Je auto wegdoen in plaats van een elektrische wagen kopen?

Een recente studie toont aan dat steeds meer Belgische particulieren ervoor kiezen om hun auto weg te doen in plaats van een volledig elektrisch model te kopen.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 01 maart 2024
  • Ecologisch

Consultancybedrijf Deloitte heeft net een interessante studie gepubliceerd over de automarkt, die een verrassende trend aan het licht brengt: Europeanen zijn steeds minder overtuigd om elektrisch te gaan rijden, en sommigen overwegen zelfs om terug te keren naar een benzine of diesel. In heel Europa zijn alleen de Duitsers nog minder geneigd dan de Belgen om elektrisch te gaan rijden. Het onderzoek van Deloitte is gebaseerd op 25.000 Europese consumenten, waarvan 1.000 Belgen. Van hen overwoog slechts 12% een EV te nemen als volgende auto.

De verkoop van elektrische modellen is wel flink aan het stijgen in ons land, maar de populariteit van deze modellen blijft voorlopig vooral beperkt tot de bedrijfswagensector. Eind 2023 waren 70% van de nieuwe bedrijfswagens nog volledig elektrisch. Voor de particuliere markt is het echter een volledig andere situatie. De aanschafprijs en de autonomie van deze elektrische modellen blijven grote struikelblokken voor de gemiddelde consument. Volgens de studie van Deloitte hebben mensen die op zoek zijn naar een nieuwe auto een gemiddeld maximumbudget van 30.000 euro. En we weten dat het aanbod van nieuwe EV's in deze prijsklasse nog zeer beperkt is.

Geduld...

Het zal nog even duren voor de aanschafprijs van elektrische wagens op hetzelfde niveau komt als de klassieke wagens met benzine- en dieselmotor. Om particulieren verder te overtuigen van elektrisch rijden, zouden lokale overheden gerichte steunmaatregelen moeten invoeren. Dat is al het geval in Vlaanderen in 2024, maar in Brussel en Wallonië staat er niets van dit soort steun op de agenda, vanwege een gebrek aan politieke wil.

In deze context stelt een op de drie Belgen zich de vraag of het nog de moeite is om een auto te bezitten. Des te meer met het stijgende belang van deelwagens en het openbaar vervoer, vooral in de grote steden. Tenslotte lijkt de jongere generatie minder gehecht aan de auto dan vroeger. Nog steeds volgens Deloitte zou een kwart van de Belgen onder de 34 jaar bereid zijn om zijn auto in te leveren voor een abonnement op het openbaar vervoer, of een lidmaatschap van een autodeeldienst.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Stellantis.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Met een vanafprijs van 16.990 euro behoudt de Dacia Spring zijn titel van goedkoopste elektrische wagen in Europa, en met afstand!

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km