Hoe bereid je je auto voor op de winter?

De vrieskou is teruggekeerd in het land, en zelfs de eerste sneeuwvlokken dwarrelen naar beneden. Hoe zorg je ervoor dat je auto goed voorbereid is op de kou?

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 01 december 2023
  • Veiligheid

Het is haast een jaarlijkse traditie, maar dan eentje die de wegenwachters liever achterwege zouden laten: zodra het begint te vriezen, worden Touring, VAB en co. massaal overstelpt met oproepen voor auto’s die niet meer starten. En begint het te sneeuwen, dan is het hek helemaal van de dam en gebeuren er hee lwat ongevallen, met gekwetsten en lange files als gevolg. Het is dus geen slecht idee om je een beetje voor te bereiden op de kou, voor jouw mobiliteit en ieders veiligheid. 

De batterij

De zwakste schakel van een auto in de vrieskou is doorgaans de batterij. En dan hebben we het niet over de hoogspanningsbatterij van een elektrische wagen, maar wel de typische 12 V-batterij die in quasi elke auto te vinden is. Is die al wat versleten, of is die de laatste tijd niet meer opgeladen, dan kan de vrieskou hem de doodsteek geven en ervoor zorgen dat de auto niet meer start. Je kan de staat van de batterij bij de garage laten nakijken, of zelf de spanning checken via een multimeter, maar weet dat een typische 12 V-batterij meestal 5 tot 7 jaar meegaat. Is hij ouder dan dat, en doe je vaak korte ritten, dan is de kans groter dat hij je in de steek zal laten. 

De banden

Raakt je auto wel gestart, dan is een tweede belangrijk punt de staat van de banden en het soort schoeisel dat je kiest voor de wintermaanden. Of je winterbanden nodig hebt of niet, hangt een beetje van de omstandigheden af. Woon je in een gebied waar het regelmatig sneeuwt en vriest, dan zijn winterbanden aangeraden dankzij hun specifieke rubbermengsel dat zachter blijft bij lage temperaturen en dus voor meer grip en een kortere remweg zorgt. Woon je in de stad waar het minder afkoelt en er vaker gestrooid wordt, en moet je niet per se de baan op, dan kan je je zomerbanden laten zitten, of eventueel opteren voor vierseizoensbanden (met 3PMSF-logo) om zeker te zijn. Hoe dan ook is de impact van versleten banden des te groter bij koude en gladde omstandigheden. Laat ze dus tijdig vervangen!

Andere tips om je auto winterklaar te maken

  • Zorg ervoor dat je een ijskrabber bij de hand hebt. Een stuk karton of een speciale mat tussen de voorruit en de ruitenwisser kan helpen met het voorkomen van ijsvorming.
  • Gebruik vriesbestendige ruitenwisservloeistof. Dat kan ook helpen om de ruiten te ontdooien als de ijslaag niet al te dik is.
  • Controleer je bandenspanning. Hoe kouder het wordt, hoe lager je bandenspanning wordt. Vul dus aan indien nodig, maar kies liefst voor de lagere aanbevolen waarde. Te hard opgepompte banden bieden minder grip.
  • Spoel regelmatig het strooizout af. Vooral voor oudere auto’s die roestgevoelig zijn is dit een tip, want opgehoopt strooizout kan het corrosieproces versnellen. Het koetswerk en vooral de bodem regelmatig afspoelen helpt om de auto in een goede staat te houden.
  • Nog enkele tips bij extreme vrieskou: gebruik je handrem niet bij het parkeren om te voorkomen dat die vastvriest (leg bij een handbak de auto in versnelling met de motor uit), spuit wat slotontdooier of WD-40 in de sloten, vet je deurrubbers in en bescherm je ruitenwissers met karton of een paar sokken.  


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km