Lange rit? Denk aan je reservewiel

Ga je op reis met de auto? Een eigen reservewiel meenemen kan je heel wat ellende besparen…
  • VROOM  Team VROOM Team
  • 31 augustus 2020
  • Comfort

Steeds meer constructeurs monteren vandaag geen reservewiel meer om plaats te winnen in het interieur… en om te besparen. Het wiel wordt doorgaans vervangen door een herstelkit, die bestaat uit een compressortje dat je op de sigarenaansteker aansluit en een vloeistof om het lek te dichten. Maar zo’n kit is nutteloos bij een klapband of een forse scheur in de flank. Je staat dan hulpeloos langs de kant van de weg en de enige oplossing is op dat moment om te laten afslepen.

Lange rit? Denk aan je reservewiel

Fabriek of accessoire?

De meeste constructeurs bieden zo’n reservewiel nog als optie aan. Ze rekenen daar doorgaans wel meer voor aan dan een bandenverkoper of een grote keten van automobielcentra. Je kan ook online een reservewiel bestellen, wat doorgaans trouwens de goedkoopste oplossing is. Maar dan word je wel niet bij je aankoop bijgestaan dus je moet heel zeker weten welk soort wiel je nodig hebt.

Thuiskomertje of volwaardig?

De prijs van een wiel hangt af van het formaat. Hoe groter de band, hoe duurder. Er bestaan echter ook zogenaamde thuiskomertjes. Die zijn heel klein en je mag er niet harder mee dan 80 km/u. Ze zijn er net op berekend dat je tot de dichtstbijzijnde garage kan rijden om daar je lekke band te laten herstellen. Ze zijn minder duur dan een volwaardige band. Het thuiskomertje kan ook kleiner zijn dan je standaard banden.

Volledige kit

Of je nu voor een thuiskomertje kiest of voor een volledig wiel, vergeet nooit om er de bijhorende accessoires bij te kopen om ze te monteren: een krik en een moersleutel. Verkopers bieden vaak een volledige kit aan, met beschermhoes om je koffer niet te bevuilen als het reservewiel in gebruik is geweest.

Lange rit? Denk aan je reservewiel

Fluo hesje

Let er ook op dat je een waarschuwingsdriehoek en een fluo hesje in de wagen hebt zodat je goed zichtbaar bent bij het verwisselen van de band. En kijk uiteraard steeds de druk van het reservewiel na voor je vertrek…

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Met een vanafprijs van 16.990 euro behoudt de Dacia Spring zijn titel van goedkoopste elektrische wagen in Europa, en met afstand!

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km