Testen

Mercedes A160 CDI vs Mini Cooper D 5-deurs: vijfkamp

In plaats van eerst de ‘egotrippers’ te plezieren met een nieuwe cabriolet of coupé, denkt Mini eerst aan de gezinnen. Na de nieuwe Hatch presenteert Mini een verrassende vijfdeursversie van zijn mythische stadswagen. Genoeg om jacht te maken op compacte premiummodellen, zoals de Mercedes A-Klasse?

 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 04 december 2014
 • MINI
 • 437 weergaven
MINI Cooper
  MINI Cooper

   Nog voor de breakversie Clubman binnenkort zijn opwachting maakt, onthult Mini al een nieuwe koetswerkversie met vijf deuren. Heiligschennis? In ieder geval kun je Mini al lang niet meer ‘mini’ noemen. Nog minder in de nieuwste generatie. Dus waarom niet de luxe aanbieden van twee bijkomende deuren?

   Bovendien blijft de meerprijs die Mini hiervoor vraagt binnen de perken: 1.500 euro. Dat is meer dan bij een vijfdeurs van een klassiek model (doorgaans 500 of 600 euro). Maar in dit geval krijg je behalve de achterdeuren ook een 16 cm langer koetswerk. Dat is altijd meegenomen. Bij de A-Klasse is er geen discussie mogelijk. Mercedes levert hem alleen met vijf deuren.

   Grootte van een Clio

   Ondanks zijn groeischeut, blijft de Mini vijfdeurs onder de symbolische grens van 4 meter (3,98 meter). Die afmetingen plaatsen hem in theorie tussen de veelzijdige stadswagens zoals de Renault Clio, Peugeot 208, Volkswagen Polo en Opel Corsa.

   In de praktijk zal hij gezien zijn premiumkarakter en gepeperde tarieven eerder strijden met modellen uit een segment hoger. De prijs van 22.790 euro voor de Mini Cooper D (116 pk) vijfdeurs benadert de prijs die Mercedes vraagt voor de A-Klasse. Je moet je dan wel tevredenstellen met de lowpowerversie van Renaults 1.5 dCi (A 160 CDI met 90 pk) voor een gelijkaardige instapprijs (24.321 euro).

   Drie cilinders

   De vijfdeursversie van de Mini neemt uiteraard de motoren over die begin dit jaar debuteerden in de Hatch. Op de S-versies na, die zowel in diesel als benzine een tweeliter viercilinder gebruiken, moeten alle Mini’s zich tevredenstellen met driecilindermotoren. Onze Cooper S was uitgerust met een nieuwe 1,5 liter die 116 pk en 270 Nm koppel ontwikkelt.

   Door zijn hogere vermogen en lagere gewicht presteert de Mini Cooper D gevoelig beter dan de A 160 CDI. Die laatste maakt dat wel goed met zijn werkingscomfort. Zijn viercilinderblok is soepeler, stiller en beter gespreid.

   Typisch Mini

   Wie van rijplezier houdt, zal door geen van deze twee modellen ontgoocheld worden. Zelfs in zijn gezinsversie behoudt de Mini zijn typische wegcontact. Het wordt al snel een plezier om van de ene naar de andere bocht te rijden dankzij de directe besturing, de communicatieve bediening en het gebrek aan rolneigingen.

   Je kunt nu zelfs een stevig tempo aanhouden op wegen die er niet zo goed bijliggen dankzij de doeltreffende schokdemping. Goed nieuws: Mini biedt ook gestuurde schokdempers voor een aanvaardbare meerprijs (510 euro). Weet wel dat hoewel de nieuwe Mini toegeeflijker is voor jouw rug, het comfort redelijk hard blijft.

   Zelfs met de standaardophanging van onze testwagen (de Sport-ophanging is onnodig hard), blijft de A-Klasse leuk om te besturen. Speels op de limiet met zijn beweeglijke achtertrein, snedig en doeltreffend dankzij de goede voortrein. Kortom, een compacte auto die wendbaar en leuk stuurt.

   Voor het gezin?

   En de praktische kanten? Tegenover een Mini Hatch heeft de vijfdeurs ongeveer 7 cm meer ruimte tussen de wielassen. Die is welkom, maar transformeert de Mini niet in een ruime wagen. De toegang tot de achterste plaatsen van de Mini blijft problematisch: de beperkte breedte van de deurtjes (amper 55 cm) vraagt de nodige gymnastiek om in te stappen of om een kindje te installeren in zijn stoel.

   De A-Klasse is ook niet de ruimste van zijn segment, maar komt toch beter voor de dag. Zelfde vaststelling in de koffer. De Mercedes maakt dankzij extra centimeters 341 liter vrij tegenover 278 liter voor de Mini. Dat is wel 30 procent meer dan in de Mini driedeurs (211 liter).

   Veiligheidspakket

   De Mini vijfdeurs staat op het platform dat binnen de BMW-groep wordt gebruikt voor de kleine auto’s en krijgt een modern veiligheidsarsenaal. Als je 995 euro bijbetaalt voor het Driving Assistant-pakket, dan krijg je een autonome noodremfunctie die frontale botsingen vermijdt in de stad, een snelheidsregelaar en -begrenzer, een automatische grootlichtassistent en een camera die verkeersborden met snelheidsbeperking herkent.

   Zo houdt de Mini het hoofd boven water tegenover de A-Klasse, nochtans de referentie ter zake. Hij onderscheidt zich wel met heel wat standaardveiligheidsuitrusting zoals de vermoeidheidsherkenning of Collision Prevention Assist (waarschuwing voor botsdreiging). 

   Conclusie

   De esthetiek verloor enkele pluimen, maar de Mini vijfdeurs is praktischer in gebruik dan de driedeurs. Dat is onmiskenbaar. Toch is dat niet genoeg om de veelzijdigheid van een compacte premiumwagen zoals de Mercedes A-Klasse te evenaren. De Mini vijfdeurs zal gezinnen overtuigen die vallen voor de charmes van de kleine Brit, maar niet te veel toegevingen willen doen op praktisch vlak. Misschien wachten ze beter op de Clubman-breakversie?

   Meer lezen over:

   Christiaens Jean-Francois
   Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
   Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
   Heet dat dan ouder worden?

   Aanbevolen nieuws voor jou

   Meer nieuws
   Video: de € 135 miljoen van de ‘Uhlenhaut’-verkoop gaat naar het goede doel

   Video: de € 135 miljoen van de ‘Uhlenhaut’-verkoop gaat naar het goede doel

   Eindelijk is het officieel: de Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupé werd verkocht om geld te voorzien voor een ‘Mercedes-Benz Fund’, dat gebruikt zal worden om onderzoek naar duurzaamheid te stimuleren.

   De BMW M4 CSL doet zijn naam alle eer aan!

   De BMW M4 CSL doet zijn naam alle eer aan!

   BMW trekt het doek van de M4 met “Competitie, Sport, Lichtheid” in zijn naam. Meer vermogen en een lager gewicht dus! Het is de snelste in serie gebouwde BMW ooit! Dit wordt sowieso een collectors item…

   Mercedes Vision AMG: het zware geschut van het ‘elektrische tijdperk’

   Mercedes Vision AMG: het zware geschut van het ‘elektrische tijdperk’

   Deze Vision AMG concept blikt vooruit naar de elektrische toekomst, vanaf 2025, van het bedrijf uit Affalterbach.

   Mercedes wil hogerop en de A-Klasse krijgt geen opvolger

   Mercedes wil hogerop en de A-Klasse krijgt geen opvolger

   Het Duitse merk gaat voor duurzame groei in de toekomst, met hogere marges en een beperkter gamma dat gericht is op luxe.

   Aanbevolen tests voor jou

   3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

   Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

   De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

   3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

   Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

   Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

   Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

   Audi Q4 e-tron vs Tesla Model Y: andere wapens, maar een spannende strijd!

   De Duitser strijdt niet met dezelfde wapens als de gezins-SUV van de Amerikaanse elektro-specialist. Maar mag hij toch hopen op een overwinning?

   Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

   Test: Fiat Tipo & 500X hybride, zijn ze echt de moeite waard?

   De twee meest familiale auto’s van de Italiaanse autobouwer krijgen een hybride aandrijving. Blijkt dat we die motorisatie nog niet zo lang geleden al konden ontdekken! Maar biedt hij echt een voordeel onder de motorkap van de Tipo en de 500X?

   Aanbevolen advies voor jou

   Meer adviezen
   Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

   Te koop: een Renault Fuego die eigendom was van de familie Ceaușescu

   De startprijs voor deze auto uit de jaren ‘80: € 500!

   Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

   Tesla Superchargers beschikbaar voor iedereen, ook in België!

   België, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden openen ook een aantal van hun Superchargers voor alle elektrische voertuigen!

   Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

   Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

   Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

   5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

   5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

   Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

   Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

   Meer nieuwe auto's

   Benzine, Manueel

   € 19.571

   Diesel, Automaat

   € 55.990
   2022
   5 km

   Benzine, Automaat

   € 27.490
   2022
   5 km

   Benzine, Automaat

   € 44.490
   2022
   5 km

   Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

   Meer tweedehands auto's

   Diesel, Manueel

   € 13.900
   2016
   113.244 km

   Benzine, Manueel

   € 21.999
   2018
   54.490 km

   Diesel, Manueel

   € 12.800
   2019
   124.771 km

   Benzine, Automaat

   € 17.790
   2017
   10.571 km