Auto-apps: wat zijn de echte voordelen?

Heb je de applicatie nog niet gedownload die gekoppeld is aan je nieuwe auto? Weet dan dat die je in het dagelijks leven heel wat praktische voordelen kan opleveren.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 01 augustus 2022
  • Comfort

Er zijn talloze en uiteenlopende apps die gelinkt zijn aan de autowereld. Van de onmisbare navigatie-app Waze tot de verschillende applicaties die het dagelijks gebruik van een elektrische auto eenvoudiger maken.

Maar wat ons vandaag interesseert, zijn de apps die rechtstreeks door de autobouwer worden aangeboden en waarmee ze hun auto's praktisch tot in de zakken van de bestuurder uitbreiden. Doorgaans kan je, als je ze eenmaal geprobeerd hebt, niet meer zonder...

Services op afstand

Om te checken wat ze te bieden hebben, bekeken we tijdens onze recente testrit van de Kia Niro de mogelijkheden van de Kia Connect app. Maar ook al zijn er enkele variaties, de aangeboden diensten zijn bij alle apps redelijk gelijkwaardig.


In grote lijnen zijn de belangrijkste services die aangeboden worden:

1. De status van je voertuig vanop afstand controleren (of de deuren op slot zijn bijvoorbeeld)

2. De toestand van je voertuig in de gaten houden (nakend onderhoud, resterend rijbereik, enz.)

3. Je rijstatistieken bijhouden (zoals het gemiddelde verbruik tijdens je laatste rit)

3. Een reeks functies vanop afstand activeren (de toeter laten horen of de ramen sluiten bijvoorbeeld)

Praktisch voor geëlektrificeerde modellen

In het gebruik zijn deze toepassingen nog handiger als je kiest voor een geëlektrificeerd model. Je kan gemakkelijk een oplaadbeurt plannen (om van een lager tarief te kunnen genieten), je voertuig preconditioneren voor het vertrek, of snel checken of je genoeg rijbereik hebt om op je bestemming te geraken. Bovendien geeft een app als Kia Connect een overzicht van de verschillende oplaadstations, hun beschikbaarheid, de soorten compatibele aansluitingen en de beschikbare betaalmethodes.


Onverwachte services?

Naast deze diensten, die steeds meer ingeburgerd raken, zijn vele andere kleine attenties die door sommige apps geleverd worden soms nog onbekend. In het geval van de Kia Connect app kan je bijvoorbeeld je gebruikersprofiel opslaan om al je instellingen direct juist te hebben wanneer je je auto start en niet de enige gebruiker bent. Maar je kan ook een 'valet modus' activeren en vanop afstand de locatie en snelheid van je auto in het oog houden als je hem uitleent. Of een vooraf geplande route rechtstreeks naar je navigatiesysteem in de auto sturen. Of, omgekeerd, de routebegeleiding via je smartphone verderzetten in voetgangersmodus als je je auto in een grote stad geparkeerd hebt, om zo je eindbestemming nauwkeurig te bereiken.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Met een vanafprijs van 16.990 euro behoudt de Dacia Spring zijn titel van goedkoopste elektrische wagen in Europa, en met afstand!

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km