Tesla
De meest explosieve uitvoering van de Model S en X vinden eindelijk hun weg naar ons land. Maar hoeveel moet je neertellen om te kunnen genieten van hun 1.020 pk?
Net zoals de Model 3 en de Model Y stappen de vernieuwde S en X over op een handenvrijsysteem via je smartphone om de auto te openen, te sluiten en te starten. De huidige versies gebruiken nog een afstandsbediening, weliswaar ook al met handenvrijfunctie.
Hoewel Tesla eind vorig jaar een nieuwe generatie batterijcellen heeft onthuld, behouden de S en X (voorlopig?) dezelfde batterijen als voordien. Er is echter wel wat gesleuteld aan hun interne chemische samenstelling en de koeling is drastisch geoptimaliseerd. Daardoor kan de accu sneller opladen (tot 250 kW laadvermogen) en zal ze ook minder snel oververhitten bij een gespierde rijstijl. De later te lanceren Model S Plaid+ zou misschien wel de nieuwe batterijcellen gaan gebruiken, maar dat is nog niet zeker.
De achterbank in de Model S is volledig hertekend. Zo heeft die voortaan een neerklapbare middenarmsteun, is de rugleuning wat schuiner opgesteld en biedt ze ook meer zijdelingse steun. Bovendien zijn de voorstoelen verder naar voren opgesteld waardoor ook meer beenruimte beschikbaar is achterin.
Zowel de kofferruimte achterin als die voorin kregen volgens Tesla een andere vorm, maar het merk belooft dat hun totale volume niet noemenswaardig veranderd is. Er zou dus nog steeds bijna 800 liter in de Model S moeten passen met de achterbank rechtop. Bovendien zou de hoedenplank van de berline eindelijk onder de vloer kunnen worden opgeborgen, zodat je ze niet meer in je garage moet achterlaten als ze in de weg zit.
Net zoals in de Model 3, Y en X krijgt nu ook de Model S deuren die zich laten openen door een druk op een knop. Voor in noodgevallen is er wel nog steeds een mechanische deuropener.
Tesla beweert dat de nieuwe Model S en X op “geavanceerde” banden staan die het rolcomfort versterken.
Ben jij op zoek naar een elektrische wagen? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze nieuwste zoekertjes voor elektrische wagens nu hier:
Het model met een fastback-dakijn krijgt de originele naam… Fastback.
Dat suggereert de Mark Adams, Vice-President Design bij Opel.
Er wordt gewerkt aan een facelift van het huidige model, maar het is niet zeker dat er een 9de generatie komt.
De eerste sinds de levering van de bolides in de lente.
Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?
Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?
VROOM.be kon een tijd geleden al rijden met de Ariya op een afgesloten circuit, maar nu gaan we ermee de openbare weg op. Worden de eerste indrukken bevestigd?
De Volvo XC40 was in 2021 jaar het tweede meest verkochte model in België en ook de populairste auto in Vlaanderen, Brussel en bij de professionele gebruikers. Met de lancering van een betaalbaardere ‘Single Motor’ 100% elektrische uitvoering zal zijn populariteit in dat laatste segment alleen maar toenemen.
Een rivaal voor het "The Rival Rig" concept dat BMW ontwikkelde.
De meest explosieve uitvoering van de Model S en X vinden eindelijk hun weg naar ons land. Maar hoeveel moet je neertellen om te kunnen genieten van hun 1.020 pk?
De Britse prinses reed er bijna 3 jaar mee en het model heeft vandaag amper meer dan 40.000 km op de teller
Kia maakte van de vernieuwing van zijn Niro gebruik om de hybride versies te voorzien van een praktische ‘green zone’ functie. Maar wat is dat precies?