Testen

Test: Skoda Superb Scout 2.0 TSI 4x4, gedistingeerde verkenner

Bij zijn facelift heeft de Skoda Superb niet alleen zijn neus bijgepoederd. Hij kreeg er ook een nieuwe allewegenvariant bij: de Superb Scout.
  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 25 maart 2020
  • Skoda
3,9
VROOM-score
  • 4,0
    Prestatie
  • 3,5
    Wegligging
  • 4,5
    Comfort
  • 4,0
    Uitrusting
  • 4,5
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 3,0
    Verbruik
  • 4,0
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Combinatie tsi/dsg
  • Comfort !
  • Koffervolume en interieurruimte
  • Behoorlijk prijzig
  • Belemmering binnen de bebouwde kom
  • Schokdemping bij sportieve rijstijl

Test: Skoda Superb Scout 2.0 TSI 4x4, gedistingeerde verkenner

Net zoals zijn kleine broer Octavia is de Superb er voortaan ook in een allewegenversie voor wie al eens een wiel in een wei zet. Deze variant heet Scout en behoudt uiteraard alle gebruikelijke troeven van het model, zoals de gigantische koffer, het zeer ruime interieur en de vele slimme details.

Test: Skoda Superb Scout 2.0 TSI 4x4, gedistingeerde verkenner
Test: Skoda Superb Scout 2.0 TSI 4x4, gedistingeerde verkenner

Discrete facelift

De Skoda Superb Scout behoudt ook het elegante en klassieke silhouet dat het succes heeft gemaakt van het Tsjechische vlaggenschip. De designers hebben zich bij de facelift wel een paar detailaanpassingen veroorloofd. Zo zijn de achterlichten voortaan onderlijnd met een chroomstrip, staan nieuwe letters op de kofferklep en zijn de voorbumper en koplampen (die voortaan verkrijgbaar zijn met led-matrixkoplampen) hertekend. Het interieur doet niet onder, met een nieuw optioneel scherm van 9,2 duim, een meer intuïtieve multimedia-interface en een 360-gradencamera die parkeren vergemakkelijkt.

Test: Skoda Superb Scout 2.0 TSI 4x4, gedistingeerde verkenner

Een paar centimeter maakt het verschil

Naast die cosmetische details (en de nieuwe plug-inhybride motorversie in het aanbod) zit het grootste nieuws hem dus in de komst van een allewegenversie naar het Superb-gamma. Deze Scout geeft Skoda toegang tot het heel kleine wereldje van de grote veelzijdige breaks, naast de Audi A6 Allroad, Volkswagen Passat Alltrack of Volvo V90 Cross Country. Bij zo’n allewegenbreak hoort ook een meer comfortabele bodemvrijheid. De Superb Scout staat daarom 15 millimeter hoger op zijn ophanging in vergelijking met een conventionele Superb en de wielkasten en bumpers krijgen kunststof beschermranden. Verder is een groot deel van het onderstel beschermd door een carterbescherming. En zoals het een goede avonturier betaamt, krijgt elke Superb Scout natuurlijk vierwielaandrijving. Onder optimale gripomstandigheden blijft het systeem uitgeschakeld en drijft de auto enkel de voorwielen aan. Daardoor heeft het model vierwielaandrijving wanneer het nodig is maar gaat het brandstofverbruik niet overdreven omhoog.

Test: Skoda Superb Scout 2.0 TSI 4x4, gedistingeerde verkenner

Premium

In het gamma van Skoda vervult de Superb de rol van speerpuntmodel. De Scout is meteen de topversie van het Superb-gamma en dus ook in heel het aanbod van de constructeur. Daarom is hij enkel verkrijgbaar met de dikste motoren, namelijk de 2.0 TDI-diesel van 190 pk en de 2.0 TSI op benzine van 272 pk. Wij mochten die laatste uitproberen op een parcours van bijna 1.000 kilometer. Met dit benzineblok trekt de Superb Scout stevig op en pleziert hij zijn bemanning met meer dan geloofwaardige hernemingen. Met 350 Nm aan koppel vanaf 2.000 o/m heeft hij natuurlijk de nodige middelen in huis. Deze soepele en lineaire motor biedt een reëel rijplezier en geeft het model meteen ook prestaties van een goed allooi, met een 0 naar 100 km/u in 5,7 seconden. Ons gemiddelde verbruik bleef hangen rond de 8 l/100 km, wat absoluut aanvaardbaar is.

Test: Skoda Superb Scout 2.0 TSI 4x4, gedistingeerde verkenner

Wat een comfort

Als er één vlak is waarop de Superb zich absoluut van zijn rivalen onderscheidt (los van de binnenruimte), dan is het wel het comfort. De ruime break blinkt namelijk uit door een zijdezacht wegcontact en een perfect filterende schokdemping, ook wanneer je ermee van de gebaande weg gaat. De afstelling van de ophanging vertaalt zich soms in een iets te soepele reactie, vooral wanneer je met hoge snelheid een bocht aansnijdt. Maar dat wordt nooit heel uitgesproken, temeer omdat de dynamische stand van de adaptieve ophanging wat stugheid brengt, die welkom is wanneer je wat sportiever wil rijden. De goede samenwerking tussen de benzinetweeliter en de DSG-automaat tot slot draagt ook bij aan het zeer hoge comfortpeil.

Test: Skoda Superb Scout 2.0 TSI 4x4, gedistingeerde verkenner
Test: Skoda Superb Scout 2.0 TSI 4x4, gedistingeerde verkenner

Sneeuwkoning

Wie het rijgedrag van de nieuwe Skoda Superb Scout wat te wollig vindt, zal daarentegen wel onder de indruk zijn van de trekkracht van het model, ook op vettige ondergrond. Wij konden die beproeven op besneeuwde baantjes in Beieren en het noorden van Oostenrijk. Op zijn winterbanden en met zijn vierwielaandrijving had onze Superb geen enkele moeite met de bergpassen rond Innsbruck. De break liet zich niet op het minste foutje betrappen en blijft aan het asfalt gekleefd terwijl hij zijn bemanning steeds veilig houdt.

Test: Skoda Superb Scout 2.0 TSI 4x4, gedistingeerde verkenner

Ons verdict

De Skoda Superb Scout pakt uit met de beste verhouding prijs-kwaliteit in het segment van de allewegenbreaks dankzij een zeer rijkelijke uitrusting en overtuigende dynamische kwaliteiten. Dat laatste dankt hij zowel aan zijn uitstekende 2.0 TSI als aan zijn vierwielaandrijving. De passagiers zullen ook de multimedia-uitrusting van het model weten te smaken, met onder meer een audiosysteem ontwikkeld door Canton, twee USB-poorten voorin, twee USB-poorten en een 230-voltstekker achterin en een stemversterker die gesprekken tussen de passagiers voor- en achterin vergemakkelijkt.

Test: Skoda Superb Scout 2.0 TSI 4x4, gedistingeerde verkenner

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

3,3 /5 Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Test: Volkswagen Polo, nog steeds geen mini-Golf...

Heeft de 6e generatie Volkswagen Polo het na de facelift in zich om uit de schaduw van zijn grote broer te komen, de legendarische Golf?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km