Bestuurders van deze merken veroorzaken meer ongevallen

Volgens een Britse studie veroorzaken BMW-, Porsche- en Subaru-bestuurders vaker ongevallen. Maar het zou niet hun eigen schuld zijn...

  • Vanhouche  Sébastien Vanhouche Sébastien
  • 23 november 2023
  • Veiligheid

Een studie gebaseerd op gegevens van meer dan 400.000 ongelukken in het Verenigd Koninkrijk, inclusief "riskante of agressieve manoeuvres", heeft aangetoond dat bestuurders van een BMW, Porsche of Subaru vaker ongevallen veroorzaken. Ze hebben de tendens om sneller te rijden, in te halen over een volle lijn of om door rood te rijden.

De schuld van de reclame?

Volgens dit Britse onderzoek zijn de bestuurders van deze merken echter niet per se schuldig aan deze trend. Hun rijgedrad zou veroorzaakt worden door de merken zelf, en meer in het bijzonder door hun marketingafdelingen. Volgens Alan Tapp, professor sociale marketing aan de Universiteit van West-England en co-auteur van het onderzoek, komt de reden waarom deze bestuurders zo agressief rijden door de reclame van bepaalde constructeurs die de nadruk legt op de prestaties van de wagens, of op het "verleggen van grenzen".

Complex probleem

De realiteit is natuurlijk veel complexer, zoals Tapp uitlegt: "Kiezen agressieve bestuurders voor bepaalde auto's, of maken de merken zelf de zaken erger? Moeten we dan druk uitoefenen op de constructeurs en de overheid om na te gaan hoe moderne marketingtechnieken een negatief effect kunnen hebben op de verkeersveiligheid?" Een vraag die het overwegen waard is...

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Vanhouche  Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de McLaren Artura Spider

Zoveel kost de McLaren Artura Spider

De McLaren Artura cabrio kost ongeveer 25.000 euro meer dan de coupé, maar is ook 20 pk krachtiger!

Dacia: meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij EU

Dacia: meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij EU

De Dacia Sandero en Jogger krijgen meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij de GSR II-regelgeving van de EU. Dit is wat er allemaal verandert.

Nieuwe nomenclatuur Volvo: zo is het gamma opgebouwd (2024)

Nieuwe nomenclatuur Volvo: zo is het gamma opgebouwd (2024)

Zeg niet langer Recharge, Volvo heeft besloten zijn elektrische modellen voortaan allemaal een ‘E’ te geven, terwijl de plug-inhybrides terug naar hun oude naam gaan. En er zijn ook upgrades voor de voormalige (X)C40 Twin Motor.

Deze Peugeot 205 T16 heeft een recordbedrag opgebracht

Deze Peugeot 205 T16 heeft een recordbedrag opgebracht

De verkoopprijs bedroeg bijna 270.000 euro!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km