Wallonië: EV opladen wordt duurder vanaf 2026!

De Waalse regering is van plan om het gebruik van het gewestelijke elektriciteitsnet te hervormen, met grote prijsverschillen tussen de piek- en daluren als gevolg.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 26 maart 2024
  • Ecologisch

Er komt een belangrijke hervorming van het gebruik van het Waalse elektriciteitsnet vanaf 2026. Het doel: particulieren en bedrijven aanzetten om elektriciteit te verbruiken op de gunstigste momenten voor het net (overdag wanneer de zon op zijn hoogtepunt is en 's nachts wanneer het verbruik drastisch daalt) en om eigenaars van elektrische wagens te ontmoedigen hun auto 's avonds op te laden wanneer ze thuiskomen van het werk. Dit moet het verouderde Waalse elektriciteitsnet in staat stellen om de sterke stijging van het verbruik op te vangen door de pieken af te vlakken.

Hoewel de belangrijkste principes van deze hervorming al bekend waren, wisten we nog niet hoe groot de prijsverschillen zouden worden tussen de verschillende tariefmomenten. Maar dankzij een document dat online is geplaatst door Cwape, de Waalse energieregulator, kennen we nu de details van deze hervorming. En het is duidelijk dat deze prijsverschillen zeer significant worden tussen de verschillende momenten op een dag.

Rood, oranje of groen

Het eerste om in gedachten te houden is dat dit nieuwe tariefsysteem optioneel wordt. De Waalse consument zal dus zijn vaste tarief of zijn dag- en nachtteller kunnen behouden als hij dat wil. Maar beide tarieven zullen wel hoger worden na deze hervorming.

Wie voor de nieuwe tarieven kiest, krijgt drie tijdsslots aangeboden, die aangeduid worden met drie verschillende kleuren: rood, oranje of groen. Het rode tarief zal van toepassing zijn tussen 17 en 22 uur, en wordt dan ook het duurste, om eigenaars te ontmoedigen om op dit piekmoment hun elektrische wagen op te laden. Het oranje tarief geldt van 7 tot 11 uur en van 22 tot 1 uur, met een gemiddelde prijs. Het goedkoopste tarief krijg je tijdens de groene momenten, van 1 tot 7 uur en van 11 tot 17 uur. Met dit systeem wil de Waalse overheid het elektriciteitsverbruik meer naar de nacht verplaatsen, maar ook tijdens de momenten dat zonnepanelen het meeste energie produceren, rond de middag dus.

Welke prijzen?

Hoewel de prijzen die zullen gelden met dit dynamische tariefsysteem nog niet bekend zijn, weten we wel al dat het oranje tarief drie keer duurder wordt dan het groene. Het rode tarief wordt zelfs vijf keer duurder dan de groene momenten! We kunnen dus afleiden dat, als deze hervorming wordt goedgekeurd, we een pak boven de huidige prijzen zullen zitten, wetende dat je vandaag slechts 70% meer betaalt tijdens piekuren bij Ores dan tijdens daluren (bij Resa bedraagt het verschil ongeveer 80%). 

We begrijpen de stimulus die Cwape wil geven met deze hervorming. Walen die hun verbruik kunnen verschuiven, bijvoorbeeld met thuisbatterijen en een slimme EV-lader, zouden zelfs moeten kunnen besparen op hun energiefactuur. Maar de hervorming zou ook nadelig kunnen zijn voor mensen die overdag werken en hun auto's pas 's avonds kunnen en moeten opladen zonder deze systemen, net op het moment dat je het meest betaalt voor stroom.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Volvo Cars.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Fisker Ocean: ook €20.000 goedkoper in Europa

Er zijn al Fisker Ocean Extremes uit stock verkrijgbaar vanaf 43.590 euro, maar is die aanbieding het risico waard?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km