TomTom wil de lichten sneller op groen krijgen

En zo zinloze files verminderen en tijd winnen.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 13 oktober 2021
  • Comfort

De Nederlandse groep TomTom, een van de grootste makers van routeplanningssoftware en navigatiesystemen, werkt aan een nieuwe technologie waarmee voertuigen zouden kunnen communiceren met verkeerslichten, zodat die laatste op groen kunnen springen zodra dat mogelijk is.

Dat komt omdat verkeerslichten vaak automatisch werken, zonder rekening te houden met het verkeer doorheen de dag. Daardoor veroorzaken ze soms files door te lang rood te blijven. Tomtom wil daar verandering in brengen met een nieuwe, intern ontwikkelde technologie, die met de lichten kan communiceren om ze groen te laten worden zodra de situatie dat mogelijk maakt.

Gegevensuitwisseling

De technologie is Junction Analytics gedoopt en wil de sturing van het verkeer via verkeerslichten optimaliseren door ze intelligent te maken. Het door TomTom ontwikkelde systeem verzamelt de gegevens van de wagens die over een kruispunt rijden en brengt ze samen met die van andere voertuigen die tegelijk voorbijkomen. Het is dan wel nodig dat elk voertuig die gegevens op dezelfde manier interpreteert en tegelijk deelt op een gemeenschappelijk platform. Door al die data samen te brengen kan de bediening van de verkeerslichten hun kleurveranderingen aanpassen om de verkeersdoorstroming te verbeteren.

Het door TomTom geleide project is verre van utopisch als je weet dat steeds meer voertuigen geconnecteerd zijn, al was het maar dankzij de smartphones die bestuurders en passagiers bij zich hebben. Het zou dus goed kunnen dat dit soort initiatief op middellange termijn tot concrete veranderingen leidt.


Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:


Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Unsplash / Tsvetoslav Hristov.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Zoveel kost de nieuwe Dacia Spring

Met een vanafprijs van 16.990 euro behoudt de Dacia Spring zijn titel van goedkoopste elektrische wagen in Europa, en met afstand!

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km