Welk type chauffeur ben je?

Of je nu een ervaren of jonge bestuurder bent, elke chauffeur heeft zijn eigen rijstijl. Toch hebben we vaak zelfs niet eens door hoe we ons op de weg gedragen, tot een passagier er ons misschien eens op wijst. Tussen pure verkeersagressie en de doodbrave bestuurder bestaan er nog heel wat andere rijprofielen. Herken jij jezelf in een van deze 6 profielen?

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 20 februari 2018

De rebel

Hij heeft nog maar net z’n rijbewijs, is jong en houdt ervan om het gaspedaal stevig in te drukken. Misschien iets te stevig: de rebel ziet de autosnelweg aan als het circuit van Spa Francorchamps. Zo snel mogelijk andere auto’s inhalen; er is niets dat hem kan stoppen. Voorzichtigheid op de weg komt niet bepaald in zijn woordenboek voor. Hoe herken je hem? Deze automobilist kiest voor een kleine, krachtige auto zoals een A3 Sportback.

Arrogantie boven

Deze neerbuigende bestuurder heeft de neiging om vooral veel te vloeken achter het stuur. Creatief als hij is, ontbreekt het hem niet aan een uitgebreide woordenschat om elke automobilist die hem stoort op de baan ongegeneerd te definiëren. De arrogante chauffeur is ervan overtuigd dat andere bestuurders incompetent zijn en niet weten hoe ze moeten rijden. Op een zonnige dag spot je hem misschien wel hangend uit het raam van zijn Opel Corsa.

De goede huisvader

Racen of driften? Nee, bedankt! De voorbeeldige bestuurder neemt liever zijn tijd om veilig alle manoeuvres uit te voeren. Achter het stuur van zijn gezinsauto, zoals een Volvo V90, geeft hij steeds het goede voorbeeld. Voor hem is het vanzelfsprekend dat anderen zijn hoffelijk rijgedrag opmerken en appreciëren. Geeft hij voorrang, dan verwacht hij te allen tijde een teken van dankbaarheid, zoals met de lichten knipperen.

Relativeren is leren

Deze bestuurder is allesbehalve agressief. Niemand is perfect, ook niet als hij op de baan is. Hij accepteert het erbarmelijke rijgedrag van andere bestuurders. In plaats van voortdurend te vloeken en te gebaren, controleert hij zijn impulsen. De persoon in de auto achter hem zal wel een goede reden hebben om zo gehaast te zijn. De relativerende automobilist geeft de voorkeur aan een VW Passat Variant.

Opzij, opzij, opzij

Voor de gehaaste chauffeur gaat het verkeer veel te traag. Hij moet de andere bestuurders inhalen en kan niet wachten aan het rode licht. Als iemand hem probeert voorbij te steken, zal hij extra versnellen om vervolgens afgeremd te worden door de auto voor hem. Files zijn regelrechte horror. Hij doet er dan ook alles aan om ze te vermijden: of de omweg nu lang is of niet, wat telt is dat hij kan doorrijden. De opgejaagde bestuurder gebruikt gewillig de invloed van zijn krachtige motor in zijn Audi A6 of Mercedes CLA.

Rancune en wrok

De nijdige bestuurder zal altijd een manier vinden om andere chauffeurs te laten boeten voor hun rijgedrag. Hij vertraagt opzettelijk om andere automobilisten te irriteren. Wilt iemand hem inhalen maar staat het hem niet aan? Dan zal hij de auto volgen om de chauffeur wat schrik aan te jagen. Zijn ontevredenheid over andere bestuurders zet hem aan om zijn eigen rijgedrag op een gevaarlijke manier aan te passen. Je herkent de wroeging in al zijn handelingen: wanneer hij je voorbijsteekt, zal hij zeker nog eens claxonneren om zijn ongenoegen kenbaar te maken. Met zijn Mitsubishi Outlander maakt hij je het leven op de baan zuur.

Misschien heb je jezelf in de lijst herkend, al typeren deze profielen uiteraard niet alle automobilisten op de weg. Elke chauffeur heeft zijn eigen gewoonten, die je onder andere al eens kan afleiden uit het gekozen automodel. Je hoeft dus alleen nog maar de verschillende modellen te vergelijken om erachter te komen welk type bestuurder jij bent.

Dit artikel is geschreven door TopCompare.be in samenwerking met Vroom.be.


VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km