Wallonië: nieuwe snelheidsbeperking in aantocht

Deze nieuwe snelheidsbeperking is van toepassing op wegen met een centrale rijstrook.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 27 november 2023
  • Wetgeving


Toegegeven, heel veel wegen met een centrale rijstrook zijn er niet in het zuiden van ons land. Maar ze bestaan wel, zoals de baan van Walhain die door de velden tussen Wavre en Gembloux loopt, en er zouden er steeds meer moeten bijkomen in de nabije toekomst. In oktober 2022 zijn deze wegen met een enkele centrale rijstrook opgenomen in de Wegcode. Meestal gaat het om wegen met een signalisatie die meer ruimte laat voor fietsers aan weerszijden van de baan. Een toepassing die is geïnspireerd op onze Duitse, Nederlandse en Franse buren. 

Rij je regelmatig over zo'n weg, dan merk je vanzelf dat deze nieuwe indeling automatisch voor een voorzichtiger rijgedrag zorgt, aangezien automobilisten gedwongen worden om in het midden van de weg te rijden. Om een andere auto te kruisen, moet je vertragen en uitwijken over de fietspaden, op voorwaarde dat er op dat moment geen fietser rijdt.

Er moest enkel nog een snelheidslimiet worden afgesproken voor deze 'nieuwe' wegen, en dat is nu gebeurd. Sinds 30 oktober kondigt het Belgisch Staatsblad aan dat de snelheidsbeperking 70 km/u bedraagt, tenzij anders vermeld door een verkeersbord. Een beperking die al eerder van toepassing was in Vlaanderen en Brussel.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Sécurothèque Wallonie.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dit is de Belgische prijs van de Renault Rafale

Dit is de Belgische prijs van de Renault Rafale

De Renault Rafale is voorlopig enkel beschikbaar als E-Tech Full Hybrid met 200 pk en heeft een Belgische vanafprijs van 44.000 euro als Techno.

Dacia: meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij EU

Dacia: meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij EU

De Dacia Sandero en Jogger krijgen meer standaard veiligheidsuitrusting dankzij de GSR II-regelgeving van de EU. Dit is wat er allemaal verandert.

Dit is de Belgische prijs van de Ford Kuga 2024

Dit is de Belgische prijs van de Ford Kuga 2024

De prijslijst van de Ford Kuga facelift, met standaard Sync 4 en een XXL-aanraakscherm, is bekend. Het goedkoopste model kost 38.705 euro in België.

Nieuwe nomenclatuur Volvo: zo is het gamma opgebouwd (2024)

Nieuwe nomenclatuur Volvo: zo is het gamma opgebouwd (2024)

Zeg niet langer Recharge, Volvo heeft besloten zijn elektrische modellen voortaan allemaal een ‘E’ te geven, terwijl de plug-inhybrides terug naar hun oude naam gaan. En er zijn ook upgrades voor de voormalige (X)C40 Twin Motor.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 53.990
2019
105.433 km

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km