Ferrari SP-8: unieke op maat gemaakte roadster

Ferrari heeft het nieuwste model in zijn ‘One-Off’-reeks onthuld: de SP-8, een op de F8 Spider gebaseerde roadster boordevol unieke details.

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 24 oktober 2023
  • Straf

Ferrari maakt al sinds de beginjaren van het merk unieke modellen voor zijn trouwste klanten met de diepste beurzen, maar sinds 2008 is er ook een volledige afdeling van het merk aan gewijd: Special Projects, dat sindsdien zijn op maat gemaakte creaties benoemt met de SP-badge. Het eerste model was de Ferrari SP1, op basis van de F430, en vorig jaar berichtten we nog over de SP51, een op de 812 GTS gebaseerde roadster. Een vergelijkbaar recept is nu toegepast met de SP-8, die gebaseerd is op de Ferrari F8 Spider.

De naam zorgt voor een beetje verwarring, want Ferrari en de klant die het project heeft aangevraagd hebben gekozen om de centraal geplaatste achtcilinder te eren. Daarnaast brengt het cijfer ‘8’ geluk in de Chinese cultuur, het mag dan ook niet verbazen dat die vermogende klant afkomstig is uit Taiwan. 

Een echte designauto

Het eerste dat opvalt aan de SP-8 ten opzichte van de F8 Spider is de nieuwe neus, die meer in lijn ligt met de recentere SF90 en de Roma. Ferrari heeft gespeeld met de manier waarop lijnen en volumes in elkaar overlopen, een effect dat nog wordt versterkt door de tweekleurige lak van het model. Het stalen klapdak van de F8 Spider werd volledig verwijderd, waardoor de SP-8 enkel open te rijden is, terwijl die operatie ook ruimte vrijmaakt om de achterzijde van het model slanker en eleganter te maken. De achterlichten zijn afkomstig van de Roma, maar ze hebben een andere behuizing gekregen en zitten meer ingewerkt in de carrosserie.

De vijfspaaks velgen zijn een moderne interpretatie van de wielen op de klassieke Le Mans-racers van het merk, met een al even sculpturaal design als de rest van de wagen. Aan boord zijn de verschillen subtieler, al werd de nieuwere bediening van de F1-versnellingsbak geïntegreerd met het H-patroon, in plaats van het knoppensysteem uit de standaard F8 Spider. Blauw Alcantara met gele contrastelementen maken het geheel af. 

Eerst voor het publiek

Helaas moet de fortuinlijke eigenaar nog even wachten voor hij zijn speeltje kan gebruiken – als het al de bedoeling is om ermee te rijden. De Ferrari SP-8 zal voor het eerst te zien zijn op de Finali Mondiali Ferrari 2023 in Mugello deze week, alvorens hij naar het Ferrari Museum in Maranello wordt verscheept, waar hij voorgesteld wordt van 16 november 2023 tot maart 2024. Het publiek mag er dus eerst even van genieten, alvorens de SP-8 ergens in een garage verstopt wordt om de waarde te behouden.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Ferrari? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Ferrari-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km