Nieuwe Wegcode komt in 2025

De federale overheid heeft een nieuwe Wegcode goedgekeurd die in 2025 van kracht wordt.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 13 december 2023
  • Wetgeving

Na jaren discussie en met tal van projecten (waarvan het werk begon in 2005!) heeft de federale overheid eindelijk een nieuwe Wegcode opgesteld, waarmee er innig is samengewerkt met de drie gewesten van het land. Een eerste nieuwtje is dat de Wegcode de 'Code van de openbare weg' wordt. De groene minister van Mobiliteit Georges Gilkinet heeft namelijk de nadruk op automobilisten verminderd ten voordele van de andere weggebruikers, waaronder fietsers, motorrijders, voetgangers, enzovoort. Hij voegde eraan toe dat "automobiliteit niet langer de standaardnorm is". We krijgen dus te maken met een tekst die de openbare weg eerlijk verdeelt voor iedereen, in overeenstemming met de veranderende gebruiken.

Onder de nieuwigheden binnen deze nieuwste editie van de Code behoren onder meer het diagonaal oversteken (zoals in Japan), een stopverbod bovenop het parkeerverbod op een busstrook, een fietspad of een gehandicaptenparkeerplaats, en het einde van halfmaandelijks alternerend parkeren. Het wordt ook onder alle omstandigheden verboden om driedubbel te parkeren.

Meer inclusieve verkeersborden

Ook de verkeersborden zelf worden aangepast. Ze worden meer 'inclusief', al zullen de oude en nieuwe verkeersborden nog naast elkaar blijven bestaan. Dat zal de duidelijkheid ongetwijfeld verbeteren... Er worden ook acht nieuwe soorten gevaarsborden uitgebracht.

Deze nieuwe regels en borden brengen natuurlijk ook veranderingen met zich mee voor de politiediensten en rijexamencentra. Tussen de publicatie van de nieuwe Code van de openbare weg en de inwerkingtreding ervan zal er een overgangsperiode van 18 maanden komen, zodat de betrokken diensten zich aan het nieuwe systeem kunnen aanpassen.

Meer concreet werd de federale wettekst afgelopen mei voorgelegd aan de gewestelijke ministers van Mobiliteit, waarna ze, na enkele wijzigingen, begin deze maand werd goedgekeurd. De gewestelijke decreten, die in november door elke regering werden gevalideerd, zullen eind dit jaar aan de Raad van State worden voorgelegd. De nieuwe Code van de openbare weg zou dus in het voorjaar van 2024 in het Belgisch Staatsblad moeten verschijnen, waarna hij in het najaar van 2025 van kracht moet worden.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Unsplash / K. Mitch Hodge.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km