Audi op de Brussels Motor Show 2023, met een Belgisch kantje

Heel wat elektrische modellen op de stand van Audi, waaronder natuurlijk ook de hertekende versie van de grote elektrische SUV van het merk, die voortaan de naam Q8 e-tron draagt. Een model dat in België gebouwd wordt.

  • Maloteaux  Olivier Maloteaux Olivier
  • 19 december 2022
  • Divers

Audi heeft keuzes moeten maken en zal niet zijn volledige gamma (toegegeven, dat is erg groot...) tonen op het Salon. De meest sportieve bezoekers zullen de afwezigheid van de nieuwste sportieve modellen van het merk betreuren: de RS 3 Performance Edition, RS 4/RS 5 Pack Competition en de R8 Coupé V10 GT RWD. De ultrasnelle elektrische berline-coupé RS e-tron GT moet dat gemis wel wat goedmaken. Liefhebbers van geëlektrificeerde SUV's zullen blij zijn met de Q3 en Q5 plug-in hybrides, maar ook met de elektrische Q4 en Q8. Die laatste wordt nog steeds in België gebouwd en heeft net een facelift gekregen. De Q4 & Q4 Sportback e-tron werden dan weer getrakteerd op een software-update die hun DC-laadvermogen verhoogt van 125 naar 135 kW.

Q8 e-tron, de ‘Made in Belgium’ SUV

Zeg niet langer Audi e-tron, maar wel Q8 e-tron. De grote batterij-elektrische SUV van Audi, die in Vorst gebouwd wordt, heeft voor zijn facelift immers een andere naam gekregen. Hij is nog steeds leverbaar in 'gewone' uitvoering of als Sportback met coupéprofiel. Aan het design is weinig veranderd, maar het rijbereik is uitgebreid: de 71 kWh batterij is vervangen door een exemplaar met een capaciteit van 95 kWh ("e-Tron 50" met 340 pk en een rijbereik van 491 km). De e-Tron 55 (409 pk) en SQ8 e-Tron (504 pk) krijgen dan weer een batterij met een capaciteit van 114 kWh, waardoor ze een rijbereik kunnen voorleggen van respectievelijk 582 en 494 km. De meer aerodynamische Sportback-varianten bieden een paar extra kilometers rijbereik. Het DC- of gelijkstroomladen is niet bijzonder hoog (max. 150 kW voor de kleinere batterij en 170 kW voor de grotere). 

Binnenkort een elektrische limousine? 

Vanaf 2026 zal Audi alleen nog maar nieuwe elektrische modellen op de markt introduceren. En dat in alle segmenten. De Q6 e-tron SUV-coupé wordt verwacht in 2023, maar op langere termijn zou er ook een elektrische luxeberline moeten komen die gebaseerd zou kunnen zijn op de in Brussel getoonde A6 e-tron concept. Het bijna 5 meter lange prototype staat op het nieuwe elektrische PPE-platform dat samen met Porsche ontwikkeld werd. Audi heeft het over een bereik tot 700 km en ultrasnel laden. 

Het oog wil ook wat…

Naast de A6 e-tron concept kan je in Brussel ook de schitterende Skysphere concept ontdekken. Maar die is enkel mooi om naar te kijken, want er is geen productie-afgeleide van voorzien...

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Lexus? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Lexus-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux  Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km