Vignet Zwitserland: opgelet voor nieuwe regeling

Er zijn nu twee soorten vignetten beschikbaar.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 17 januari 2024
  • Buitenland

Heel wat Belgen die naar Zwitserland of Italië rijden en de dure Franse tol of de exorbitante Mont-Blanctunnel willen vermijden, hebben al te maken gehad met de 40 CHF (42 euro) die je moet overmaken om het Zwitserse snelwegvignet te verkrijgen. Een vignet dat 40 jaar geleden in gebruik werd genomen en dat je zowel aan de grens of online kan kopen. Zwitserland heeft echter besloten om het vignet vanaf dit jaar ook papierloos aan te bieden.

Hoe werkt het elektronische vignet in Zwitserland?

Deze sticker van 40 Zwitserse frank is verplicht om op de snelwegen en grote banen van Zwitserland te mogen rijden. Zodra het bedrag is betaald, krijg je een fysiek vignet dat je zichtbaar op je voorruit moet plakken. Maar sinds eind vorig jaar is het ook mogelijk om een elektronisch vignet te kopen, al blijft het klassieke vignet nog beschikbaar voor wie fan is van de gekleurde sticker. Online bestellen kan via het portaal van de federale douanedienst (OFDF) of via de website www.e-vignette.ch

Om het elektronische vignet te kopen, moet je je type voertuig invoeren, het land van inschrijving en je nummerplaat. Eenmaal geregeld is het dus niet meer nodig om aan de grens te stoppen. Nog een belangrijk verschil: je kan na schade of als je een nieuwe auto hebt gewoon doorrijden met hetzelfde vignet, op voorwaarde dat je nog steeds met dezelfde nummerplaat rijdt.

Zelfde tarief

De stickerversie van het vignet wordt voorlopig nog behouden, maar de Zwitserse overheid kan beslissen om ermee te stoppen als de verkoop ervan daalt tot minder dan 10%, wat overeenkomt met ongeveer een miljoen exemplaren. Sinds zijn lancering is het elektronische vignet al meer dan 250.000 keer verkocht via de site van de OFDF. En elektronisch of niet, het vignet blijft zoals vroeger voor 14 maanden geldig, en dat tot 31 januari 2025 voor de sticker van 2024. De prijs blijft ook ongewijzigd: 40 Zwitserse frank (of 42 euro).

De elektronische vignetten worden automatisch gecontroleerd met vaste camera's, maar ook met mobiele controles. Bestuurders die deze verplichte bijdrage niet hebben betaald, kunnen een boete krijgen van 200 CHF (212 euro) en moeten nadien nog steeds het vignet aanschaffen. Alle soorten voertuigen zijn trouwens betrokken: auto's, campers, motorfietsen, aanhangwagens en caravans.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Confédération suisse.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke Renault Austral moet je kiezen? (2024)

Welke uitvoering, motorisatie en opties moet je kiezen op de Renault Austral in 2024? Het maakt uiteindelijk weinig uit, we leggen uit waarom.

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km