BMW i7 Protection: 5 dingen die je moet weten over de eerste gepantserde elektrische berline

Met deze i7 Protection stelt BMW de allereerste gepantserde elektrische berline ter wereld voor. Een fluisterstille auto die tegen kogels van een hoog kaliber en explosieve droneaanvallen kan. Laten we een kijkje nemen.

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 16 augustus 2023
  • Straf

1. VR9

Als gepantserde Protection voldoet de BMW i7, net als zijn broertje met verbrandingsmotor 7 Reeks, aan de internationale beschermingsklasse VR9. Dat betekent dat de beglazing onder meer bestand is tegen kogels van het kaliber 7,62x54 mm R. BMW zegt ook dat het de structuur van het dak en de onderzijde speciaal heeft ontworpen om bestand te zijn tegen aanvallen met drones en granaatexplosies.

2. Elektrische deuren en 'spionagegordijnen'

Gezien de dikte van de bepantsering die aan de zijruiten en de structuur van de deuren is toegevoegd, kunnen de deuren voorzien worden van elektrische ondersteuning. Achteraan kunnen ze daarmee automatisch sluiten met een druk op de knop.

De achterdeuren zijn ook voorzien van gordijnen die in een 'spionnenpositie' kunnen worden geopend. Daarmee kunnen ze horizontaal worden geopend of gesloten, en dus niet naar boven of onder zoals meestal. Open je ze een tiental centimeter, dan kan je discreet naar buiten kijken zonder gezien te worden.

3. Gasaanvallen

Naast zijn bepantsering onderscheidt deze i7 Protection zich ook van de gewone i7's met heel wat andere veiligheidsuitrusting. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een systeem dat schone lucht voorziet aan de cabine, een automatisch brandblusapparaat, blauwe zwaailichten, radiozenders/ontvangers of vlaggenmasten voor officieel gebruik. Natuurlijk is de i7 Protection ook voorzien van banden die, nadat ze zijn lekgestoken, tot 80 km/u kunnen blijven rijden dankzij het PAX-systeem van Michelin.

4. Van 4,7 naar 9 seconden

De i7 Protection heeft twee elektromotoren die tezamen 544 pk en 745 Nm ontwikkelen met vierwielaandrijving, zoals bij de i7 xDrive60. Het extra gewicht van zijn bepantsering heeft echter zijn tol op de prestaties. Waar de i7 xDrive60 de kaap van 100 km/u rond in amper 4,7 seconden, doet de i7 Protection 9 seconden over hetzelfde kunstje. Zijn topsnelheid is ook beperkt tot 160 km/u. Ter vergelijking: de nieuwe 7 Reeks Protection heeft een 4,4 liter-V8 met 48 V-hybridisatie die 530 pk en 750 Nm produceert, waarmee het model in 6,6 seconden van 0 tot 100 km/u sprint en een topsnelheid haalt van 210 km/u. 

5. Enkel voor Europa

Tenslotte kunnen we zeggen dat de nieuwe 7 Reeks Protection (die met de V8) een internationale carrière tegemoet gaat, maar de i7 Protection wordt door BMW exclusief aan de Europese markten voorbehouden. Deze gepantserde elektrische berline beleeft zijn publieksdebuut op het autosalon van München in september 2023. De eerste leveringen staan gepland voor december dit jaar.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Audi lijft designchef Land Rover in

Audi lijft designchef Land Rover in

Massimo Frascella wordt verantwoordelijk voor de styling van de toekomstige modellen van het merk met de vier ringen.

Dacia Spring: facelift... voor het uiterlijk

Dacia Spring: facelift... voor het uiterlijk

Dacia wil zijn Spring niet laten inhalen door de nieuwe 'betaalbare' elektrische stadswagens. Maar is een uiterlijke make-over genoeg om hem 'in' te houden zonder technische evoluties?

Cupra Born VZ: onderhuids pittiger geworden

Cupra Born VZ: onderhuids pittiger geworden

De VZ is amper te onderscheiden van de andere Cupra Borns, maar hij geniet wel van 240 kW (325 pk) en 545 Nm, met een aangepast chassis om hem nog sportiever te maken!

Polestar 4: op ontdekking van de elektrische SUV-coupé

Polestar 4: op ontdekking van de elektrische SUV-coupé

Tijdens de Automotive eMotion Summit van Febiac konden we de Polestar 4 SUV-coupé ontdekken, die voor het eerst in België wordt voorgesteld.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 23.599
7 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Diesel, Automaat

€ 36.785
2020
29.990 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 53.990
2019
105.433 km