Banden krijgen duidelijker labelsysteem

In mei wordt een nieuw Europees bandenlabel ingevoerd.
  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 28 januari 2021
  • Onderhoud

Na de sector van de elektrische huishoudtoestellen moet nu ook de bandensector zich naar een nieuw labelsysteem schikken. De bedoeling is duidelijk: het etiket moet duidelijker leesbaar zijn en meer begrijpelijk voor de consument.

Banden krijgen duidelijker labelsysteem

De grootste nieuwigheid is de QR-code waarmee je via smartphone eenvoudiger toegang krijgt tot een nieuwe Europese databank. Naast deze code verschijnen ook een logo “winter” en een logo “ijs”. Op die manier kunnen banden voor de koudste maanden en die voor de meest noordelijke landen eenvoudig worden herkend. Het nieuwe etiket moet ook de naam van de constructeur vermelden, naast de maat en de snelheids- en laadindex. De grip, het rolgeluid en de rolweerstand worden onder een nieuwe vorm vermeld.

Banden krijgen duidelijker labelsysteem

Nieuwe schaal van A tot E

De leesbaarheid verbetert ook dankzij een nieuwe kleurenschaal, die korter is: in plaats van A tot G gaat ze nu van A tot E. De prestaties die met het verbruik te maken hebben (rolweerstand van de band) worden getoond in een graduele kleurschaal van groen (optimaal) tot rood (matig), terwijl een blauwe graduele schaal (ook A tot E) de gripeigenschappen op natte ondergrond weergeeft.

Deze schalen en alle informatie waar we het net over hadden zullen niet langer enkel op de verpakking van de band moeten worden vermeld, maar ook op elk document dat met het product te maken heeft en op de aankoopfactuur.

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Continental.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km