Testen

Test: Opel Insignia GSI CDTI, de rationele sporter?

Wanneer je voor een sportieve versie kiest, moet je doorgaans afstand doen van een paar eenvoudige praktische elementen. Maar niet altijd: kijk maar naar deze dieselgestookte Insignia GSI van Opel.

 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 31 juli 2018
 • Opel
3,9
VROOM-score
 • 3,5
  Prestatie
 • 4,0
  Wegligging
 • 4,0
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 4,0
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 4,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Compromis dynamiek/rijcomfort
 • Loopcultuur en verbruik motor
 • Perfecte zetels
 • Standaarduitrusting
 • Mist wat sensaties
 • Presentatie infotainmentsysteem

Het sportieve logo GSI kende zijn hoogdagen in de jaren 1980 en duikt vandaag weer op bij Opel. Maar omdat de meest radicale modellen van het merk met het bliksemlogo ondertussen een OPC-stempel hebben gekregen, verwijst de GSI-afkorting voortaan naar modellen met een ‘Grand Tourisme’-roeping: sportief, maar zonder te overdrijven. Een interessante tussenoplossing?

2.0-viercilinder

Onder de motorkap van deze Insignia GSI liggen motoren met ‘slechts’ vier cilinders en een inhoud van 2 liter. Maar omdat hij gevoelig is afgeslankt (- 160 kilo) is de eerst onthulde Insignia GSI 2.0-turbobenzine met 260 pk er toch in geslaagd om de beroemde Nürburgring sneller te verslinden dan zijn voorganger met OPC-logo… die nochtans door een 2.8-V6 met turbo’s werd aangedreven. Na onze eerste kennismaking met deze benzineversie kiezen we deze keer voor de dieseldrinkende variant van de GSI. Zijn 2.0 CDTI-blok krijgt verse lucht ingeblazen via twee turbo’s en ontwikkelt 210 pk.

Klassieke schoonheid

Wanneer hij zijn GSI-pak aantrekt, ziet de tweede generatie van de Insignia er nog verleidelijker uit dan de “civiele” versie. Hij heeft een soort klassieke schoonheid waarvan de look slechts subtiel wordt versterkt door de grote verchroomde luchtinlaten vooraan en de discrete spoiler op de kofferklep. Voor de liefhebbers biedt Opel de mogelijkheid om voor een meerprijs van 1.000 euro de standaard 18-duimvelgen in te ruilen voor nog meer verleidelijke 20-duimers zoals op onze testauto.

Het beste van twee werelden

Van zodra je instapt, val je voor de charme van de stoelen die Opel in deze GSI-versie monteert. Ze zien er onmiskenbaar sportief uit en bieden een uitstekende zijdelingse ondersteuning, maar ze blijken ook zeer comfortabel. Beter nog: ze bieden uitgebreide elektrische verstelmogelijkheden, een massagefunctie en zowel verwarming als koeling. De rest van het interieur vertoont een afwerking die min of meer foutloos is, maar die wel vrij klassiek oogt. Voor liefhebbers van dit soort zaken geven we graag mee dat de Insignia binnenkort een moderner infotainmentsysteem krijgt dan wat hij sinds zijn lancering aanbiedt.

A la carte

Standaard staat de Insignia GSI op de variabele gestuurde schokdemping FlexRide van Opel. Op wens van de bestuurder kan de auto gewoon in de stand “Normal” rijden als geen enkele knop wordt ingedrukt. Maar je kan de auto ook vragen om voorrang te geven aan het werkingscomfort door “Tour” te selecteren of het wegcontact net wat straffer te maken met de knop “Sport”. In tegenstelling tot sommige modellen die nauwelijks enig verschil laten voelen wanneer je van de ene stand naar de andere gaat, kent de Opel Insignia vrij uitgesproken ijkingen. De Tour-stand slaagt er vrij efficiënt in om de effecten te ondervangen van de grote 20-duimvelgen van onze testauto, maar ook van de 10 millimeter verlaagde ophanging van deze GSI-versie, en past daarom zeer goed bij een dagelijks gebruik.

Kalme kracht

De 2.0-biturbodiesel van de Opel ontwikkelt 480 Nm aan koppel vanaf 1.500 o/m en garandeert zo voldoende prestaties om de rest van de verkeersstroom te volgen. We zijn bij het gebruik ook sterk te spreken over zijn relatieve discretie in het interieur. Wanneer je beslist om hem op te jagen, slaat deze motor helemaal geen modderfiguur, met een sprint van 0 naar 100 km/u in 7,9 seconden. Maar zijn erg lineaire duw in de rug vlakt de sensaties wel wat uit. Voor liefhebbers van uitstapjes naar de Autobahn geven we mee dat de topsnelheid piekt op 233 km/u. Ander prettig nieuws: om de uitspattingen van de GSI in toom te houden kiest Opel voor vrij efficiënte Brembo-remmen.

Vectoriële koppelverdeling?

Om zijn kracht op het asfalt over te brengen kiest de Opel Insignia GSI standaard voor een permanente vierwielaandrijving van GKN die een vectoriële koppelverdeling tussen de achterwielen mogelijk maakt, zoals in de… Ford Focus RS. Er zijn slechtere referenties. Maar de ijking die Opel kiest maakt van de GSI geen driftkoning zoals de oneindig veel meer radicale sportieveling van Ford. Deze overbrenging biedt de grote GT-berline echter wel een uitstekende trekkracht en maakt behoorlijk hoge bochtsnelheden mogelijk.

Tegelijk vermelden we graag de efficiëntie van de standaard achttrapsautomaat. Toegegeven, hij ‘knalt’ zijn versnellingen er niet in en zijn sturing aarzelt soms wat bij een stevige rijstijl. Maar de automaat is wel comfortabel bij rustig rijden en reageert doorgaans vrij goed wanneer je het tempo opvoert.

Prijs?

Opel wil minstens 44.100 euro als je met een Insignia GSI 2.0 CDTI wil vertrekken. Voor dat bedrag krijg je zoals we al zeiden de vierwielaandrijving, de automatische versnellingsbak en de Brembo-remmen, naast alle zaken die bij het GSI-logo horen (zoals de uitmuntende AGR-stoelen). We zouden daar nog 1.000 euro aan toe kunnen voegen voor de 20-duimvelgen en 1.299 euro voor het “Connect Pack”, dat onder meer bestaat uit de efficiënte led-matrixlampen. Verder zouden we nog metaalglanslak (635 euro) en een paar aparte opties toevoegen maar toch nog onder de grens van de 50.000 euro blijven. Onderweg is het mogelijk om de dorst van de dieselmotor onder de grens van de 9 l/100 km te houden. Dankzij de tank van 62 liter maakt dat een rijbereik van ongeveer 650 kilometer mogelijk.

Conclusie

De Opel Insignia GSI 2.0 CDTI is perfect gewapend om te verleiden, zowel bij dagelijks gebruik, dankzij zijn werkingscomfort en verzorgde geluidsdemping, als bij meer ‘nerveuze’ momenten, waar hij een bijzonder efficiënt dynamisch rijgedrag vertoont. Bovendien biedt hij een zeer aangenaam interieur met ruimte voor een klein gezin (en een grote koffer). En de verhouding prijs-uitrusting blijft aantrekkelijk als je hem vergelijkt met andere Duitse berlines, waarvan de prijzen zeer snel omhoog schieten.

 

Meer lezen over:

Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Jean-François Christiaens.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,7 /5 Test: BMW X3 PHEV, de discrete hybride

Test: BMW X3 PHEV, de discrete hybride

Naast de elektrische en de gewone versies, is de X3 ook beschikbaar als plug-inhybride. Hij heeft maar een motorisate en ook iets minder vermogen dan sommige concurrenten, maar dat maakt hij goed in de bochten.

3,7 /5 Test: Peugeot e-308, geen (groot) compromis

Test: Peugeot e-308, geen (groot) compromis

Naast benzine, diesel, mild hybride en plug-inhybride kan je de Peugeot 308 ook volledig elektrisch krijgen. Een variant die misschien wel de meest aantrekkelijke van allemaal is!

3,6 /5 Test: Volkswagen Arteon Shooting Brake, sexy verhuiswagen

Test: Volkswagen Arteon Shooting Brake, sexy verhuiswagen

6 jaar na zijn lancering lijkt de Volkswagen Arteon geen dag ouder te zijn geworden; zeker als Shooting Brake. Koppel deze sexy lijnen aan een grote koffer en een mooie binnenruimte, en je krijgt een winnende combinatie, toch?

4,1 /5 Test: Tesla Model 3 Highland, hetzelfde maar (nog!) beter

Test: Tesla Model 3 Highland, hetzelfde maar (nog!) beter

De Tesla Model 3 krijgt een grondige facelift. Die gaat als Highland door het leven en voegt talloze belangrijke verbeteringen toe aan de elektrische berline.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km