe betrouwbaarheidsstudie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's
€ 33.950
2020
50 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 48.500
2021
50 km

Diesel, Manueel

€ 31.500
2021
50 km

Hybride - Diesel, Automaat

€ 59.900
2021
50 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 59.990
2019
31.685 km

Elektrisch, Automaat

€ 27.750
2020
6.018 km

Hybride - Diesel, Automaat

€ 44.650
2021
7.982 km

Diesel, Automaat

€ 37.500
2020
13.045 km