Nissan Ariya Nismo: tot 435 pk!

Nissan heeft de Nismo-sportversie van zijn elektrische SUV Ariya voorgesteld op Tokyo Auto Salon 2024. Een versie die er niet enkel gespierder uitziet, maar ook wat meer vermogen peutert uit zijn elektromotoren.

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 12 januari 2024
  • Lancering

De Nissan Ariya is, ondanks zijn kwaliteiten zoals we konden ontdekken tijdens onze test, een beetje een anonieme figuur binnen de elektrische SUV’s op de markt. We denken binnen het genre veel sneller aan de Tesla Model Y, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6 of Skoda Enyaq dan aan deze Japanse inzending. Iets waar het merk duidelijk verandering in wil brengen met deze Ariya Nismo, de sportversie die duidelijk wat meer wil opvallen in het straatbeeld.

Stoere bodykit

En dat begint natuurlijk met een opvallender uiterlijk. De Ariya krijgt dan ook een volledig nieuwe bodykit met donkere en rode accenten. Opvallend zijn de zwarte streep op de ‘motorkap’ en de twee vinnen op het dak, maar ook de dikke voorsplitter, zijschorten en diffusor achteraan (inclusief een race-geïnspireerd mistlicht in het midden) springen direct in het oog. Nissan beweert zijn race-ervaring te hebben ingezet om de luchtweerstand te verminderen en toch meer downforce te genereren om de stabiliteit aan hoge snelheden te verbeteren. 

Aan boord heerst er ook een sportieve sfeer dankzij een donkere bekleding, veel microvezel en nog meer rode accenten. Er zijn ook nieuwe sportstoelen die veel steun moeten bieden, maar tegelijk ook nog vrij zacht ogen voor het dagelijkse comfort. En natuurlijk is er nog altijd evenveel binnenruimte beschikbaar als bij de gewone Ariya.



10% meer vermogen

Maar het gaat verder dan enkel uiterlijk vertoon bij de Nissan Ariya Nismo. Het sportmodel is gebaseerd op de Ariya e-4orce met zijn twee elektromotoren van 340 tot 394 pk die de vier wielen aandrijven (wij krijgen enkel de krachtigste versie). Dit nieuwe topmodel doet er nog een schepje bovenop en perst nog 10 procent extra vermogen uit zijn motoren, met ook in het geval van de Ariya Nismo twee versies om uit te kiezen. Er zijn namelijk twee batterijpakketten beschikbaar: 66 kWh (63 kWh bruikbaar) of 91 kWh (87 kWh bruikbaar). In het eerste geval is het vermogen beperkt tot 270 kW (367 pk) en 560 Nm, in het tweede geval krijg je de volle 320 kW (435 pk) en 600 Nm ter beschikking.

Opvallend: Nissan geeft nog geen prestatiecijfers mee. De ‘gewone’ Ariya e-4orce kan echter in 5,1 seconden van 0 tot 100 km/u sprinten, vermoedelijk zakt de Nismo dus tot net onder de 5 seconden. We krijgen wel al het gewicht te zien: 2.080 kg voor de Ariya Nismo B6 e-4orce met de kleinere batterij, of 2.210 kg voor de Nismo B9 e-4orce met het grote pakket. Geen pluimgewicht, maar Nissan belooft dat het rijgedrag er flink op moet vooruitgaan dankzij een Nismo-rijmodus met een extra scherpe gasrespons, een speciale afstelling van de ophanging en nieuwe 20-inch lichtmetalen velgen. De Nissan Ariya Nismo wordt in de lente gelanceerd in Japan, vermoedelijk wordt onze markt nog later dit jaar bediend.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Nissan Ariya? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Nissan Ariya-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km