Hoe mobiliteitsinnovatie betalen voor vervoer verandert

Mobiliteit evolueert snel. Laten we zien hoe innovatie in deze sector de manier verandert waarop we voor vervoer betalen, meer gemak biedt en een duurzame toekomst op gang helpt.

  • Demaeght  Pieter Demaeght Pieter
  • 14 september 2023
  • Aankoop

De klassieke traditie van een auto bezitten, hem voltanken met brandstof en hem onderhouden is snel aan het veranderen. Mijn voorspelling voor de toekomst is dat al deze stappen volledig vervangen zullen worden door de opkomst van moderne mobiliteitsoplossingen.

Deze innovatieve evoluties in de transportsector zoals ritdiensten, carsharing, micromobiliteitsdiensten en de nakende opkomst van autonome voertuigen zorgen voor een radicale verandering in onze manier waarop we voor transport betalen.

Shift van eigendom naar gebruik

Traditioneel gezien betekent het bezitten van een wagen ook terugkerende kosten: brandstof, parkeren, verzekering en regelmatig onderhoud. Maar er is een belangrijke verschuiving bezig. In onze steden en randstedelijke gebieden beslissen steeds meer mensen dat ze geen eigen auto meer nodig hebben. Ze vervullen hun mobiliteitsbehoeften met ritdienstbedrijven zoals Uber, of ze hebben een abonnement op een andere mobiliteitsdienst zoals Poppy of Sharenow. Dat betekent dat ze enkel betalen voor mobiliteit wanneer ze het nodig hebben.

Tegelijkertijd gebruiken steeds meer mensen, zowel in als buiten de stad, leasing en huurdiensten om hun persoonlijke mobiliteit te garanderen. Of het nu een bedrijfswagen is of een personal lease, een maandelijks all-inbedrag zorgt voor voorspelbaarheid en beter budgetbeheer. Sommige innovatieve bedrijven bieden ook een mix tussen leasing en een abonnementsdienst (zoals Cluno in Duitsland, Cazoo in het VK of Autonomy in de VS).

Gemak voorop

Gebruiksgemak en flexibiliteit zijn belangrijke drijvers voor de verandering naar nieuwe mobiliteitsvormen. Onze huidige stedelijke leefgebieden maken het steeds moeilijker om een auto te bezitten door hoge parkeerkosten en een gebrek aan ruimte. Daarom zijn mobiliteitsoplossingen volgens behoefte een natuurlijke keuze geworden voor velen.

Dit zou niet mogelijk geweest zijn zonder naadloze betalingsoplossingen zoals mobiele portefeuilles en contactloze betalingen. Nooit meer zoeken naar wisselgeld voor de parkeerautomaat of papieren facturen voor huurauto’s bijhouden, een simpele tik of scan brengt je nu naar waar je moet zijn.

Breder aanbod van mobiliteitsdiensten

Het gaat ook niet enkel meer om van punt A naar B te gaan. Het gamma aan persoonlijke mobiliteitsoplossingen omvat nu ook diensten als EV-laden, kilometerverzekering en zelfs slimme parkeeroplossingen. Apps en platforms (zoals Smoov voor laadpalen, ByMiles voor verzekering in het VK en 4411 voor parkeren in België) worden continu op poten gezet om te voldoen aan deze wensen, waardoor mobiliteit meer geïntegreerd is dan ooit.

Het grotere plaatje

De transformatie van hoe we mobiliteit zien en ervoor betalen gaat niet enkel om gemak. Door onze afhankelijkheid van een eigen auto te beperken ten voordele van gedeelde mobiliteit, zetten we een stap richting een kleinere koolstofafdruk. Minder auto’s op de weg betekent minder file, minder uitstoot en een verschuiving naar duurzamere steden. Bovendien halen deze veranderingen ook druk weg van het openbaar vervoer en kunnen ze leiden tot een eerlijkere verdeling voor stedelijke mobiliteitsoplossingen. Er zijn al bedrijven die zijn begonnen met experimenten waarbij ze consumenten tonen hoeveel CO2 ze besparen door alternatieve transportmiddelen te gebruken (bijvoorbeeld Strava voor het tracken van je fietsritten tijdens woon-werkverkeer). 

Conclusie

Of je nu geld wil besparen, je ecologische voetafdruk wil beperken, of gewoon wilt genieten van een soepeler woon-werkverkeer: de innovaties op het gebied van mobiliteitsbetalingen zullen zeker impact hebben op je dagelijks leven. Deze nieuwe verschuivingen gaan over meer dan enkel gemak, ze vertegenwoordigen een grotere evolutie in onze aanpak van stedelijk leven en duurzaamheid. Omarm de verandering en maak deel uit van de oplossing.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Demaeght  Pieter
Over de auteur: Demaeght Pieter Koop ik mijn auto best contant, of op basis van een financiering, een lease- of toch een abonnementsformule? Pieter weet als geen ander hoe hij de juiste noden hieromtrent omzet in gepaste oplossingen. Hij heeft wereldwijd gewerkt in de financiële dienstverlening en mobiliteitssector, wat dagelijks tot uiting komt in het adviesbureau dat hij momenteel leidt. Zijn scherpe inzichten in de nieuwste trends en innovaties binnen de mobiliteitsindustrie deelt hij met veel plezier en enthousiasme.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km