Dit is de top van de meest betrouwbare automerken

Het is al meer dan 30 jaar een traditie en de specialisten van J.D. Power publiceren ook nu weer hun lijst van meest betrouwbare automerken. Die wordt opnieuw aangevoerd door Aziatische merken.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 13 februari 2023
  • Onderhoud

Net als de prijs voor de 'Auto van het Jaar' (zowel op Europees als op wereldniveau) is de rangschikking van J.D. Power uitgegroeid tot een begrip in de autowereld. We herhalen nog even dat deze grootse studie gehouden wordt op Amerikaanse bodem en er dus ook merken in de lijst opduiken die bij ons niet te koop zijn. Concreet rangschikt J.D. Power de merken op basis van hun PP100-index (aantal problemen per 100 auto's), die ze halen uit een rondvraag bij autobezitters. Voor jaargang 2023 van het onderzoek kregen 30.062 eigenaars, met een auto die ze 3 jaar in hun bezit hebben, een vragenlijst voorgeschoteld in de periode tussen augustus en november 2022.

Steeds betere kwaliteit

Uit de resultaten kan J.D. Power alvast afleiden dat de kwaliteit van auto's er globaal gezien op vooruit gaat, met een algemene PP100-index die 6 punten daalt ten opzichte van 2022, tot 186. Ook opvallend: elektronische problemen gelinkt aan het infotainmentsysteem liggen aan de basis van de meeste defecten.

Lexus opnieuw aan kop

Bij de merken mag Lexus opnieuw de hoogste trede van het podium beklimmen. Vorig jaar werd het premiummerk van de Toyota-groep nog onttroond door Kia, maar nu haalt het dus opnieuw de eerste plaats, vóór Genesis, de luxe-afdeling van Hyundai. Kia strandt op de derde plaats en blijft zo de best genoteerde algemene autobouwer in de lijst. Tot slot noteren we nog dat de Lexus RX en de Toyota C-HR onderscheiden worden als meest betrouwbare modellen van 2023 in respectievelijk de premium- en standaardcategorie.
Bron: J.D. Power

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Foto's ©: Lexus / Toyota / J.D. Power.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Koopje van het moment: Citroën C15, een ultra hippe bestelwagen voor een lage prijs!

Koopje van het moment: Citroën C15, een ultra hippe bestelwagen voor een lage prijs!

De Citroën C15 is het onwaarschijnlijke verhaal van een hardwerkende bestelwagen die de mascotte werd bij hipsters! Deze onwaarschijnlijke reputatie heeft hem een gestage stijging in populariteit opgeleverd! Ben je op zoek naar een trendy, retro bestelwagen voor een lage prijs? Zoek dan niet verder, maar haast je!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Koopje van het moment: Jaguar S-Type, een Jag voor minder dan €3.000!

Ja, je kan al met een Jaguar rijden voor een zeer schappelijke prijs. Maar is dat wel een goed idee?

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Dit is de Belgische prijs van de offroader Ford Bronco

Ford gaat binnenkort de bestelboeken openen van zijn iconische Bronco op enkele Europese markten, waaronder België. Maar je zal je moeten haasten, want er zijn er niet genoeg voor iedereen!

Ineos opent zijn eerste showroom in België

Ineos opent zijn eerste showroom in België

Het is officieel: Hedin Automotive heeft de eerste Ineos-showroom in België geopend. Voor 4x4-liefhebbers is dit nu de centrale plaats om de Grenadier te bewonderen en eventueel te bestellen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km
€ 28.490
2021
31.314 km