Testen

Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

De Volvo XC40 was in 2021 jaar het tweede meest verkochte model in België en ook de populairste auto in Vlaanderen, Brussel en bij de professionele gebruikers. Met de lancering van een betaalbaardere ‘Single Motor’ 100% elektrische uitvoering zal zijn populariteit in dat laatste segment alleen maar toenemen.

 • Henckaerts Arnaud Henckaerts Arnaud
 • 23 juli 2022
 • Volvo
 • 16.327 weergaven
3,6
VROOM-score
 • 3,5
  Prestatie
 • 3,6
  Wegligging
 • 3,9
  Comfort
 • 3,5
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,6
  Prijs-kwaliteit
 • 3,2
  Verbruik
 • 3,7
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Betaalbaarder dan de ‘Twin’
 • Eenvoudige bediening
 • Goede afwerking
 • Comfort
 • Niet de zuinigste
 • Niet de meest opwindende
 • Model wordt een dagje ouder

De XC40 Recarge was er natuurlijk al. De productie startte in 2020 in de Gentse fabriek van het merk, maar toen ging het om de krachtigere (408 pk) en duurdere (vandaag minstens € 60.600) ‘Twin’ versie met twee motoren. Vorig jaar kondigde Volvo echter de komst aan van deze versie met één elektromotor die de voorwielen aandrijft en het prijskaartje een stuk aantrekkelijker maakt.

Degelijk maar onopvallend

Over de looks van de Volvo XC40 Recharge kunnen we kort zijn: behalve een ontbrekende uitlaatpijp, de locatie van de laadpoort op de linkerflank achteraan en vooral de gesloten grille is de 100% elektrische versie in de basis niet te onderscheiden van het in 2017 gelanceerde model met (geëlektrificeerde) verbrandingsmotoren. Of je moet al letten op details als de badges en het ‘Recharge’-opschrift op de C-stijl. Wil je een iets dynamischere koetswerkvorm? Dan kan je ook kiezen voor de C40 Recharge, met een aflopende daklijn.


Ook binnenin is er nauwelijks verschil. Je krijgt een degelijke afwerking, een stel stevige maar comfortabele zetels en kijkt uit over een clean dashboard met een volledig digitaal instrumentenpaneel en een aanraakscherm voor het infotainmentsysteem. Dat werd samen met Google ontwikkeld en bevat dan ook Google-diensten zoals een stemassistent, Maps en de Google Play appstore, net als op een Android smartphone. Het systeem vraagt wat gewenning om alle in menu’s begraven functies te vinden, maar de Google Assitant is in de meeste gevallen een praktische optie om je op weg te helpen. Fysieke knoppen voor de klimaatcontrole zijn er niet, over-the-air updates voor software wel.


De koffer is met 419 liter (onder het bagagescherm), waarvan 68 liter onder de dubbele kofferbodem correct, al is hij zo’n 30 liter minder groot dan een XC40 met verbrandingsmotor. Door het neerklappen van de achterbank kan het volume uitgebreid worden tot 1.295 liter. Voor de laadkabels is er onder de motorkap vooraan een ‘frunk’ voorzien, die je echter wel moet openen met de traditionele hendel in de voetruimte van de bestuurder.

Instappen en rijden

Het is even schrikken wanneer we willen vertrekken met de Volvo XC40 Recharge. Er is immers geen startknop en geen knop voor de handrem. Om te vertrekken kies je gewoon de ‘D’ of ‘R’ stand om voor- of achterwaarts te rijden, en weg ben je. Een interessante en logische evolutie, aangezien een elektromotor in tegenstelling tot een verbrandingsmotor niet gestart moet worden.

De ‘Single’ versie van de XC40 Recharge is uitgerust met één motor die de voorwielen aandrijft, in tegenstelling tot de al langer verkrijgbare ‘Twin’. Hij doet het met 167 pk minder dan zijn krachtige broer, maar is met 231 pk en 330 Nm niet ondergemotoriseerd. Toch vertrekt hij niet als een speer. Met een bravere vermogensopbouw bij een normale gaspedaalstand voelt hij eerder aan als een SUV met een verbrandingsmotor. Tenzij je het gaspedaal dieper indrukt en de cavalerie wakker maakt, waarbij voorwielen hun handen vol hebben met het koppel. De hernemingen zijn vlot.

Niet de zuinigste

De 100% elektrische XC40 Recharge ‘Single’ is uitgerust met een batterijpakket met een capaciteit van 69 kWh, waarvan er 67 bruikbaar zijn. Daarmee heb je in theorie een rijbereik van 425 km, gemeten volgens de WLTP-cyclus. In de praktijk kwamen we met een normale rijstijl in de zomer uit op een gemiddeld verbruik van boven de 20 kWh/100 km, waarmee het rijbereik net boven de 300 km klokt. Nochtans wordt de XC40 standaard geleverd op vierseizoensbanden die speciaal ontwikkeld zijn voor een lager verbruik en een A-rating halen (maar bij onze testwagen lichte trillingen veroorzaakten in het stuur). De XC40 is dus niet de zuinigste, en het rijbereik kan in de winter nog wat kleiner uitvallen, maar het blijft voldoende voor de gemiddelde Belgische chauffeur.

DC snelladen kan aan een vermogen van 150 kW, waarmee de XC40 zich in de middenmoot van het segment plaatst en een laadtijd van 10% naar 80% biedt van net iets meer dan een half uur, waardoor het oponthoud om te laden tijdens langere reizen nog enigszins beperkt blijft. In de praktijk kwamen we bij een Ionity-laadpaal echter niet boven de 110 kW uit. De Kia EV6 of de Hyundai Ioniq 5 doen het met een maximum laadvermogen van 350 kW een stuk beter. Gelijkstroomladen kan aan een vermogen van 11 kW.

Brave huisvader

Qua rijden zelf is de XC40 niet de meest opwindende, maar hij voelt bijzonder stabiel en baanvast aan, terwijl de stuurbekrachtiging genoeg feedback geeft. Eerder voor een brave huisvader die houdt van comfort dan voor iemand die wil uitpakken met sportiviteit.

Met 1.955 op de weegschaal is de XC40 geen pluimgewicht, maar in de bochten laat hij daar niet veel van merken. Op grotere oneffenheden en drempels merk je wel dat de ophanging zijn werk heeft met de kilo’s. Standaard rolt de XC40 Recharge bij het lossen van het gaspedaal verder als een traditionele auto, maar er is ook een ‘one-pedal-driving’ stand waarmee je sterker afremt en volledig tot stilstand komt. Op de snelweg werkt de radargestuurde cruise control goed.

Hoeveel kost hij?

De vanafprijs van de 100% elektrische Volvo XC40 Recharge bedraagt € 50.750. Dat is € 13.700 meer dan de goedkoopste XC40 met benzinemotor, de 129 pk sterke T2, al zit je in dat geval met het ‘Essential’ uitrustingsniveau en niet de € 3.550 duurdere ‘Core’, de basisuitvoering van de Recharge. Kijk je naar prijs van de 211 pk sterke XC40 Recharge T4 plug-in hybride, dan zie je een prijskaartje van € 53.750, of € 3.000 meer dan de 100% elektrische uitvoering. De plug-in start wel pas vanaf het hogere uitrustingsniveau ‘Plus’, waarin Volvo voor de versie zonder verbrandingsmotor € 54.300 vraagt. Qua prijs zijn de plug-in hybride versie en deze 100% elektrische Recharge dus aan elkaar gewaagd, al is die laatste qua gebruikskosten in het voordeel.

Ter vergelijking: Mercedes wil voor zijn EQA met gelijkaardige afmetingen zo’n € 5.000 euro meer, en BMW voor zijn iX3 zo’n… € 20.000 meer wil. De iets grotere Audi Q4 e-tron kost je in zijn ‘35’ basisuitvoering dan weet iets minder, terwijl de Volkswagen ID.4 gelijkaardig geprijsd is.

Ons verdict

De Volvo XC40 Recharge ‘Single Motor’ doet op alle vlakken wat hij moet doen en is daarmee de verpersoonlijking van de redelijkheid. Hij is niet de zuinigste en met een DC laadvermogen van 150 kW zit hij in de middenmoot qua laadsnelheid, maar het blijft allemaal doenbaar voor de gemiddelde gebruiker. Omwille van zaken als zijn Google-integratie en aparte manier van ‘instappen en vertrekken’ voelt de gebruikerservaring wat minder aan als die van een traditionele auto. Maar die aanpak is niet noodzakelijk slecht eens je eraan gewoon bent geraakt.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Volvo XC40? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Volvo XC40-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Volvo.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
Test: Audi RS3 Performance en TT RS Iconic Edition, de vijfcilinder in al zijn gedaanten!

Test: Audi RS3 Performance en TT RS Iconic Edition, de vijfcilinder in al zijn gedaanten!

Na de V10 van de R8 GT konden we ook kennismaken met de vijfcilinders van de Audi RS3 Performance en de TT RS Iconic Edition! Geen gebrek aan beperkte reeksen bij Audi! Maar ze lijken niet echt op elkaar...

3,8 /5 Test Alfa Romeo Tonale plug-in hybrid Q4: efficiënt, maar ook sportief?

Test Alfa Romeo Tonale plug-in hybrid Q4: efficiënt, maar ook sportief?

De Tonale is een belangrijk model voor Alfa Romeo. Een fiscaal interessante plug-in hybride aandrijflijn moet zijn aantrekkingskracht voor de o zo belangrijke bedrijfswagenmarkt nog verhogen. Maar heeft die versie meer te bieden dan enkel een lage CO2-uitstoot?

3,6 /5 Test: Ford Ranger Raptor, niet alleen de looks!

Test: Ford Ranger Raptor, niet alleen de looks!

Ford heeft zijn Ranger Raptor eindelijk een krachtige benzinemotor gegeven, waardoor dit vandaag de meest levendige dinosaurus is die je kan vinden!

4,0 /5 Korte test: Audi R8 GT, foute naam…

Korte test: Audi R8 GT, foute naam…

De Duitse bolide is allesbehalve een 'Grand Tourer', maar eerder een sportieve vechtersbaas!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km