Porsche heeft de grote middelen ingezet. De vorige Panamera moest beter bewapende en modernere concurrentie het hoofd bieden. Porsche strijdt nu met gelijke wapens met een volledig nieuwe Panamera.
Francois Piette
VROOM Expert
24/04/2017
4,2
VROOM score
5
4
5
2
-
-
-
5
  • Ergonomische details

Moeilijk is het niet: alles werd herzien, van boven tot onder. Van het platform tot de motoren, via het koetswerk en de uitrusting. Porsche leverde dus geen half werk, maar het merk had eerlijk gezegd niet veel keuze: de Mercedes S-Klasse en BMW 7-Reeks leggen de lat zodanig hoog dat Porsche wel radicaal moet reageren.

Een vierdeurs-911

Gelukkig dacht Porsche tijdens de grote schoonmaak ook aan de stijl van de Panamera, en vooral aan de wat makke achterkant. Diens stijl is nu veel evenwichtiger en neemt de lichtstrook over die de twee achterlichten verbindt. De schijnbaar aflopende daklijn geeft dit model nog steeds zowel berline- als coupé-allures, maar compromitteert de interieurruimte niet.

Weelderig

De vorige Panamera wist ons al te verbazen door de kwaliteit van zijn interieur. Het nieuwe model legt de lat op een totaal ander niveau. Overvloedig leder, hoogwaardige materialen en grote multimediaschermen: even technologisch als luxueus, deze Panamera.

Porsche vertrok dan wel van een wit blad, de tradities werden niet overboord gegooid: de middenconsole bevat nog steeds alle comfortfuncties, al ruimden de knoppen plaats voor een touchscreen. Het instrumentenpaneel telt tot slot nog steeds vijf tellers met een centrale toerenteller. Die is dan wel het laatste analoge onderdeel: de andere tellers zijn digitaal en personaliseerbaar.

Vier, geen vijf

De Panamera is 5,049 meter lang en wordt zelfs een heus slagschip in de Executive-versie, die er nog een vijftiental centimeter bijdoet. Behalve bij de dieselversie – zoals de onze – helaas. Maar laat je dat niet teveel ontgoochelen: zodra je de deur sluit (niet zonder problemen, soms wil die nogal stroef reageren) merk je dat de sfeer aan boord vrij van kritiek is. Een vijfde passagier mag er evenwel niet bij: dat voorrecht is voorbehouden aan de toekomstige Sport Turismo.

Goed nieuws voor de bagage: de kofferklep geeft ruime toegang tot een (relatief middelmatig) volume van 495 liter. De achterbank kan worden neergeklapt, waardoor het volume toeneemt tot meer dan 1.300 liter. Maar opnieuw: hecht je belang aan de praktische aspecten, dan wacht je beter op de Sport Turismo.

Onder de kap

De 4 E-Hybrid zal bij ons om fiscale redenen het grootste deel van de verkoop uitmaken, maar daar komen we later op terug. Nu kijken we naar de 4S Diesel. Die neemt de V8-diesel uit de Audi SQ7 en Bentley Bentayga Diesel, maar doet het zonder elektrische compressor. Maar gelukkig blijven er twee turbo’s en stevige cijfers: 422 pk en een monsterkoppel van 850 Nm. Die stuwkracht wordt via een achttrapsautomaat overgebracht op de vier wielen.

Geavanceerd onderstel

Op de assen zien we enkele nieuwigheden, waaronder luchtvering met drie kamers, en een nieuwe besturing voor de vierwielaandrijving, “4D Chassis Control”. Belangrijke opmerking: de nieuwe Panamera beschikt over vierwielsturing. Met zulke technologische armada moet deze berline wel soeverein rijden…

En soeverein is hij!

Dat is ook het geval: onze Panamera 4S Diesel heeft een ontzettend efficiënt weggedrag. De V8 zorgt voor een gigantische duw in de rug bij het accelereren, terwijl het chassis de zware berline transformeert in een ballerina in de bochten. De Panamera heeft dus twee gezichten. Zacht en geweldig comfortabel bij een ontspannen rijstijl, en levendig wanneer je hem de vrije loop geeft.

Zelfs zonder compressor is de motor impressionant: de kracht van de V8 grijpt je al van in de lage toeren bij je nekvel. In het verkeer heb je zelfs niet meer dan 2.000 tpm nodig. Toch een klein minpuntje: de V8 wil zo discreet mogelijk klinken, maar een geoefend oor kan de dieselklank er wel in horen.

Weelderig comfort

In het interieur is de sfeer geweldig. De perfecte filtering zorgt er niet voor dat de Panamera een deinende boot wordt, zoals sommige van zijn concurrenten. De Duitser strijkt het asfalt strak zonder last te hebben van spoorvorming. Door de perfecte geluiddemping kan je optimaal genieten van het comfort van de zetels en de verschillende comfortitems. Te beginnen bij diezelfde masserende zetels, bijvoorbeeld. Als je de optie terugvindt in de verschillende menu’s, tenminste.

Het multimediasysteem met uitgebreide connectiviteit verdient ook wat extra aandacht, met onlinediensten en uiteraard Apple CarPlay. De navigatie met verkeersinfo is verbluffend, net als de Burmester-geluidsinstallatie. Qua uitrusting hoeft de Panamera dus niet onder te doen voor de S-Klasse en de 7-Reeks. Een ergonomisch detail: van nummer veranderen als je naar een playlist op je telefoon luistert, vereist wat zoekwerk in het menu. Twee extra knoppen op de middenconsole zouden handig zijn…

Prijzen

De kwaliteiten van dit model hebben natuurlijk hun weerslag op de prijs: Porsche zet de Panamera 4S Diesel in de catalogus vanaf € 120.516. Heel wat meer dan zijn rechtstreekse concurrent, de BMW 750d. Die kost op zijn beurt € 113.360. Maar als elk typisch Duits product is deze prijs een startprijs. Met heel wat opties kostte ons testmodel uiteindelijk meer dan… € 170.000. Qua veiligheidsuitrusting heeft Porsche zijn achterstand ingehaald, met verkeersbordherkenning, adaptieve snelheidsregelaar, fileassistentie, automatische noodremhulp en zelfs nachtzicht.

Een schrale troost bij dat prijskaartje: een verrassend beperkt verbruik. Tijdens onze test – in de stad, op secundaire wegen en op snelwegen, bij een dynamische maar soepele rijstijl – tekenden we een gemiddelde op van 8,4 l/100 km. Voor een auto van meer dan 5 meter en meer dan 420 pk is dat een sterke prestatie.

Besluit

Porsche zette de grote middelen in voor de ontwikkeling van zijn nieuwe Panamera. Het eindproduct is niet goedkoop, maar overtuigt op alle vlakken. Zijdezacht en makkelijk te besturen, en tegelijk wild en levendig (zij het niet echt muzikaal). Zijn Porsche-logo misstaat hem dus zeker niet. Een toonbeeld van kunnen dus, en dat zal wellicht nog meer het geval zijn met de Sport Turismo, die er nog een praktisch aspect aan toevoegt.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.