Testen

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

Welke autoliefhebber hoopt niet al lang dat er ooit een explosieve compacte bolide op de markt zou komen, uitgerust met vierwielaandrijving, bedacht door 'echte kenners' en liefst nog voor een redelijke prijs? Met deze GR Yaris wordt die droom werkelijkheid. Arigatô, Toyota!
 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 11 februari 2021
 • Toyota
3,9
VROOM-score
 • 4,5
  Prestatie
 • 5,0
  Wegligging
 • 3,0
  Comfort
 • 4,5
  Uitrusting
 • 3,5
  Veiligheid
 • 4,0
  Prijs-kwaliteit
 • 2,5
  Verbruik
 • 4,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Doeltreffende vierwielaandrijving
 • Onklopbare verhouding prijs/prestaties
 • Toekomstig collector's item
 • Uitstekende driecilinder benzine
 • Verduiveld doeltreffend
 • Toegang en ruimte achterin
 • Verbruik (sportieve rijstijl)


Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

Het is een spijtige vaststelling: liefhebbers van kleine, pittige bolides zien de traditionele vertegenwoordigers van het segment beetje bij beetje verdwijnen. Waar zijn de Renault Clio RS, Peugeot 208 GTI, VW Polo GTI, Seat Ibiza Cupra enzovoort? Wen er maar aan: het tijdperk van de zorgeloze kleine GTI’s is zo goed als voorbij in deze jacht op CO2 en schaalvoordeel. En dan verschijnt in het duister plots een lichtje dankzij… Toyota.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

Dank aan hybride broers

Toyota? Hetzelfde merk dat de voorbije twintig jaar een streep leek te hebben getrokken door alle rijplezier? Jazeker. De “mier” Toyota heeft namelijk een winterreserve aangelegd terwijl zijn rivalen de hele zomer als krekels hebben gezongen. Nu de andere constructeurs in paniek moeten ophouden met sportieve modellen aan te bieden om hun CO2-gemiddelde omlaag te krijgen, gebruikt Toyota zijn voordeel op dit vlak om ons en zichzelf een pleziertje te gunnen. “De creatie van een exclusieve sportwagen van Toyota – de eerste in 20 jaar tijd – was een persoonlijke ambitie van Toyoda, de president van het bedrijf”, benadrukt de Japanse autobouwer. Na de terugkeer van de Supra in 2018 (maar op basis van BMW-mechaniek) wordt deze Yaris met hormonenkuur het tweede model met de letters GR, voor Gazoo Racing. En deze keer is het wel degelijk een puur Toyota-product.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

WRC-inspiratie

Hoewel Covid ondertussen de eerste plannen van het team in de war heeft gestuurd, is deze GR Yaris bedacht met maar één doel: als basis dienen voor de ontwikkeling van een bolide die de kleuren van het merk moet verdedigen in het WRC-rallykampioenschap. Daar word je trouwens op gewezen in het interieur van de wagen met een mooi klein plaatje.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

In de praktijk heeft deze Yaris dus niet veel meer gemeenschappelijk met de brave hybride stadswagen van dezelfde naam die in Valenciennes wordt gebouwd.

‘Mutant’

Technisch gezien combineert de GR Yaris het GA-B-platform van de andere Yaris-versies met achteraan een aanpassing van het GA-C, dat onder meer onder de SUV C-HR wordt gebruikt. Maar wat echt in het oog springt bij een eerste kennismaking is het specifieke koetswerk dat voldoet aan de vereisten van de autosport. De enige uiterlijke elementen die hij overneemt van de andere Yarissen zijn de lichtblokken, de buitenspiegels en de antenne.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

Naast zijn gespierde vleugels en indrukwekkende luchthappers maakt hij vooral indruk met zijn steil aflopende daklijn en het verdwijnen van zijn achterdeuren, en dat in een tijdperk van doorgedreven productiestandaarden.

-95 millimeter

Op advies van het raceteam Tommi Mäkinen Racing, partner van Toyota in het WRC, zijn de ontwikkelaars niet over één nacht ijs gegaan. Omdat de vorm hier duidelijk is gedicteerd door de functie, moet je dus een paar toegevingen willen doen. Het achteraan bijna 10 centimeter lagere dak vreet duidelijk aan de hoofruimte achterin. De twee zitplaatsen daar zijn er dus vooral voor korte tripjes.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

En als we het dan toch hebben over de toegevingen die je moet doen om met een straatlegale WRC-wagen te kunnen rijden, dan vermelden we meteen ook dat de batterij onder de koffervloer afbreuk doet aan de praktische voordelen van de kleine Japanner. Maar goed, je behoudt nog voldoende bergruimte (174 ruimte) om te kunnen beweren dat je wat boodschappen gaat doen, zodat je zo vaak mogelijk aan huishoudelijke taken kan ontsnappen aan het stuur van je speeltje. En er is ook voldoende plek over om vier andere banden mee te nemen voor op een circuit, op voorwaarde dat je de achterbank neerklapt. En is dat niet het belangrijkste voor zo’n bolide?

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

IMT

Wanneer je aan het stuur gaat zitten, lijkt de stoel op het eerste gezicht misschien wat hoog te staan. Maar op die manier geniet je wel een goed zicht op de punten van de koord. Verder is de zithouding perfect en vallen de bedieningselementen perfect in de hand. De manuele zesversnellingsbak heeft korte slagen.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

De IMT-knop laat je toe om tiphielen te simuleren, voor coureurs die dat niet zelf zouden aandurven. En natuurlijk heeft hij ook een echte handrem. Die werkt trouwens voorbeeldig en is zeer efficiënt voor ‘pirouettes’, zo kunnen we bevestigen.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

‘Pluimgewicht’

Het ontwikkelingsteam heeft niet alleen het koetswerk van de Yaris naar zijn zin kunnen vormgeven, het mocht ook eisen stellen in het materiaalgebruik. Dat betekent dat de Yaris GR een dak heeft in koolstofvezel, een achterbumper in licht polymeer en een motorkap, kofferklep en deuren (zonder raamkaders) in aluminium.

Ook hier moet je weer bereid zijn tot een paar toegevingen. De zeer lichte kofferklep sluit niet steeds perfect van de eerste keer wanneer je ze laat dichtvallen. En de frameloze deuren laten best wat windgeluiden door bij hogere snelheden (om nog maar te zwijgen over het waterstraaltje dat we in ons gezicht gespoten kregen in de carwash…). Maar alle inspanningen lonen wel: de Yaris GR weegt slechts 1.280 kilo.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

Voorbeeldige driecilinder

Uiteraard had ook het motorblok recht op een dosis verfijning. Brompotten zullen natuurlijk sakkeren dat in de neus slechts een ‘kleine’ driecilinder van 1,6 liter ligt. Maar wees gerust: dit is niet zomaar een ‘driepittertje’.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

De 1,6-liter erft namelijk best wat autosporttechnologie: een turbo met kogellagers, uitlaatkleppen met een forse diameter en zuigers die met oliesproeiers worden gekoeld.

Concreet ontwikkelt deze driecilinder 261 pk bij 6.500 o/m en 360 Nm aan koppel tussen 3.000 en 4.600 o/m.

Tot zover de theorie. En in de praktijk? Deze driecilinder zal puristen aanspreken. Hij is maar matig aanwezig bij lage toerentallen, maar geeft vervolgens een ouderwetse duw in de rug vanaf 3.000 o/m, waarna hij nog een mooie lange adem behoudt tot aan de rode zone. Daarbij verspreidt hij een suggestieve en niet al te kunstmatige klank ondanks de aanwezigheid van een “Active Noise Control” (de motorklank wordt “opgepoetst” en versterkt via de luidsprekers).

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

GR-FOUR

Zo komen we aan een ander essentieel orgaan dat kenmerkend is voor dit zenuwpeesje, dat in de voetsporen treedt van monumenten zoals de Ford Escort Cosworth, Subaru Impreza GT Turbo, Mitsubishi Lancer Evo en Toyota Celica GT-Four: zijn vierwielaandrijving. Deze speciaal voor de Yaris GR ontwikkelde transmissie werkt volgens drie rijmodi. In Normal geeft hij voorrang aan de voorwielen (60 procent van het koppel). In Sport stuurt hij dan weer 70 procent van het koppel naar achteren. En in Track kiest hij voor een 50/50-verdeling voor maximale efficiëntie.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

En dat is niet alles, want het team ging nog verder door in een nog radicalere High Performance-versie Torsen-sperdifferentiëlen toe te voegen in de voor- en de achteras.

Pret verzekerd

In de praktijk maakt de stand Track de GR Yaris veel neutraler en minder speels dan Sport. Je komt met verbluffende efficiëntie de bocht uit. Deze modus verdient de voorkeur wanneer je de beste tijden wil neerzetten. Maar wij vielen vooral voor de stand Sport. Op de driftcirkel van de voertuigbeheersingsschool van Peugeot waar we onze fotoshoot mochten organiseren, uiteraard.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

Maar ook en vooral op de baantjes van de Condroz, die dit seizoen modderig en vettig zijn, en die ons gebruikelijke speelterrein vormen. Glijsessies en bochten in één lange drift zoals echte WRC-coureurs dat doen zijn gegarandeerd.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

Toch mogen we niet vergeten dat deze GR Yaris helemaal niets heeft van een model dat voor de show is ontwikkeld.

Hij provoceert zijn glijpartijen niet op kunstmatige wijze met een driftmodus om een publiek te plezieren (zoals bijvoorbeeld de laatste Ford Focus RS wel deed). Het geheel lijkt hier toch vooral op efficiëntie afgestemd.

Hoeveel kost hij?

De GR Yaris koop je bij ons voor 36.940 euro. Maar je gaat beter meteen voor de High Performance met zijn sperdifferentiëlen. Die kost 38.920 euro. Dat is natuurlijk veel geld voor een Toyota Yaris… Maar bijna niets voor een bolide met deze inborst.

Ons verdict

Moeten we het nog duidelijker zeggen? Deze GR Yaris heeft ons liefhebbershart veroverd.

Test: Toyota GR Yaris, van droom naar werkelijkheid

Met dank aan het team van de Peugeot Driving Academy Powered by RACB om ons te ontvangen.


Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Toyota Yaris ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Toyota Yaris zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,8 /5 Test: Range Rover Sport P440e, geëlektrificeerde business class

Test: Range Rover Sport P440e, geëlektrificeerde business class

Wordt de Range Rover Sport nog veelzijdiger dankzij een grote batterij en de praktische elektrische autonomie van zijn plug-inhybride aandrijflijn?

3,6 /5 Test: Alfa Romeo Stelvio 2023, de passie overeind houden

Test: Alfa Romeo Stelvio 2023, de passie overeind houden

Is een laagje make-up voor een meer intense blik genoeg om de hartstocht overeind te houden? Dat ontdekken we achter het stuur van de Alfa Romeo Stelvio modeljaar 2023.

3,6 /5 Test: Alfa Romeo Giulia 2023, ‘Giorgio’ op z’n best

Test: Alfa Romeo Giulia 2023, ‘Giorgio’ op z’n best

Koop jij je auto nog met je hart? Dan zal deze nieuwste evolutie van de Alfa Romeo Giulia je niet onberoerd laten. Zijn nieuwe scherpe look en zijn uitstekende Giorgio-basis zorgen voor de nodige emotie!

3,8 /5 Test: Kia Sportage PHEV, de nieuwe ideale gezinswagen?

Test: Kia Sportage PHEV, de nieuwe ideale gezinswagen?

Veelzijdig, gebalanceerd, ruim, met een mooie elektrische autonomie en een gewaagde look: is de Kia Sportage PHEV de ideale gezins-SUV?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 33.490
2021
19.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.181
2021
1.500 km