Elektrische auto: vaker naar de garage, minder kosten

Uit een studie in Nederland blijkt dat eigenaars van elektrische auto’s iets vaker naar de garage moeten, maar daarbij wel minder geld kwijt zijn.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 23 maart 2022
  • Kosten

De Nederlandse sectorfederatie van garagehouders Bovag en de vereniging van auto-invoerders RAI trekken een opmerkelijke conclusie uit hun jaarlijkse ‘aftersales-studie’. Daaruit blijkt immers dat eigenaars van elektrische wagens vaker naar de dealer moeten voor een technische ingreep: gemiddeld 1,76 keer per jaar in vergelijking met 1,69 keer voor het gemiddelde van alle auto’s.

Toch gaat het niet noodzakelijk om meer technische mankementen. De meest logische verklaring is het feit dat ook bandenwissels meegenomen worden in de studie. Aangezien elektrische auto’s vaker door bedrijven gekocht worden, en daardoor over het algemeen intensiever gebruikt worden en de wissel van zomer- naar winterbanden over het algemeen via de garage verloopt, loopt het aantal bezoeken aan de dealer hoger op.

Wel goedkoper

Maar ondanks het feit een elektrische auto in Nederland dus iets vaker bij de dealer staat, kosten die bezoeken wel minder. Eigenaars van een auto met verbrandingsmotor waren in 2021 gemiddeld 529 euro kwijt aan onderhoud en reparaties, terwijl dat bedrag voor eigenaars van elektrische auto’s slechts 340 euro bedroeg. Gemiddeld komt dat neer op een prijs per passage van 193 euro voor elektrische auto’s tegen 313 euro voor benzines, diesels en hybrides. Die prijzen zijn trouwens niet 100% vergelijkbaar met de prijzen in België, want in Nederland gebeurt de keuring ook door de garage en niet in een keuringsstation, waardoor de factuur (zowel voor elektrische auto’s als exemplaren met een verbrandingsmotor) hoger is dan bij ons.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: TheMotorOmbudsman.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km