Dacia: meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij EU

De Dacia Sandero en Jogger krijgen meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij de GSR II-regelgeving van de EU. Dit is wat er allemaal verandert.

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 21 februari 2024
  • Wetgeving

De Europese Unie heeft niet enkel een vinger in de pap van de auto-industrie als het om de uitstootnormen gaat, maar ook qua veiligheid stelt de internationale gemeenschap enkele regels op waar auto’s die op ons continent worden verkocht aan moeten voldoen. Dacia, dat zijn prijzen laag houdt door in de basisversies de uitrusting beperkt te houden, moet daardoor nu zijn Sandero, Sandero Stepway en Jogger voorzien van extra veiligheidsuitrusting om te voldoen aan de GSR II-regelgeving. 

Standaard goed uitgerust qua veiligheid

Dat betekent dat zelfs de meest basic Essential-uitvoering van de Sandero en Jogger al vrij goed is uitgerust wat de veiligheid betreft. Je krijgt voortaan standaard de volgende systemen mee: een datarecorder voor ongevallen, een voorbereiding voor een alcoholslot, verkeersbordherkenning met ISA-snelheidswaarschuwing (helaas), een rijstrookassistent, waakzaamheidsherkenning, parkeersensoren achteraan, een licht- en regensensor, noodremhulp met voetganger- en fietserherkenning en flitsende remlichten bij een noodstop.

Wil je niet al deze systemen actief hebben tijdens het rijden (en in het geval van de nog steeds onbetrouwbare en irritante ISA-snelheidswaarschuwing zouden we het snappen), dan kan je ze uitschakelen via het ‘My Safety’-menu, maar dat moet wel elke keer bij het starten.

Modeljaarupdate

Verder heeft Dacia van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook de rest van de uitrusting van de Jogger en Sandero van een modeljaarupdate te voorzien. Ze krijgen allebei nieuwe velgdesigns, lakkleuren en een QR-code onder de zijspiegels die naar de GPS-coördinaten van de Transfagarasan-bergpas leidt in Roemenië. De Jogger Hybrid 140 krijgt daarnaast het digitale instrumentarium van de nieuwe Duster (7 inch groot), standaard manuele airco en een E-Save-functie om de batterij op een bepaald laadniveau te houden, bijvoorbeeld om zo efficiënt mogelijk een steile beklimming te doen of om meer elektrisch te kunnen rijden in de stad.

Hogere prijs?

Dan valt het nog te bezien of deze extra uitrusting ook een hogere prijs met zich meebrengt voor de Sandero, die nu te krijgen is vanaf 11.990 euro, en voor de Jogger, met een huidige vanafprijs van 17.890 euro. De orderboeken gaan open in april, de eerste leveringen zouden al in de zomer van 2024 moeten volgen.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Dacia? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Dacia-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km