De Franse PSA-groep, die de merken Peugeot, Citroën en DS bezit, onderhandelt momenteel met General Motors over een eventuele overname van de merken Opel en Vauxhall. Dat berichtte het persagentschap Reuters en werd intussen bevestigd door PSA zelf.

PSA onderzoekt op dit moment of het de merken Opel en Vauxhall (de merknaam van Opel in Groot-Brittannië) kan overnemen van General Motors. Volgens de Franse groep zijn er momenteel nog geen garanties of de deal doorgaat, maar sommige bronnen vermoeden dat de overname over enkele dagen al officieel kan worden gemaakt.

Marktaandeel verstevigen

Met de overname van Opel zouden de Fransen hun marktaandeel in Europa willen verstevigen. Bovendien wil het sterker kunnen concurreren met de Volkswagen-groep. Afgelopen jaar behaalde de Duitse groep een Europees marktaandeel van 24,1%. Als het Opel inlijft, zou PSA een marktaandeel kunnen verwerven van 16,3%.

General Motors

In de nasleep van de kredietcrisis van 2008 wilde de huidige eigenaar van de merken Opel en Vauxhall, General Motors, beide merken al van de hand doen. De overname door de Canadese groep Magna ging in 2009 uiteindelijk niet door. Na een akkoord met PSA zou GM nog wel een aandeel in beide merken behouden. De invloed van een eventuele verkoop op het wereldwijde verkoopvolume van GM, de derde grootste ter wereld na Volkswagen en Toyota, zou echter niet gering zijn.

PSA

Dankzij de ingrepen van CEO Carlos Tavares ziet de Franse PSA-groep, wiens aandelen onder meer in het bezit zijn van de Franse regering en de familie Peugeot, de toekomst opnieuw rooskleurig in. In 2013 leunde PSA dicht aan tegen het faillissement, maar vorig jaar werd de Franse groep opnieuw winstgevend. De overname van Opel en Vauxhall zou voor PSA van pas komen om investeringen in technologie voor elektrische voertuigen, rijhulpmiddelen en connected-diensten op grotere schaal te kunnen doorvoeren.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.